Fjerning av åreknuter
Slik får du vakre legger
Du trenger ikke kaste miniskjørtet i søpla selv om du har åreknuter, de kan nemlig enkelt fjernes.
Sjekk dine åreknuter
Scandinavian Venous Centre deler åreknutene inn i seks alvorlighetsgrader.
1. Sprengte blodkar. Teller ikke som ekte åreknuter.
2. Synlige åreknuter. 4 mm brede, utvidet vaskulære vener rett under huden.
3. Synlige åreknuter med hevelse, sammenlignet med det andre benet.
4. Misfarging av huden, samt eksem.
5. Helbredet leggsår.
6. Åpent eller aktivt leggsår.
Kilde: Scandinavian Venous Centre
Har du skjemmende blodårer som slynger seg rundt bena? Slapp av, du er ikke alene. Åreknuter er et vanlig problem blant både kvinner og menn, og rammer opptil 30 prosent av befolkningen.
Heldigvis finnes det i dag flere måter å fjerne dette kosmetiske problemet på.
Arvelig faktor
Ved å passe vekten, bruke støttestrømper og føre en aktiv livsstil kan du til en viss grad forebygge utviklingen av åreknuter.
Men hovedsakelig handler åreknuter om hvilke gener du har blitt utdelt, og dette er det lite man kan gjøre noe med.
- Mange er genetisk disponert for å få åreknuter, og det kan inntreffe allerede i tenårene, sier June Olivia Elvemo, informasjonsansvarlig ved SVC Norge as, som er landets eneste spesialklinikk for åreknutebehandling.
Hun forteller at utløsende faktorer kan være graviditet, overvekt eller en stillestående jobb.
To alternative metoder
Venene drenerer blod bort fra beina og oppover til hjertet. Inne i venene er det klaffer som skal hindre blodet i å renne tilbake til bena.
Åreknuter oppstår gjerne dersom venen utvides til en viss diameter, og klaffene ikke lenger klarer å hindre blodet i å strømme tilbake.
Åreknutene kan opereres ut på et sykehus, eller de kan fjernes ved hjelp av laser. Sistnevnte er en relativt ny teknikk i Norge, men har allerede blitt utført i andre land i flere år.
Prisen avhenger av omfanget
- En operasjon på sykehuset innebærer narkose og sting, mens et laserinngrep blir gjort på lokalbedøvelse og smertestillende. Fordelen er at rekonvalesenstiden er kortere når man ikke trenger å forholde seg til sting, sier Elvemo.
Hun forteller at prisen på en laseroperasjon ligger mellom kr 9000 til 19 000 per ben, avhengig av omfanget. Prisen blir anslått under en gratis forundersøkelse ved hjelp av ultralyd.
Et presist verktøy
Behandlingen foregår ved at laseren ødelegger venen, og dermed fjerner åreknuten. Med denne metoden er én operasjon vanligvis nok.
Etter operasjonen kan følsomheten i huden være nedsatt i en periode. Dette en av veldig få bivirkninger ifølge Elvemo.
- Når man jobber med biologisk materiale kan man aldri garantere noe. På den andre siden er laser et veldig presist verktøy, og vi har meget gode resultater å vise til, sier hun.
Mest et kosmetisk problem
Åreknuter kan gi et visst ubehag, men er i seg selv sjeldent farlig - mange opererer seg derfor kun av kosmetiske grunner.
Den vaskulære kirurgen ved British Vein Institute, Phillip Coleridge Smith, sier til Daily Mail at det heller ikke utfører noen helserisiko å fjerne åreknutene.
- Vi har så mange vener ytterst i huden at det skader ikke å fjerne noen. Men ved en operasjon er det viktig å huske på at det innebærer narkose, sykemelding og muligens et arr, sier kirurgen.
Vurderer du på å fjerne åreknuter bør du være klar over hvilke alternativer du har. Det kan også være lurt å kontakte en lege for konsultasjon, som kan vurdere omfanget av problemet.
Forebyggende tiltak
Om dine foreldre eller besteforeldre har åreknuter kan du være genetisk disponert for å få det selv. Da kan det være lurt å begynne med forebyggende tiltak.
Doktor Luisa Dillner skriver i en artikkel for The Guardian: «Unngå å stå i lengre perioder, og ikke sitt med bena i kors, da det hindrer blodet i å flyte fritt gjennom årene.»
Huden over åreknuten kan ofte utvikle seg til et sår, og Dillner anbefaler derfor at man smører ofte med fuktighetskrem på det aktuelle stedet. Spesielt om huden har en tendens til å bli tørr.
Les også:
Slik unngår du åreknuter under graviditeten
Denne saken ble første gang publisert 05/09 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.