fjerne hudormer
Slik blir du kvitt hudormene
Alt du vil vite om sorte og hvite hudormer i ansiktet, samt hvordan du behandler dem.
- Hudormer eller komedoner er akne uten betennelse som oppstår på grunn av tilstopping av utførselsgangen til talgkjertlene, sier lege dr.med, spesialist i kosmetisk dermatologi, sentral fagansvarlig og gründer av Ansikta Medica AS, Elena Egorina.
Hudormer inneholder talg, døde hudceller og bakterier, og det er noe de aller fleste av oss er plaget med, mer eller mindre.
Hva er hudormer?
Ifølge legen finnes det to ulike typer hudormer; sorte prikker og hvite komedoner.
Fjerne hudormene selv?
- Rens huden med et passende renseprodukt morgen og kveld, peel med en passende ansiktsskrubb et par ganger i uken og legg gjerne en utrensende maske med hvitleire etter peelingen.
- Dersom du må klemme for å fjerne hudormene, så peel først. Gjerne over vanndamp/i dusjen, slik at huden myknes opp og fjerner døde hudceller. Hudormen kan så forsiktig masseres ut, og skal aldri klemmes hardt.
- Husk alltid å desinfisere med pyrisept både før og etter utklemming.
- Dersom hudormen sitter fast; prøv igjen neste gang og bruk gjerne produkter som myker opp talget i huden.
Kilde: Telle Forland, hudpleier og makeupartist ved hudpleieleverandør Isaksen & Co.
- Sorte prikker, eller åpne komedoner, er opphopning av talg og keratin med åpningen til hudens overflate. Det er oksidert fett som gir de åpone komedonene den sorte fargen, sier Egorina.
De hvite, små kulene som ligger litt dypere i huden, kalles hvite hudormer eller lukkede komedoner.
- De har samme innhold som de svarte komedonene, men er uten åpning til huden. De hvite hudormene kan bli betente, men det skal en rekke faktorer til for å utløse en inflammatorisk reaksjon som omdanner slike hudormer til betente kviser, sier hun.
Les også: Sliter du med mørke ringer under øynene?
Årsaken til hudormer
Irene Telle Forland, hudpleier og makeupartist ved hudpleieleverandør Isaksen & Co AS, forteller at hudormene først og fremst forekommer i områder i huden hvor det produseres mye talg, for eksempel i T-sonen i ansiktet: panne, nese og hake. De kan også komme på øvre del av overkroppen.
- Hudormer er rett og slett talg som finnes naturlig i huden, og når talget kommer ut på hudoverflaten, kommer det oksygen til, og dermed blir talget svart på farge, sier Forland.
Årsakene til den økte talgproduksjonen som fører til betennelse i talgkjertlene er ikke kjent. Men kjønnshormoner både hos menn og kvinner, bakterier, visse medikamenter og arv kan spille inn, ifølge Egorina.
- Stresshormoner, blant annet kortisol, kan svekke kroppens naturlige forsvarsmekanismer og øke komedondannelse, sier legen.
Bruk av feil hudpleieprodukter kan forverre tilstanden ytterligere, ifølge Egorina. Hun forklarer at man bør forsøke å unngå produktene som tetter porene og forårsaker betennelser.
- Når porene tettes, skapes det et oksygenfattig miljø hvor aknebakterier trives godt. Dette kan føre til betennelse i huden med rødfarge, hevelse og smerte, sier hun.
Fjerne hudormer
- Råd til å utvikle et tilpasset hudprogram gjøres gjerne i samråd med utdannet helsepersonell. Både salongbehandlinger i kombinasjon med et tilpasset hjemmeprogram er etter min erfaring, veien å gå, sier Egorina.
Legen forklarer at forskning og bioteknologi har ført til at det er utviklet mange gode salongprodukter som sørger for at man får god effekt uten å måtte påføre huden skade. Hun legger til at det er nødvendig med flere salongbehandlinger for å oppnå et godt resultat, men at i etterkant av behandlingene på klinikken starter rutinene som du selv kan gjøre hjemme for å forebygge komedondannelse og tilstopninger i huden.
- På vår klinikk bruker vi eksempelvis syrebehandlinger; glykolsyre, mandelsyre, salisyre, melkesyre eller frysetørre enzymer som aktiveres med vann. Aktive enzymer bryter ned fett, protein- og sukkerforbindelser i porene, og dette fører til at vi klarer å fjerne hudormer på en skånsom måte, sier Egorina.
Forebygge hudormene
Ekspertene mener at gode og riktige rutiner hjemme er den beste forebyggingen for å ta vare på huden.
- Ved å rense huden to ganger daglig med renseprodukter som er tilpasset din hudtilstand, samt å kontrollere talgproduksjon med riktige kremer som inneholder blant annet syrer eller vitamin A-forbindelser, nærmer du deg målet, sier Egorina.
Hun anbefaler deg å gå til anskaffelse av et godt produkt for skånsom eksfoliering, samt en god solbeskyttelse.
- Eksfoliering fjerner effektivt døde hudceller fra hudoverflaten og forebygger tilstopninger og betennelsesdanning i komedoner. Solbeskyttelse er også helt nødvendig, uansett alder, for å unngå å tørke ut huden, sier legen.
Dersom du klemmer hudormene på egenhånd, understreker Forland viktigheten i å være lett på hånden, fordi huden kan bli skadet dersom du klemmer for hardt.
- En hudpleier er trent i dette og har også utstyr for å fjerne hudormer, så hvis du ikke klarer å være lett nok på hånden på egenhånd, anbefaler jeg å oppsøke profesjonelt personale, sier hun.
Les også: Slik behandler du kviser
Unngå tabbene
Forland mener at den største tabben hvorvidt gjelder fjerning av hudormer er at du går for lenge med hudormene før du gjør noe med dem.
- Da får du dype "tuneller", groper og utganger i huden som ikke forsvinner, sier hudpleieren.
Egorina mener at overforbruk av bakteriedrepende kremer som eksempelvis selges reseptfritt på apotek, kan føre til en tilvenning med påfølgende behov for doseøkning for å opprettholde effekten. I tillegg vil kostholdet spille en viktig rolle.
- Dette er omdiskutert, men nyere forskning tyder på at søtsaker som inneholder mye hurtigvirkende sukker, som sjokolade, har en tendens til å forverre tilstanden som da kan føre til uønskede tilstopninger, sier hun.