Fjerne pigmentflekker
Derfor får du pigmentflekker
Og slik blir du kvitt dem.
Monika Tøraasen
Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.
Sommer og sol har en tendens til å etterlate seg pigmentflekker i huden vår, spesielt i ansiktet og håndryggen. Høsten er høysesong for pigmentbehandlinger og salg av lysnende skjønnhetsprodukter. Det er ofte nå vi for alvor oppdager de mørke flekkene som har poppet opp i løpet av sommermånedene.
- Pigmentflekker er en opphopning av melanin i huden, som sees som mørke flekker. Disse kommer fordi melaninet er lysfølsomt og kan bli overtrigget, forklarer Birgitte Hanssen, hudpleier ved Farris bad.
Grunnen til at disse flekkene er et hyppigere problem etter sommeren, er rett og slett ubeskyttet soling (som også gir deg rynker for øvrig).
- Har du vært kraftig brent på et område, er det ikke uvanlig at mørke flekker dukker opp der. Fregner er også et eksempel på dette. Hos noen er det genetisk anlagt, men slår aldri ut før en er utsatt for sol, sier Hanssen.
Hormoner også en viktig faktor
Det finnes flere typer pigmentflekker, og en annen vanlig årsak til disse irriterende flekkene er hormonendringer.
- Man kan få pigmentflekker under puberteten, under svangerskapet, i overgangsalderen og rett og slett av alderdom, sier Hanssen.
Faktisk så får så mye som 70 prosent av gravide kvinner pigmentflekker under svangerskapet. Dette kalles melasma.
Bruk av medisiner kan også være en utløser for pigmentflekkene, og det antas at rundt 10 prosent av jenter som bruker p-piller får pigmentflekker.
Kan forsvinne av seg selv
Hos noen kan disse pigmentflekken blekne og forsvinne av seg selv, men de blusser gjerne opp igjen under eksponering av sol. Det beste du derfor kan gjøre, er å forebygge mot pigmentflekkene før du får dem.
- Du kan minske sjansene for å få pigmentflekker ved å smøre deg riktig med solkrem, bruke caps og hatt i solen eller å holde seg i skyggen når sola står høyest på himmelen, forklarer Hanssen.
Behandlinger mot pigmentflekker
Pigmentflekker:
Hva er pigmentflekker?
Brune pigmentflekker er en lokal opphopning av melanin i huden. Dette kalles også hyperpigmentering.
Hva er melanin?
Melanin er fargepigmentet i huden vår. Det er melanocyttene i huden som danner melanin. Melaninets funksjon er å absorbere skadelige stråler fra solen ved farge huden brun.
Har skaden allerede skjedd, og pigmentflekkene ikke forsvinner, finnes det hjelp å få hos hudpleier eller lege. Vi gir eksempler på tre gode og populære behandlinger som kan gi en effekt:
IPL - intenspulset lys
Denne behandlingen består av korte lysglimt som penetrerer ned i huden. Lyset absorberes av huden naturlige enzym, altså melaninet i pigmentflekken. Melaninet omdannes til varme som ødelegger de delene av cellen hvor melaninet ligger lagret.
Denne behandlingen egner seg ikke for de med mørkere hudtyper.
Før behandlingen må en avstå fra sol i fire uker, og fire uker etter behandling.
Behandlingen tar kun 15 minutter, men en må regne med to til tre behandlinger for et godt resultat.
Spot Peel fra Derma Ceutic
Dette er en peeling som skal ha en meget god effekt på pigmentflekker.
En behandling tar rundt et kvarter, og består av at huden smøres inn med peeling. Det vil oppstå en sviende følelse mens produktet virker på huden. Deretter sendes pasienten hjem, hvor peelingen skal virke på huden i åtte timer før den vaskes av.
Behandlingen inkluderer produkter til hjemmebruk, som skal brukes om natten i fire uker.
Etter behandling kan huden se solbrent ut, og det kan oppstå flassing.
Det anbefales en til to behandlinger med fire ukers mellomrom av peeling for å få en friskere hud uten pigmentforstyrrelser. Denne behandlingen er trygg også for mørkere hudtyper.
Husk å bruke solfaktor etter endt behandling.
Fraxel Re:store laserbehandling
Fraxel Re:Store laserbehandling er en behandling med fraksjonell laser, noe som vil si at den behandler mikroskopiske områder av huden, uten å behandle omkringliggende hud. Dette gjør at helingstiden er kort.
Behandlingen tar fra 20 til 40 minutter.
Etter behandlingen vil huden kunne føles solbrent, men dette går som regel over etter noen timer. Derimot vil huden være litt rød, flass kan oppstå og huden kan se lett skitten ut i opptil fire dager etter behandling.
De fleste vil trenge fem til syv behandlinger, og disse kan gjennomføres ved fire ukers mellomrom.
Lysnende kremer
Om behandlinger blir i meste laget, finnes det også produkter på markedet som skal kunne hjelpe deg å lysne pigmentflekkene.
- Det er viktig med jevn eksfoliering for hudfornyelse, samt produkter som inneholder blant annet vitamin C. Vitamin C har en lysnende effekt og kontrollerer pigmentdannelse. Oligopeptid-34 er også en god ingrediens som reduserer stimulering og aktivitet til pigmentcellen, forklarer Hanssen.
Andre ingredienser som virker lysnende og som hemmer melaninproduksjonen er fytinsyre fra riskli og sinkglycinate.
- Mange planteekstrakter har også en lysnende effekt. Det kan være for eksempel kiwi, morbær, lakris og kjempefennikel, sier Hanssen.
Ny ingrediens
Merket Eucerin har nå også kommet med en ny og spennende ingrediens i sine pigmentkremer, som skal ha en veldig god effekt når det kommer til å lysne pigmentflekker.
Ingredienser kalles B-Resorcinol, og skal ha en blokkende effekt på enzymet tyrosinase som styrer aktiviteten av melaninet.
En annen ingrediens som ofte er brukt i pigmentkremer er hydrokinon, som også gir god effekt. Hydrokinon selges i Norge kun via leger.
Les også:
Vi testet vippe-extensions (aldri mer maskara etter dette!)
Test av 7 bestselgende fuktighetskremer
Denne saken ble første gang publisert 05/09 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.