Fjerne pigmentflekker
Pigmentflekkene kommer der du har vært solbrent
Dette bleker flekkene.
- Pigmentflekker som plutselig har angrepet huden i solen er noe av det vanskeligste å behandle for en hudpleier, sier Lise Løvstad Christiansen, hudterapeut ved Dermanor.
De mørke flekkene som ofte dukker opp på ansiktet etter mye ubeskyttet tid i solen, kan være veldig sjenerende å få, det kan føre til lav selvtillit og rett og slett gjøre det vanskelig for vedkommende som rammes å møte andre mennesker.
Skyldes hormoner og senskader etter soling
Ifølge Christiansen er det ulike former for pigmentflekker, og ulike årsaker til at disse dukker opp:
- Mange opplever å få pigmentflekker som skyldes hormonelle forandringer i kroppen. Dette gir økt mengde pigment i ansiktet, rammer vanligst kinn, overleppe og panne. Årsaken er ukjent, men eksponering for sollys, hormonvariasjoner og bruk av p-piller trigger. Dette er ofte arvelig, forteller hudterapeuten.
Pigmentflekker under svangerskap er vanlig og kalles da kloasma. Økt nivå av hormonene østrogen og MSH trigger melaninproduksjonen, opplyser Christiansen.
- De forsvinner spontant hos noen, men blir ofte et vedvarende problem, sier hun videre.
En annen vanlig årsak er senskader ved soling.
- Dersom du har vært solbrent i ung alder, kan du utvikle pigmentflekker senere i livet, cirka 20 år etter at den opprinnelige skaden oppsto. Jo oftere du har vært solbrent, jo større er sjansen for å utvikle pigmentflekker senere. Slike pigmentflekker er senskader av overdreven soling over tid og uten bruk av solbeskyttelse, forteller Christiansen.
Ann Kristin Stokke, hudpleier ved Skintific, støtter dette. Samtidig kan hun fortelle at andre underliggende triggere kan være hudtraumer som akne.
- I tillegg vil en del kjemikalier og kosmetiske stoffer også forårsake pigmentflekker, for eksempel parfyme og hudpleie med alkohol, sier Stokke.
Birgitte Sandvik, kosmetisk sykepleier ved Aleris Kristiansand, opplyser at hudcellene som produserer fargestoffet i huden vår, kalles Melanocytter.
- De er de mest følsomme cellene vi har. Disse cellene påvirkes av både indre og ytre faktorer, sier Sandvik.
Ifølge sykepleieren vil overdreven soling eller hormonelle endringer vi en permanent celleskade, og melanocyttene begynner å produsere for mye melanin som er et fargestoff.
- Dette gir utslag i melasma og hyperpigmentering, sier Sandvik.
Disse er mest utsatt for å få pigmentflekker
Selv om alle kan få pigmentflekker, er det enkelte som er mer utsatt.
- De med lys, nordisk hud er mer utsatt enn andre fordi deres hud ikke inneholder like mye naturlig beskyttelse mot solen som de med mørkere hud. Derfor skades de også lettere av UV-strålene, og risikoen for senskader som pigmentflekker øker, opplyser Christiansen.
I tillegg vil gravide, ammende og kvinner på hormonell prevensjon være mer utsatt, forteller Stokke.
Forebygg pigmentflekker
- Når du utsetter huden for sol, er det fort at de blomstrer opp igjen. Derfor er det hele tiden viktig å tenke beskyttelse.
- Solkrem som inneholder både UVA og UVB filter. Da får du både beskyttelse innenfra og utenfra.
- Bruk solfaktor 30-50 året rundt.
- Etter 2 timer, er UV-filteret brutt ned, og du bør smøre deg på nytt, særlig om sommeren når du er mye ute.
- Jo mer sinkdioksid en solkrem inneholder, jo bedre beskyttelse gir den.
- Unngå direkte sol i ansiktet. En caps eller solhatt gjør god nytte når solen er på det stekeste.
