Beskytte huden om vinteren
Ja, denne skal brukes året rundt
Viktigere enn du tror.
Trodde du at solkremen skulle legges bort så fort sommeren var over og frem til påsken sto for tur?
Feil. Solkrem skal brukes året rundt, også om vinteren.
- Solen er svakere om vinteren, men det gjelder egentlig bare den delen av UV-spekteret som kan gi forbrenning, altså UVB-strålene, sier Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific.
- UVA-strålene som går dypest ned i huden og framskynder aldringsprosessen og som kan gi hudkreft, er like sterke året rundt.
Svea Linn Fagerstrøm stemmer i. Hun er utdannet hudterapeut og kursholder for hudleger hos Dermanor.
- UVA-strålene fører til for tidlig aldring av huden ved å ødelegge viktige bindevevsproteiner i huden. En fin huskeregel er UVA= aldring og UVB= brent.
Hun tror mange glemmer solkremen i de kalde årstidene fordi vi ikke opplever solen like farlig og sterk når det er kaldere ute.
- UVA-strålene føles ikke på huden slik som UVB -strålene gjør, så da har vi en tendens til å glemme at de er der, sier Fagerstrøm.
Solkremen du bør bruke
Stokke råder deg til å se etter en bredspektret solkrem, med eget UVA-symbol (UVA i en sirkel) på emballasjen.
- Disse produktene tilfredsstiller EUs retningslinjer og regler for å måle mengden av UVA-beskyttelse. Velg et minimum SPF15 bredspektret produkt som vil ha en proporsjonalt nivå av UVA filter.
Du kan også velge kremer, primere eller foundation som har innebygd solbeskyttelse, da får du et mer multifunksjonelt produkt.
- Pass på at disse følger de samme kriteriene til merking på emballasjen, sier Stokke.
Fagerstrøm legger til at solkremen bør inneholde gode proteinbeskyttende antioksidanter og DNA-reparerende enzymer.
- Dette for en optimal beskyttelse mot sykdom og for tidlig aldring, sier hun.
Når du legger solkremen, er det ifølge Stokke en rikelig mengde som skal til.
- For å få den SPF som oppgis på forpakningen må du bruke en generøs mengde.
Og, skal du gå på ski i vinter, må du huske at høydemeter gir sterkere UV-stråler, og at snøen kan reflektere mer enn 85 prosent av UV-strålene.
- Når du kombinerer disse faktorene, dobler du nesten din eksponering. Sørg da for å få opp nivået av beskyttelse fra SPF15 til SPF30-SPF50, sier Stokke.
Klissete å sminke over solkremen
Du har kanskje opplevd opptil flere ganger at solkremen legger seg som et lag på huden og gjør det vanskelig å sminke over den? Da har du hatt feil solkrem i hendene.
- Basen i solkremen bestemmer hvordan den legger seg på huden. Rimelige solkremer benytter seg gjerne av rimeligere baser som gjerne føles fete og klissete på huden. Dette føles irriterende for mange og spesielt for de som har en fet og kanskje uren hud i tillegg, forteller Fagerstrand.
- En solkrem er en god investering, så her bør man gå til profesjonelle forhandlere som hudpleiesalonger. Her er utvalget større og solkremene har gjerne viktige tilleggsingredienser som både pleier, fukter, beskytter og motvirker aldring på samme tid.
Stokke er enig, og råder deg til å se etter terapeutiske solkremer/UV-beskyttende som er tilpasset din hud.
- Unngå produkter med komedogene (tilstoppende) ingredienser som ofte kan legge seg som et lag utenpå huden. Kjemiske UV-filtre er lettere en fysiske filtre, og vil derfor oppleves bedre på en fetere hud. En fetere hud bør også se etter solkremer som er oljefrie.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mange foundations, pudder og dagkremer har ofte solfaktor i seg. Må man da bruke solkrem under i tillegg, eller holder det?
- Dersom makeupen har UVA- og UVB-filter, og minimum SPF 15, så holder det å bruke UV-beskyttelse i makeupen på vinteren, bekrefter Stokke.
- Enkelte makeupmerker har godkjenning fra Skin Cancer Foundation. Disse produktene vil ha likeverdig UV-beskyttelse som en solkrem.
Et annet tips for å forebygge UV-skader, er ifølge Stokke å også bruke UV-produkter som inneholder innkapslet C- og E-vitamin, da disse vitaminene forsterker UV-filteret og gir dermed ekstra antioksidantbeskyttelse fra de frie radikalene som UV-strålene skaper.
Kan få hudskader uten at du har brent huden
Stokke forteller at der vil alltid være en viss grad av UV, uansett årstid og hvor du bor.
En UV-Index (1-11) Verdens helseorganisasjon har utviklet, gir deg informasjon om intensiteten av solen i forhold til der du bor. Her ligger Norge på cirka 1-3 i vintermånedene.
- Det betyr at risikoen for å bli solbrent på mindre enn to timer etter eksponering er liten eller usannsynlig hos de aller fleste hudtyper, sier Stokke.
- Men det er viktig å være klar over at hudskader kan opptre også uten at du har brent huden. Nyere forskning viser at langvarig eksponering for UVA-stråling gir hudskader.
Og, selv om Sun Protection Factor (SPF) måler spesifikk beskyttelse mot UVB-stråling (den delen av UV-spekteret som fører til at huden brenner), inneholder de aller fleste solkremer bredspektret beskyttelse.
- Dette er mer relevant i forhold til UV-beskyttelse om vinteren, siden det betyr at huden er beskyttet mot UVA-stråling, forteller Stokke og legger til:
- UVA-stråling utgjør 95% av UV-strålene som penetrerer atmosfæren og er like kraftige året rundt. Disse strålene bidrar også til aldring og utvikling av hudkreft, forteller Stokke.
Denne saken ble første gang publisert 21/12 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.