BRA DAMER
Trikset som gir kvinner økt lønn
Kvier du deg for å forhandle lønn? Komiker Gunhild Dahlberg har lært Guri teknikken som alltid funker for oss damer.
BRA DAMER
En podkast og spalte laget av programleder Guri Solberg for Kamille.
Jeg hadde forventa meg mye av praten med kollega og knalldame Gunhild Dahlberg: Tull, meldinger rett fra levra, litt sladder og mye moro. Og ALT dette fikk jeg. Men jeg hadde ikke forventa at podkastintervjuet med den tidligere P3-dronninga, nå TV 2-fjes, i så stor grad skulle handle om økonomi. Ja, penger. For ikke bare er Gunhild tydeligvis mye flinkere enn meg på pengefronten, hun har også blitt venninne med hele Norges superøkonom Silje Sandmæl. Silje har for eksempel fått Gunhild til å innse hvor mye hun kan spare på å LAGE seg den daglige koppen med kaffe mokka, i stedet for å betale nesten 50 kroner på en jålete kaffebar. Bare jeg hører om Gunhilds hjemmelagde drikke, får jeg vondt i magen. Litt fordi varm h-melk, pulverkaffe og kakao høres guffent ut, men også fordi mine egne penger forsvinner på sånne saker. Ikke mokka nødvendigvis, men en kaffe her, et vinglass der, økologisk kokossmør, en fin skrivebok til gode ideer, takeaway lunsj og mørkegrønn neglelakk. Kort sagt tant og fjas.
Det er ikke de store shoppingutskeielsene som tar knekken på meg, men de små utleggene på femti, nitti og tohundreogti kroner. De som hver for seg ikke er så mye, men som til sammen synes som et stort minus på kontoen min. I tilfelle mamma leser dette: Det er ikke noe krise, altså, jeg er heldig som har fast jobb og god lønn, men mannen min (som tjener mindre), er mye flinkere til å spare enn meg. Jeg burde hatt en plan for sparing, en konto for harde tider og en større oversikt over mine ressurser, eller gryn om du vil. Og derfor har mannen min også prøvd å hjelpe meg noen ganger, se på kontoutskriften, gi meg noen råd og fått meg på rett kjøl. Men det har kostet. For det er så flaut å snakke om penger! Jeg skammer meg over at jeg ikke klarer å holde skikkelig styr på alt, for det å håndtere penger på en klok og fornuftig måte, er liksom en del av det å være voksen og mestre livet. Så selv med han som står meg aller nærmest, synes jeg det er pinlig og stressende å snakke om økonomi. En gang måtte jeg sende han melding for å fortelle hvor stor kredittkortregninga mi var. Jeg turte ikke si det ansikt til ansikt. Til info 1: Den var på 30 000. Til info 2: Jeg sendte han meldinga fra en massasjestol hos en neglesalong. Men selv jeg, som heller tar pedikyr enn å spare, og som har aversjon mot pengetemaet, skjønner at vi MÅ snakke i alle fall litt om det. For jeg er ikke den eneste dama som har et bevisstløst forhold til økonomi, det viser seg stadig at mange kvinner er økonomiske analfabeter i forhold til menn. Og ved å ha en «jaja, det ordner seg sikkert, jeg kan ikke så mye om dette»-holdning, setter vi oss selv på sidelinja.
Penger er makt, og lar vi mannfolka overta all styring over dem, er det et skritt i feil retning for likestillinga, og vi går glipp av mye: Bedre betingelser i banken, gode pensjonsordninger, bra lønn. Det er fortsatt slik at menn tjener mer enn damer. Derfor synes jeg alle skal ta med seg Gunhilds råd for lønnsforhandlinger. For det første, ta det ansikt til ansikt – aldri på mail. For det andre, før du møter din overordnede, se for deg barna dine som sultne små fabrikkarbeidende unger av den typen du finner i en Dickens-roman: Råtne tenner, skitten bleie, hullete klær, nedstøva, skitne og med en stygg hoste. Også tenker du at det du ber om i ekstra lønn, det skal du ha til å brødfø ungene dine. Et mentalt bilde som funker som ei kule for Gunhild. Hun har aldri fått nei når hun har bedt om høyere honorar. Flere gode råd og historier får du fra henne i ukas podkast, som i alle fall inspirerte meg til å adoptere Guhilds økonomiske mantra: «What would Silje Sandmæl do?»