- Bruk et antioksidant-serum. Antioksidantene bør inneholde en rekke kriterier for at det skal fungere. Et medisinsk antioksidantserum er å anbefale.
( Råd fra Birgitte Sandvik, kosmetisk sykepleier ved Aleris Kristiansand. )
- Også medikamenter som antibiotika, vil gjøre at du lettere får pigmentflekker. Men ingenting trigger pigmentering som overdreven soling, sier hudpleieren.
Unngå pigmentflekker
Ingen ønsker "flekke-angrepet", så da må du vite hvordan du kan forebygge på best mulig måte.
Den beste måten å gjøre det, er å alltid smøre deg med høy solfaktor når du er ute, selv om det er overskyet, råder Christiansen.
- Det er også viktig å beskytte kroppen med gode, pleiende solprodukter. Velg varianter som beskytter mot UV-stråler, beskyttelse mot DNA-skader, hudaldring og hudkreft, anbefaler hudterapeuten.
Stokke understreker at du bør bruke en solkrem med SPF 30 eller høyere daglig.
- Vær forsiktig i solen, og unngå stoffer som trigger pigmentering, for eksempel parfyme og sterke syre-behandlinger før solferie, sier hudpleieren mens hun understreker:
- Vær ekstra påpasselig med UV-beskyttelse om du bruker aktive produkter med retinol og syrer.
Når du først har fått pigmentflekker
Selv om noen av pigmentflekkene alltid vil være merket på huden, er det flere måter å lysne dem på. Visse ingredienser har vist seg å ha en effekt, ifølge Christiansen.
Hun tipser:
- Hydrokinon er effektivt, men kan resultere i lysere områder. Dette brukes av leger.
- Vitamin-A-syre fungerer bra, men kan gi rødhet og flassing. Dette brukes av hudterapeuter og leger.
- Laser har gode effekter, -spesielt i kombinasjon med langvarig behandling med glykolsyreprodukter eller andre lysnende hudpleieprodukter. Dette brukes av leger.
- Du må beregne to-tre års behandling for pigmentflekker som lett kan komme igjen dersom du eksponeres for sol, understreker Christiansen.
Selv om du, ifølge ekspertene, bør bruke solfaktor hver eneste dag hele året, er det særlig viktig når pigmentflekkene har dukket opp:
- Solfaktoren bør være høy, prøv i størst mulig grad å ikke få direkte sollys på disse områdene. Bruk aktive behandlingsprodukter som reduserer pigmentproduksjonen, som peptider, retinol, melkesyre, fytinsyre og lakrisekstrakt, anbefaler Stokke.
Sykepleier Sandvik opplyser at et godt kremprogram som inneholder en rekke medisinske komponenter, vil redusere synligheten av pigmentflekkene.
- Sammensetningen er helt avgjørende for å få gode resulateter. Her er det viktig med god oppfølging av sertifisert helsepersonell, understreker Sandvik.
Sykepleieren anbefaler at du starter en slik behandling på høsten.
- Da er ikke solen så sterk. En kombinasjon er laserbehandling og kjemisk peeling, sier hun.
70 prosent reduksjon
Christiansen mener at pigmentflekker kan blekes og behandles slik at de blir tilnærmet usynlige.
- Men du må alltid huske på at de ligger latent under huden og kan blusse opp igjen når som helst, spesielt under soleksponering, sier hudterapeuten.
Stokke sier at det er vanskelig å fjerne flekkene helt, men at 70 prosent reduksjon er regnet som et veldig godt resultat.
- Dette tar tid, så tålmodighet er viktig, og at du bruker produktene hver dag morgen og kveld, sier hudpleieren.
- Profesjonelle behandlinger vil gi et raskere og bedre resultat i kombinasjon med hjemmepleien. Noen pigmentflekker kan også behandles med lysterapi IPL/Laser, tipser Stokke.
Denne saken ble første gang publisert 16/07 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.