Hvordan få fine øyenbryn
De seks verste brynstabbene du kan gjøre
Er du skyldig?
Riktig form på bryna:
- Legg brynskosten inntil nesevingen, la den krysse indre øyekrok – der hvor kosten treffer brynet burde brynet starte.
- Legg brynskosten inntil nesevingen og skrå den rett utenfor iris – der hvor kosten treffer brynet burde knekken være.
- Legg brynskosten inntil nesevingen, la den krysse ytre øyekrok – der hvor kosten treffer brynet burde brynet stoppe.
Kilde: Ida Enstrøm, makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet.
- En klassisk brynstabbe som vi ser mye av er å følge en brynstrend og form som ikke nødvendigvis passer deg, dine bryn og ansiktstrekk.
Dette sier makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm, som også underviser i nettopp forming og farging av bryn.
- Heldigvis begynner vi å gå bort fra hardt opptegnede og stramme «Instagram-bryn», og over til mer naturlige bryn hvor alt du egentlig trenger å gjøre er å fremheve dine naturlige form og farger, sier hun.
For stor avstand
Gina Marie Falck jobber som makeupartist og brynstylist ved Beauty House Oslo. Hennes beste råd er å beholde en god del fylde, og unngå å ha altfor stor avstand mellom brynene – som mange har.
- Da er sjansen stor for at du må tegne opp brynene på nytt over en hårløs hud, som er langt vanskeligere enn å fylle inn partier med litt mindre hår.
Sjekk hvilke fem andre brynstabber ekspertene råder oss til å styre unna, og ikke minst hvordan du best sminker og former brynene.
Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!
Napper og former brynene feil
- Brynshår vokser ikke alltid ut igjen!
- Jeg vil alltid anbefalte å gå til noen som spesialiserer seg på bryn for å få hjelp til å forme brynene i den formen som passer ansiktet ditt best, sier makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm.
- Så kan du selv opprettholde formen når de små uønskede hårene vokser ut igjen, legger hun til.
Hvis du fortsatt ønsker å gjøre alt selv, bør du benytte deg av følgende råd:
- Bruk god tid, fjern litt og litt hår mens du konsekvent tar et steg bort fra speilet for å sjekke formen, sier Engstrøm.
En vanlig tabbe er nemlig å nappe altfor mye hår, og ikke stoppe opp for å sjekke formen på brynene før du er helt ferdig.
- Du vil for all del ikke ta for mye! Alle som var unge på 90-tallet vet at brynshår ikke nødvendigvis vokser ut igjen, sier Engstrøm.
Makeupartist og brynstylist ved Beauty House Oslo, Gina Marie Falck, har flere tips til hvordan du bør og ikke bør nappe brynene.
- Fjern kun hår under brynet, se på din naturlige form og hold deg til den. Det vil se mest naturtro ut og penest for din ansiktsform.
- Napp aldri over brynet, med mindre du ser enkelte hår som virkelig ikke trenger å være der, legger Falck til.
Fjerner du disse, må du derimot være forsiktig så du ikke ødelegger hele formen og ender opp med hakk i brynet.
- Så lite som ett feilnappet hår kan være nok for at det oppstår et hakk i brynet, forteller hun.
Falck oppfordrer også til å styre unna brynskjærere.
- Brynshår som du fjerner med en brynskjærer vil vokse ut harde og stive. Avhengig av hvor fort brynene dine vokser, vil du opplever hårstubber cirka annen hver dag som ikke ser pent ut.
Går for feil tykkelse
- Jenter ser fort maskuline ut.
- Det siste året har det vært populært med en del tykkelse på brynet, men mange drar trenden litt langt og sminker brynene altfor tykke i forhold til sin egen ansiktsform, sier makeupartist og brynsstylist ved Beauty House Oslo, Gina Marie Falck.
Hun forklarer at dette fort kan gjøre at du ser veldig maskulin ut.
- Med mindre du er ute etter maskuline bryn, som for all del kan være kult, er det greit å ikke gjøre brynene overdrevent tykkere enn de er fra naturens side, råder hun.
Selv om tykkelsen ofte avhenger av hvor mye plass du har mellom vippekanten og bryn, kan det fortsatt være vanskelig å helt se for seg hvor tykke akkurat dine burde være.
Det er likevel en gylden regel man kan følge:
- Generelt kan de fleste bryn være på tykkelsen til en blyant frem til «knekken», og deretter bli gradvis tynnere, sier makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm.
