Nuppete hud
Slik blir du kvitt nuppene på overarmen
Sliter du med nupper på overarmen? Det er ikke veldig lekkert nå som vi gjerne går i T-skjorter eller sinletter hver dag. Her er ekspertenes beste råd for å få bukt på problemet.
Visste du at omtrent halvparten av oss er plaget av nupper på huden, eller Keratosis Pilaris som det så pent heter i den medisinske verden?
Vanligst er det å ha disse nuppene på overarmen, og det ser gjerne ikke veldig pent ut.
Dette er kanskje ikke så farlig midt på vinteren når vi uansett har på oss klær som dekker huden, men nå på sommeren hvor vi går rundt i T-skjorter og singleter føler nok flere at nuppene er mer plagsomme og ulekre.
Men fortvil ikke! Det er heldigvis enkelt å bli kvitt dem!
Nuppete hud
- Den vanligste årsaken til nupper på overarmen, er en ganske vanlig tilstand som heter Keratosis Pilaris. Dette er en forstyrrelse i forhorningen, det vil si keratiniseringen, av hudceller rundt hårsekkene, forklarer Kjersti Johansen, cand.scient. og nordisk fagsjef i Dermagruppen.
Hun forteller at man ikke vet årsaken til hvorfor noen får disse nuppene og andre ikke, men de med tørr hud får dette oftere enn andre. I tillegg ligger det gjerne i familien, så er du plaget av nupper, kan du skylde på foreldrene dine.
Ifølge lege og hudekspert Rolah O. Lønning, er Keratosis Pilaris en vanlig genetisk betinget hudsykdom som sees som hudfargede eller rødlige nupper.
- Nuppene er forårsaket av overproduksjon av keratin, et naturlig protein i huden vår. Keratinet blokkerer hårsekkene i porene og lager små, harde klumper i huden.
Mange av disse klumpene inneholder også inngrodde hår som ikke får tilløp ut av hunden.
- Så mange som 40-50 prosent av voksen vil ha en eller annen form for Keratosis Pilaris på kroppen, opplyser hun.
Tilstanden forverres ofte i vintermånedene når luftfuktigheten er lavere og huden tørrere.
- Det er vanligst å ha nupper på utsiden og baksiden av overarmen, men man kan også finne dem på ryggen, lår og rumpen, forteller Johansen.
Ikke klem dem ut
Mange tror kanskje at man enkelt kan bli kvitt nuppene ved å klemme dem ut, men ekspertene advarer mot dette.
- Det å klemme og traumatisere kan medføre til ytterligere inflammasjon og pigmentering, sier hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer.
Lønning, som også er forfatter av boken «Frisk hud», er helt enig med sin legekollega:
- Klemming av nupper kan føre til irritasjon, og i verste fall infeksjon i hårsekkene, forteller hun.
Bruk produkter med syre
Johansen legger til at man også bør unngå å skrape, klø og skrubbe huden.
- Vi anbefaler skrubbing av kroppen to til tre ganger per uke, men dette gjelder ikke de med disse nuppene. Bruk heller fruktsyrer som virker eksfolierende uten å irritere huden ytterligere.
Hun forteller videre at man har sett gode resultater ved å bruke fruktsyrer/AHA og salisylsyrer/BHA på denne tilstanden.
- Dette er ingredienser som løser opp bindingene mellom døde hudceller slik at de lettere faller av. Det å tilføre huden gode fuktighetsfaktorer motvirker tørr hud og vil også hjelpe mot nuppene, forklarer hun,
Her er Lønning litt uenig med Johansen når det kommer til å skrubbe huden. Hun mener at et bløtgjørende bad i kombinasjon med skrubbing, kan redusere blokkeringen av porene og gi en mykere hudoverflate. Hun er derimot enig med Johansen når det kommer til å bruke ulike syrer for å bli kvitt nuppene.
- Bruk av keratolytiske ingredienser, som salisylsyre, urea, melkesyre, vitamin A-syre og glykolsyre, samt gode fuktighetsgivende ingredienser, vil etter langvarig bruk gi bedring, sier hun.
Veer er enig med de to andre hudekspertene:
- Tilstanden kan avhjelpes med å bruke produkter som inneholder en svak konsentrasjon av syre, for eksempel glykolsyre, salisylsyre eller melkesyre, forteller hudlegen.
Dette bør du unngå
Er du plaget med nupper, er det visse ting du bør unngå. Det er blant annet viktig at man ikke bruker produkter som tetter porene.
- Noen solkremer som er vannfaste inneholder høye konsentrasjoner av mineraloljer eller silikon som kan virke tettende på porene, og dermed forverre tilstanden, sier Johansen.
- Sjekk med pakningen, eller der du kjøper produktet, at produktet er ikke-komedogent - det betyr at det ikke tetter porene, legger hun til.
Lønning på sin side, fraråder å bruke harde, uttørkende såper og veldig varmt vann. I tillegg bør man ifølge henne også unngå et for tørt klima.
Les også:
Slik kan sprengte blodkar fjernes
Dette hjelper deg med å få hvitere tenner
Denne saken ble første gang publisert 22/06 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.