Klippe pannelugg
Lyst til å klippe pannelugg?
Da bør du lese dette først.
Fem ting du burde spørre deg selv om før du klipper pannelugg:
- Er du klar for en så stor endring hårfrisyre og ansikt?
- Har du hårvirvler langs hårfestet i pannen?
- Har du cirka 10 minutter ekstra om morningen til en ny hårstyling-rutine?
- Vil du egentlig kle en pannelugg?
- Er du forberedt på at du kan angre deg - uten at det er noen big deal?
Kilder: Ellen Støen, Eva Lill Kristengård og Sølvi Bjørnevoll.
To cut or not to cut – det er faktisk det stor spørsmålet når det kommer til pannelugg.
For skal vi være ærlige, så finnes det fint få kvinner som ikke har tilbragt utallige timer på å la ideen om å klippe pannelugg kværne rundt i hodet.
Ja, til og med nattesøvn har nok gått tapt fordi vi har en million grunner til hvorfor en pannelugg ikke ville vært lurt.
Som at vi ikke er typen til det, kanskje blir det for mye jobb, og hva hvis luggen bare føles irriterende og er i veien?
Men all verdens grunner kan ikke veie opp mot det enkle faktum at vi har lyst på pannelugg. Ofte av den enkle grunn at andre ser så kule ut med det. Punktum, finale.
- De fleste kler lugg, i en eller annen variant. Lugg gir gjerne en fin ramme til ansiktet, og kan for eksempel fremheve kinnbein, gjøre at håret virker fyldigere, gjøre deg ti år yngre eller fremheve hvor typete og rocka du er, sier frisør Eva Lill Kristengård ved Adam og Eva Grensen 8, og fortsetter:
- En lugg er et statement, og gir frisyren din karakter, akkurat som brynene gjør for ansiktet.
Men, når man først har funnet ut at pannelugg er tingen, betyr det ikke at man skal løpe sporenstreks bort til nærmeste frisørsalong og hive seg ut i det.
For å være sikker på at panneluggen blir mer eller mindre som du egentlig vil, og ikke minst at du er forberedt på hva en pannelugg faktisk innebærer i etterkant av frisørtimen, er det et par ting du bør vite først.
Noen burde ikke klippe pannelugg
Hårvirvler, eller verv som det også kalles, oppstår når en del av håret vokser i motsatt retning av resten av det nærliggende håret.
Dette innebærer at håret ofte ikke legger seg slik som man ønsker, men istedenfor løfter seg opp fra hodebunn.
Har man verv langs hårfestet i pannen, kan det hende at luggen ikke vil legge seg pent.
- Noen har kanskje virvler i luggen som man ikke har lagt merke til før man har klippet seg, forteller Sølvi Bjørnevoll, frisør ved Nikita Strandgaten og Kvinneguidens hårekspert.
Det finnes visse klippeteknikker og stylingmetoder som demper virvlene, men er den av den svært kraftig typen kan det være lurt å revurdere panneluggen.
- Har du vanskelige virvler i front, er kanskje ikke en lugg alternativet for deg. Det går an, men da må du lære deg noen knep for at den ikke skal dele seg, sier Bjørnevoll.
Det finnes også et par andre tilfeller hvor en pannelugg ikke nødvendigvis er det mest flatterende.
- Har man veldig kort panne, i tillegg til briller, er kanskje ikke lugg å anbefale da ansiktet kan bli litt borte, råder Kristengård.
- I tillegg kan de som har svært krøllete hår slite litt med lugg i fuktig vær, legger hun til.
Gå for din pannelugg – ikke hennes
Som tidligere nevnt, så har vi kvinner en lei tendens til å ville klippe håret slik at det ligner på håret til noen andre.
Ofte er det Hollywood-stjerner eller musikere det gjelder, og det er spesielt panneluggen deres vil vil kopiere.
Men skal du først klippe pannelugg, gjør du lurt i å få frisøren til å klippe luggen som passer deg og dine trekk aller best.
- Selv om kunden har med seg et bilde av en tung lugg som er klippet i en horisontal linje, er det ikke sikkert at det er det mest flatterende for selve ansiktsformen hennes, forklarer Bjørnevoll.
Hvilken type pannelugg du kler, kommer an på hva slags panne og hårfeste du har.
