Taxfree
Slik får du penger igjen når du handler i utlandet
Her er taxfree-trikset du bør kunne!
Å shoppe i utlandet kan bli dyrt hvis du ikke kan tollreglene.
Blir du tatt med varer som overskrider kvoten, vil du nemlig miste både varen/varene, samt måtte betale et pengebeløp.
Men shoppingen kan også bli billigere – hvis du bruker taxfree-tjenesten.
Rød eller grønn sone?
Ved Oslo Lufthavn Gardermoen er tollvesenet i tjeneste døgnet rundt. Du må derfor være forberedt på å bli kontrollert uansett tid på døgnet når du passerer skiltene «Intet å fortolle» (grønn sone) og «Varer til fortolling» (rød sone).
- Vi avdekker overtredelser på cirka hver femte passasjer som kontrolleres. De fleste følger derfor lovverket og fortoller hvis de har handlet utover kvotene. De som ikke gjør det, angrer bittert, sier Tor Fredriksen, sjef for Tollvesenets kontrollkontor på Gardermoen.
Blir du tatt i kontroll vil du nemlig både miste varene som overstiger verdigrensen, og risikere et forenklet forelegg for smugling. I noen tilfeller kan du også bli politianmeldt.
- Har du for eksempel handlet klær for 10.000 norske kroner og blir tatt i kontroll, må du betale et forenklet forelegg på 2500 kroner, sier Fredriksen.
- Har du har varer som skal fortolles, kan du enten benytte deg av fortollingsautomater eller henvende deg til tollvesenets ansatte på «rød sone», legger han til.
Han råder deg til å velge «rød sone» hvis du er i tvil.
På nettsiden Toll.no opplyser de at det er ditt eget ansvar å sørge for at grenseovergangen du benytter har et betjent tollkontor.
Maksgrense på 6000 kroner
Men vet du hvor store verdier du egentlig har lov til å ta med deg tilbake til Norge tollfritt?
- Har du vært ute av Norge i mer enn 24 timer kan du ta med deg varer til en samlet verdi på inntil 6000 norske kroner hjem uten å måtte betale toll og avgifter, forteller Fredriksen.
Han påpeker at kvotevarer, som for eksempel alkohol og tobakk også er inkludert i denne verdigrensen.
Holder du deg på denne summen kan du passere grønn tollsone lovlig og med ren samvittighet.
Dersom du har vært utenlands i mindre enn 24 timer, kan du imidlertid bare ha med varer til en samlet verdi på 3000 kr.
Overstiger du disse summene må du betale 25 prosent merverdiavgift, en avgift som gjelder de fleste varer.
Enkelte varer har egne restriksjoner eller krav (se faktaboks lenger ned i saken).
Har du kjøpt én enkeltvare som overstiger verdigrensen på 6000 kroner, må du betale merverdiavgift for hele summen.
Har du flere varer som til sammen overstiger verdigrensen, kan du selv velge hvilken vare som skal inn i verdigrensen. Da kommer du billigst ut av det ved å betale avgift for den billigste varen.
Få penger tilbake
Kjenner du til taxfree-trikset, kan du derimot få igjen penger etter utenlandsshoppingen. For å gjøre dette må du benytte deg av taxfree-tjenesten eller taxrefund-tjenesten.
Enkelt forklart, er taxrefund-tjenesten noe som gjør det mulig for deg som turist å få tilbake merverdiavgiften (momsen) for de varene du har kjøpt i utlandet før du forlater landet.
– Her kan det være mye penger å hente. Når du handler taxfree, får du alltid tilbakebetalt 12-19 prosent av kjøpsbeløpet ved utreise. Dette blir mye penger om du husker å be om taxfree-skjemaer på alt du handler i utlandet, opplyser seniorrådgiver Tine Christine Wiik i Global Blue Norge.
Dette er et av flere selskaper som, mot et gebyr, tilbyr tilbakebetaling av moms fra handel i utlandet.
- Hvor mye penger du får igjen avhenger av hvor høy momsen er i landet du handler i og varenes verdi. Jo dyrere varene er, desto mer får du tilbake, forteller hun.
Kartlegg på forhånd
Hvis du aldri har benyttet deg av en taxfree-tjeneste før, bør du allerede før du forlater Norge undersøke momssatsen, minstebeløpet og hvor refusjonskontorene i det landet du reiser til befinner seg.
Varer med egne bestemmelser
På enkelte varer gjelder egne betingelser ved import. Her er en liste over varer med restriksjoner ved innførsel til Norge:
- Eksplosiver og fyrverkeri
- Fôr og fôrvarer
- Kjemikalier
- Kosttilskudd
- Kulturminner og kunst
- Landbruksmaskiner og redskaper
- Legemidler og urter
- Leker
- Levende dyr
- Mat
- Narkotika
- Nye tobakks- og nikotinprodukter
- Planter og frø
- Rå diamanter
- Truede plante- og dyrearter
- Tømmer, trelast og treemballasje
- Våpen
Kilde: Toll.no
- De fleste land har et minstebeløp du må handle for før du kan kreve tilbake moms. Husk alltid å be om taxfree-skjema i butikkene du handler i, råder Wiik.
- For å spare tid, er det også lurt å fylle ut taxfree-skjemaet med kontaktinformasjon før du kommer til refusjonskontoret, legger hun til.
Hun tipser videre om at det er viktig å huske å få tollstempel i landet du reiser ut fra.
- Taxfree-skjemaet du får i butikken må tollstemples ved utreise. Uten tollstempel får du ikke refusjon, sier hun.
Ifølge tallene til Global Blue, var klær, smykker, klokker og sportsutstyr det nordmenn fikk mest igjen for via taxfree-tjenesten i 2014.
- Taxfree-tjenesten og fortolling av varer på flyplass er to adskilte prosesser, påpeker Fredriksen.
Har du handlet i utlandet for over verdigrensen må du fortolle i Norge, uavhengig av om du har fått tilbakebetalt utenlandsk merverdiavgift via en taxrefund-tjeneste eller ikke.
Egne regler med nabolandene
På tollvesenets nettsider opplyser det at Norge, Sverige, Danmark og Finland har en avtale om at du alltid skal betale merverdiavgift til et av landene.
- Når du som privatperson handler varer i for eksempel Sverige og medbringer de selv over grensen, kan du avgiftsfritt ta med varer for 6000 kroner hvis du har vært ute av Norge i minst 24 timer og 3000 kroner hvis mindre en 24 timer, opplyser Fredriksen.
- Har du varer for inntil 6000 eller 3000 kroner kan du ikke kreve tilbakebetalt svensk merverdiavgift ved innpassering til Norge, utdyper han.
Fredrisken forteller videre at momsen alltid skal betales i det landet varen føres inn i (Norge). Du kan ikke velge hvilket land den skal betales inn i.
Denne saken ble første gang publisert 24/08 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.