Knekken skal være det høyeste punktet på brynet, som deretter heller lett nedover.
Hun råder også om å passe på at denne ikke kommer for brått.
- Unngå det jeg kaller for «tipi-bryn», hvor knekken stikker opp fra midten av øyet. Knekken skal alltid starte litt utenfor øyets iris.
Du bør også unngå at brynene dine blir altfor korte og stutte, fordi dette vil gi et litt uheldig resultat.
- Lag en illusjon av lengre bryn med en brynskajal eller brynskygge hvis du allerede har nappet feil, tipser Falck.
Sminkes i feil form
- I verste fall ser du ut som en drag-queen!
- Jeg er ingen fan av de veldig høye, buede brynene – som kan få deg til å se konstant overrasket ut, og i verste fall som en drag-queen!, sier makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm.
Når du sminker dem bør du også unngå veldig harde og sterke bryn.
- Brynene blir veldig intense, og det ser ikke ut som at det er noe som kommer naturlig fra kroppen lenger, sier makeupartist og brynstylist ved Beauty House Oslo, Gina Marie Falck.
Og det er nettopp dette som gjør at brynene oppleves som «falske».
- Det ser rett og slett ut som man har gått over med tusj, eller at brynene er tatoverte på en uprofesjonell måte, sier Falck.
Engstrøm forteller at det enkle er ofte det beste når du skal sminke brynene i riktig form.
- Ta hensyn til den naturlige formen din, forsterk den og fiks gjerne usymmetrisk områder og huller i bryn, råder hun.
Dette vil gjøre resultatet mer naturlig.
- Det er viktig at brynene passer til akkurat ditt ansikt i både lengde, tykkelse og form.
Bommer på brynsfargen
- Ikke vær redd for rødt i brynene!
Brynsfargen bør matche den fargen du naturlig har i hårrøttene dine.
- Hvis du vil ha en så naturlig farge som mulig, bør du se på den naturlige hårfargen din og jobbe med denne undertonen, sier makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm.
- Veldig lyse kan fint gå en halv til én tone mørkere også, legger hun til.
Noen påstår at brynene ikke bør ha rødpigmenter i seg, eller varme toner som det også kalles, men dette kan fort gjøre at de ser tunge og grålige ut.
- Husk at helt kalde farger kan se livløst ut, så du kan fint blande i litt varme toner uten at det nødvendigvis fremstår som rødt, men bare gir det «lille ekstra», sier makeupartist og brynstylist ved Beauty House Oslo, Gina Marie Falck.
- Se på din egen hudtone og hårfarge. Har du en veldig varm hårfarge kan du fint blande inn litt varme toner i brynene, men ikke for mye så de bikker over i oransje farger, legger hun til.
Engstrøm minner også om at brynene ikke burde ha kun én farge.
- Personlig liker jeg ganske mørke og markerte bryn, men alt med måte! Bland gjerne flere fargenyanser sammen, og spre dem utover passende steder på brynene for mer dybde og naturlig resultat.
Bruker feil brynsminke
- Du kan jukse deg til fyldigere bryn.
- Smink aldri bryn med en kajalpenn! Det blir hardt og klissete, med en våt og unaturlig finish, sier makeupartist og sminkelærer ved Tone Lise Akademiet, Ida Engstrøm.
- Og bruk alltid en brynsblyant, brynsskygge eller brynskrem, legger hun til.
For selv om en matt øyeskygge i den perfekte fargen til deg og dine toner kan fungere på brynene, er brynssminke laget på en måte som gjør at produktene holder seg bedre på brynene og ser langt mer naturlige ut.
Ifølge makeupartist og brynstylist ved Beauty House Oslo, Gina Marie Falck, er det også viktig å bygge opp brynssminken. Dette innebærer ofte å bruke flere produkter.
- Bryn er veldig forskjellig, men har du lite brynshår bør du først bruke en spiss brynsblyant og forsiktig «tegne» hårlignende streker før du går over med en brynskygge, sier hun.
Da får du en fin oppbygging og lager en illusjon om at du har tykkere bryn enn du egentlig har.
- Avslutt gjerne med en brynsgelé som holder resten av sminken på plass hele dagen, og juks deg til litt fyldigere bryn ved å gre de hårene du har over områder med mindre hår, tipser Falck.
Denne saken ble første gang publisert 30/04 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.