Daglig leder ved Norsk Frisørskole i Trondheim, Ellen Støen, forteller at om du har en høy panne med høyt hårfeste, kan det være lurt med en lang og tung lugg.
- Gjerne en som er asymmetrisk i tillegg, for å dempe den høye pannen. Drar du alt håret vekk fra pannen, vil den fremheves, forteller hun.
Er pannen din derimot lav med lavt hårfeste, kan det være finere med en litt kortere og luftigere lugg.
- Har du en bred panne, kan det være fint med en lugg som er konkav, altså kortere på midten og lengre mot sidene, råder Støen.
Klipp pannelugg i de kaldere årstidene
Av en eller annen grunn får vi ofte lyst til å klippe pannelugg om sommeren.
Kanskje er det ønsket om en endring etter en lang og kald vinter som spiller inn, men hvor godt kommer en pannelugg egentlig overens med varmere vær?
- Om sommeren reiser vi gjerne til varmere strøk, eller vi er heldig å har varme her i Norge, og da blir man svett i pannen og håret vil fort virke fett, sier Støen.
Dessuten ønsker man gjerne å få en frisk og fin brunfarge i ansiktet, og her vil luggen skygge for pannen.
- Jeg anbefaler å vente til høsten med å klippe lugg, med mindre man har det fra før av. Det er litt upraktisk med lugg på sommeren, både i forhold til sol, varme og styling – som ikke varer like bra i varmen, sier Kristengård.
Så selv om en romantisk, rocka eller funky pannelugg kan virke fristende om sommeren, er det bare å innse at den luggen kommer til å bli satt vekk med spenner uansett. For en varm pannelugg er rett og slett utrolig irriterende og i veien under sommemånedene.
Men uansett om du klipper pannelugg om sommeren eller vinteren, kan huden få gjennomgå litt av å plutselig ha en lugg.
- Pannen blir lettere svett under en pannelugg fordi den slipper mindre luft til huden. I tillegg bruker man gjerne mer stylingprodukter, noe som kan være med på å gjøre huden mer uren. Skjerpet fokus på hudpleien kan derfor være lurt, råder Kristengård.
Stylingrutinene endrer seg
En ny frisyre, krever selvsagt en ny stylingrutine, og en pannelugg er intet unntak.
Hårtrender 2015
Og i motebildet for hårtendene 2015, ser vi en spesielt sexy pannelugg som er forholdsvis enkel å opprettholde, i følge samtlige av ekspertene våre.
- Vi ser mange lange lugger som ligger under øyebrynene i 2015. Tung, sexy, effortless, gjerne litt delt og nesten ned i øyene, sier Bjørnevoll.
Myke lugger, som gjerne er en tanke for lange, er altså veldig hot nå.
- Gjerne litt oppklipt, eller brutt opp, så den ikke blir for kompakt, stemmer Kristengård i.
Vi ser også en del tunge lugger som gjerne er enten konkav eller konveks.
- Altså buet som en spiss på midten eller lengst mot sidene, forklarer Støen.
Med en lugg vil dine nye, beste stylingvenner være en tørrsjampo, en lett hårspray og et stylingjern.
- Tørrsjampoen trenger du fordi luggen fortere kan bli fet, fordi man ofte tar på den og dermed stimulerer talgkjertlene. En lett hårspray holder panneluggen på plass, og et stylingjern er topp for å vippe den litt innover om du ønsker det, forteller Bjørnevoll.
Frisørens tips om å vippe panneluggen innover, er også genialt når panneluggen begynner å bli for lang.
Men selv om du endrer stylingrutinene dine, betyr ikke det at du trenger å ta helt av heller.
- Pass på å ikke ha i for mye stylingprodukter, da kan panneluggen fort kan se fet ut og klappe sammen, tipser Støen.
I tillegg burde du kanskje ta turen til frisøren litt oftere enn før.
- En pannelugg trenger litt mer vedlikehold, så én tur til frisøren om måneden er å anbefale, råder Kristengård.
Heldigvis er det flere salonger som har gratis etterklipp av luggen, så sjekk med salongen din før de svinger med saksa.
Nå som du har full oversikt over håret ditt, ansiktsform og er sikker på at pannelugg er for deg, så får du lov til å løpe til frisøren! For husk at luggen burde klippes mens det fortsatt ikke er så varmt i været.
Denne saken ble første gang publisert 06/02 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.