Hvordan få fin hud
Ni uvaner som ødelegger huden din
Spar penger på hudpleie ved å heller kvitte deg med dårlige uvaner.
Norske kvinner er tydeligvis glade i å bruke penger på eget utseende.
Tall fra Statistisk Sentral Byrå viser nemlig at vi i 2013 brukte hele 8,7 milliarder kroner hos frisørvirksomheter eller annen skjønnhetspleie.
Å unne seg litt deilig egenpleie er vel og bra, men ved å beskytte huden bedre, og legge av deg noen dårlige og skadelige uvaner, kan du spare både tid og penger!
Klikk Mote har snakket med tre hudeksperter for å finne ut hvilke ni uvaner du burde droppe i dag – og hvorfor.
Sjekk ut hva som er Pia Cernic, kosmetisk sykepleier ved Akademiklinikken, hudlege Ernst-Jan Veer fra Oslo Hudlegesenter og Rolah O. Lønning, lege og hudekspert, beste råd for en sunn og frisk hud.
Du bruker feil hudpleieprodukt
Fører til større problemer enn du tror.
- Bruk av feil produkt i forhold til din hudtype kan føre til hudreaksjon, forteller Pia Cernic, kosmetisk sykepleier ved Akademiklinikken.
Du kan blant annet få en allergisk reaksjon, utbrudd, irritasjon eller rødhet i huden.
- For eksempel bør du ikke bruke et oljeabsorberende produkt når tørr hud er problemet, eller altfor mange rike kremer når huden er fet, sier Cernic.
Hun forteller videre at huden din kan reagere med å bli ekstra sensitiv eller reagere på kremer du før tålte, hvis du bruker feil produkter.
Ifølge lege Rolah O. Lønning, er dette en uvane som også kan forverres etter hvilke produkter du bruker, og hvilken hudtype du har til å begynne med.
- Overforbruk og feil bruk av syrer kan føre til sensitiv hud, skader og tidlig aldring. Produkter ment for tørr og moden hud kan gi tilstoppede porer og akne, forteller hun.
Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, minner også om at bruk av feil produkter kan føre til hudirritasjoner i form av flassing.
En profesjonell kartlegging av hva slags hudtype du egentlig har, er dermed på sin plass hvis du ønsker et gunstig resultat fra hudpleieproduktene dine.
Du dropper solkrem
Uvanen som elder huden din aller mest.
Ifølge hudlege Ernst-Jan Veer, vil du få økt solar elastose, som er det medisinske og histologiske navnet på hudforandringer som forekommer etter soling, hvis du dropper solkrem.
- Rynker, solskader, hudkreft og føflekkreft, i tillegg til en raskere aldring av huden, er bare noen av de reelle skadene solen kan påføre deg uten korrekt solbeskyttelse, forteller han.
Med få soldager her i Norge, og kanskje en påkostet sydentur, er det mange som ønsker å få farge så raskt som mulig – noe som gjerne ender med at du blir solbrent.
Men er en solbrent hud egentlig verdt skadene?
- Den umiddelbare faren ved for mye sol, gjerne ubeskyttet, er solbrenthet. En solbrent hud inneholder celler og blodårer som har blitt skadet, forteller kosmetisk sykepleier Pia Cernic.
- Ved gjentatte skader, begynner huden å se tørr, rynkete og missfarget ut, med et læraktig utseende, legger hun til.
I tillegg vil en en solbrent hud fortere flasse, og dermed ikke klarer å holde på en eventuell brunfarge lenge.
Men det er ikke bare på sommerferien du burde smøre deg inn med en solbeskyttende krem.
- Solkrem beskytter mot solens UV-stråler, og er det viktigste verktøyet vi har for å forebygge tidlig aldring, pigmentforandringer og hudkreft, sier lege Rolah O. Lønning, og fortsetter:
- UV-strålene er tilstede uansett om det er regn eller sol, så jeg anbefaler å bruke SPF daglig – uansett årstid.
Du røyker
Livsfarlig for både kroppen og huden.
Hudlege Ernst-Jan Veer opplyser om at det aller farligste med å røyke, selvfølgelig er en økt fare for KOLS, hjerte- og karsykdom og kreft.
Men hvis du er en av de som tenker at du bare skal røyke litt til før du stumper den, burde du også vite hva røyken gjør med huden din.
Lege Rolah O. Lønning forteller at, nest etter UV-stråler, så er røyk den største årsaken til økt aldring av huden.
- Røyking medfører flere negative konsekvenser i kropp og hud, sier hun.
Dette inkluderer blant annet formasjonen av frie radikaler, nedsatt blodtilførsel til huden og tørr hud.
- Alt dette vil gi seg til syne i ru hud, rynker, grå og gusten hud, spindelvevårer og eventuelt hudvekster, forteller Lønning.
Ifølge kosmetisk sykepleier Pia Cernic, er røyking nå, i tillegg til aldring av huden, også antatt å være assosiert med forsinket sårtilhelning og en rekke hudsykdommer.
- Årsaken er endring av de elastiske fibrene i huden, som kommer på grunn av vasokonstriksjon – altså innsnevring av blodårer, forklarer hun, og fortsetter:
- Dette gir redusert blodtilførsel til huden og kan forårsake forandringer i hudens elastiske fibre og tap av kollagen, som igjen gir saggete hud, linjer og rynker – i tillegg til at huden mister fuktighet.
Du drikker for mye alkohol
Kan gi vedvarende rødt ansikt.
- En av de tidligste tegn på alkoholmisbruk, er et vedvarende rødt ansikt på grunn av utvidede blodårer, kalt telangiectasia, sier kosmetisk sykepleier Pia Cernic.
Hun forteller videre at dette oppstår fordi regulering av vaskulær kontroll svikter ved vedvarende alkoholinntak.
- Forbigående rødme er også vanlig. Dette kommer av acetaldehyd, det viktigste nedbrytningsproduktet av alkohol. Man antar at acetaldehyde stimulerer frigjøring av histamin, legger Cernic til.
Histamin gir en utvidelse av blodårer, kalt vasodilatasjon. Den glatte muskulaturen i åreveggen slapper av, noe som gjør at det er mer plass til blodet. Dette resulterer i en større gjennomblødning i vev og dermed rødming i huden.
Ifølge lege Rolah O. Lønning, har ikke alkoholen bare en direkte, men også en indirekte, dårlig effekt på huden din.
- Alkohol virker vanndrivende på kropp og kan forstyrre nattesøvnen, som er to viktige elementer for at huden skal fungere optimalt, forklarer hun.
- Dette betyr nedsatt hudfornyelse, og tørr hud, legger hun til.
Du bruker skitne sminkekoster
Et bakteriemekka!
En hudsynder, som kanskje ikke så mange tenker på, er sminkeverktøyene vi bruker hver bidige dag.
For hvor lenge er det egentlig siden sist du vasket og desinfiserte sminkekostene dine?
- Når børstene har stått og samlet støv, skitt og bakterier, blir disse overført til makeup-produktene, forteller Pia Cernic, kosmetisk sykepleier ved Akademiklinikken.
Bakterier formerer seg i fuktige omgivelser, og blir fuktighet ligge igjen på børstene dine, vil dette forurense dem ytterligere – og dermed vedlikeholde syklusen av bakterier.
- Når børstene er skitne, får du ikke påført produktet riktig, noe som også kan gi ujevn farge, sier Cernic.
- Skitne børster kan også irritere huden, da børstehårene blir harde og skraper opp huden, legger hun til.
I tillegg vil de møkkete sminkekostene kunne bidra til uønsket utbrudd.
- Ikke bare blir sminkeresultatet dårligere, men du kan merke økt tendens til akneutbrudd hvis du ikke regelmessig vasker kostene dine, sier lege Rolah O. Lønning.
I en ideell verden burde kostene vaskes etter hver bruk, men én gang i uka er også en akseptabel løsning.
Du sover med sminke på
Huden får ikke fornyet seg.
- Å sove med sminke er et stort no-no, sier kosmetisk sykepleier Pia Cernic og fortsetter:
- Sover du med sminke på, kan du utsette huden for unødvendig eksponering av frie radikaler. Frie radikaler fører til nedbrytning av kollagen, som igjen gir fine linjer og rynker.
I tillegg kan sminke tette til huden mens du sover, noe som kan resultere i kviser.
- Bruk av dekkende sminke over tid kan føre til kosmetikk-akne, altså tilstoppede porer, som igjen kan gi svarte og hvite hudormer, forklarer hudelegen Ernst-Jan Veer.
Legen Rolah O. Lønning minner om hva hudens funksjon om natten egentlig er.
- Huden bruker nattetimene på å fornye huden din. Tilstoppede porer, rester av kremer og sminke kan derfor føre til akneutbud, og en gusten hud.
Du klemmer på kviser og kommedoner
Dette kan føre til flere kviser.
Selv om vi alle vet at vi ikke burde klemme eller pirke på kviseutbrudd i ansiktet, er det ofte vanskelig å la være.
Men etter å ha lest hvilke skader du selv kan forårsake huden din, er det mulig du blir strengere med deg selv.
- Traumatisering av akne kan gi arr, økt inflammasjon og pigmentforandringer i huden, forklarer hudlege Ernst-Jan Veer.
Men hva med prikkene og kvisene som ser ut til å ligge helt ute på hudoverflaten, og nærmest trygler om å bli klemt på?
- Svarte prikker kommer av talg som har oksidert – dermed den svarte fargen. Som oftest sitter talgen godt nede i poren, noe som medfører at man må klemme hardt for å få det ut, sier kosmetisk sykepleier Pia Cernic.
Gjør du dette, kan du få sår, og til og med arr, fordi man ofte bruker neglene for å kommet godt til.
- Dette kan også føre til en infeksjon, og eventuelt en tur til lege. Visste du at klemming også kan føre til at nye kviser dannes?, spør Cernic.
- Selv om du ikke får arr, sår eller infeksjon, vil klemming føre til at kvisene heles saktere, legger hun til.
Lege Rolah O. Lønning er enig i at klemming av kviser kan forverre problemet.
- Dette kan skape irritasjon, sår, arr, og eventuelt spredning av puss slik at du får flere kviser.
Du spiser usunt
- Raske karbohydrater er hudens verste fiende.
Hvilken effekt maten du spiser egentlig har på huden, har lenge vært en uavklart diskusjon mellom ekspertene.
Men det ser nå ut til at de enes mer og mer i at maten kan ha en viss effekt på huden.
- Kosthold begynner å ta en større plass i hvordan man vurderer og behandler hud nå, sammenlignet med tidligere, forteller lege Rolah O. Lønning, og fortsetter:
- Det er forskning som viser at spesielt sukker øker aldringsprosessen i huden ved formasjonen av AGE's (Advanced Glycation End products), som kan føre til økt forekomst av inflammatoriske hudtilstander.
Kosmetisk sykepleier Pia Cernic er enig i at det er spesielt sukker som er den store hudsynderen.
- Raske karbohydrater, som sukker, hvitt brød og sukkerholdig brus, er noen av hudens verste fiender. Raske karbohydrater brytes ned til glucose som fører til at insulinnivået skyter i været, forteller hun.
- Dette gir betennelsestilstander i kroppen, som igjen produserer enzymer som bryter ned kollagen og elastin, og fører videre til en tidlig aldring av huden, legger hun til.
Hudlege Ernst-jan Veer har også sett forskning som peker mot – dog muligens for et lite mindretall – at melkeprodukter og hurtige karbohydrater kan gi økt akne.
Du mosjonerer ikke
- Mosjon er viktig for hele kroppen, også huden!
Enkelte assosierer kanskje trening med å gå ned i vekt eller bygge muskler.
Men skal vi tro lege Rolah O Lønning, så er mosjon så mye mer.
- Mosjon er viktig for hele kroppen, også for huden, sier hun og fortsetter:
- Det øker blodsirkulasjonen til huden, og det har blitt funnet mindre AGE's (Advanced Glycation End products), som kan øke sjansen for inflammatoriske hudtilstander, i mennesker som trener regelmessig.
Kosmetisk sykepleier Pia Cernic mener også at en god treningsøkt kan ha en direkte rensende og nærende effekt på huden.
- Mosjon øker blodsirkulasjonen, noe som vil gi næring til hudcellene og holde dem vitale, forteller hun.
Hun forteller videre at i tillegg til å tilføre oksygen og næringsstoffer til cellene, bidrar også økt blodsirkulasjonen til at man kvitter seg raskere med avfallsstoffer som for eksempel frie radikaler.
- Man kan se på det som en hudrens innenfra. Økt sirkulasjon gir også huden en nydelig frisk glød, sier Cernic.
Denne saken ble første gang publisert 24/05 2015, og sist oppdatert 06/05 2017.