Bleke håret hjemme

Hjemmebleking vs. salongbleking

Er det egentlig så farlig å bleke håret selv hjemme?

HÅRBLEKING: Hvor ille er det egentlig å bleke håret selv hjemme?
HÅRBLEKING: Hvor ille er det egentlig å bleke håret selv hjemme? Foto: FOTO: Thinkstock.
Sist oppdatert

Med lysere tider øker ofte lysten på lysere hår, men må man egentlig til frisørsalongen for å ha en blond frisyre i sommer, eller kan man komme unna med å gjøre det selv?

Selv om de fleste sikkert har hørt at hjemmebleking kan være både vanskelig og skummelt, så kommer vi ikke unna av det finnes en hel haug med hjemmekit på markedet som mange tydelig benytter seg av.

Foretrekker hjemmebleking

En av disse er den verdensberømte makeupartisten Aaron de Mey, som under moteuka i New York ikke la skjul på hvor mye han foretrekker hjemmebleking fremfor salongbleking.

- Det er bedre å bleke håret selv, jeg liker den hjemmelagede stilen. Hos frisøren vil de alltid bruke folier og andre greier som jeg har latt dem gjøre et par ganger og aldri blitt fornøyd med resultatet, så da gjør jeg det heller selv, forteller de Mey til intothegloss.com.

Makeupartisten legger ikke skjul på at han liker den litt uperfekte looken, men hvor enkelt er det egentlig å bleke håret hjemme selv?

Vi tok en prat med tre hårfargeeksperter og en fysiker, for å finne ut mer om hårbleking.

Brytes ned

For å bedre forstå hvilken effekt hårbleking har, og hvorvidt det kan være skadelig å utføre hjemme, er det viktig å forstå hvordan selve blekningsprosessen fungerer.

Anja Røyne, fysiker ved Fysisk Institutt på Universitetet og blogger bak bloggen Fysikk og Fasinasjon, er kanskje ikke frisør, men hun vet akkurat hvordan hår reagerer på blekemiddel.

- Det som gir håret farge er pigmenter, som er molekyler med en spesiell struktur: En rekke av karbonatomer er bundet sammen med vekselvis enkelt- og dobbeltbindinger. Dette gjør dem i stand til å absorbere enkelte farger. Et blekemiddel må derfor inneholde et kjemikalie som kan bryte bindinger i pigmentene, forklarer Røyne.

- Dette kan være en oksidant, som for eksempel hydrogenperoksid, som vil bryte i stykker pigmentene i flere biter slik at de ikke lenger absorberer lys, legger hun til.

HJEMMEBLEKING: Ifølge hårfargeekspertene er hjemmebleking hverken enkelt eller å anbefale.
HJEMMEBLEKING: Ifølge hårfargeekspertene er hjemmebleking hverken enkelt eller å anbefale. Foto: FOTO: Thinkstock.

Sterke saker

I og med at prosessen i seg selv går ut på å bryte ned et naturlig element i håret, er det kanskje ikke overraskende at hårfargeekspertene våre ikke anbefaler å bleke håret selv hjemme.

- Hårbleking er den nest sterkeste behandlingen etter permanent, og det er ikke noe som anbefales å gjøre hjemme. I verste fall kan hjemmebleking få fatale følger, som for eksempel at håret faller av, fordi hydrogenperoksid er for sterk til din hårkvalitet, sier frisør og makeupartist, Corinne Alice Nordstaa Skau fra Wickedhouse.no.

Daglig leder ved den Norske Frisørskolen i Trondheim, Ellen Støen, mener hjemmebleking er en av de få tingene hun ikke ville anbefalt noen å prøve selv hjemme.

- I alle de tilfellene jeg har hatt en kunde som har forsøkt å bleke håret selv, har det endt opp med å bli ødelagt. Selv om vi anbefaler å besøke profesjonelle frisører når det kommer til hårbehandlinger generelt, kan vi alltids veilede og gi råd om visse ting. Men aldri når det kommer til bleking, det er rett og slett for stor risiko for kunden, forklarer Støen.

Mister kontroll

- Det viktigste når det gjelder å bleke håret, er å ha kontroll, og dette kan du fort miste ved hjemmebleking. Styrken på hydrogenperoksiden kan reguleres av frisøren slik at den er tilpasset din hårkvalitet. Dette kan du ikke gjøre med hjemmeblekingen, forteller Skau.

Ansvarlig for kvalitetssikring ved Wella Norge, Ann-Christine Moe, er også enig i at frisørens ekspertise er alfa omega når man skal lysne håret.

- Å bleke håret er alltid best å gjøre i en salong. Dette har ikke så mye med selve produktet å gjøre, men kunnskapen en frisør har. Det finnes mange forskjellige typer hår og mye å ta hensyn til og frisøren vet hva som er best for hver enkelt, forklarer hun.

Klar vinner

FALLER AV: I verste fall kan hjemmebleking få fatale følger, som for eksempel at håret faller av.
FALLER AV: I verste fall kan hjemmebleking få fatale følger, som for eksempel at håret faller av. Foto: FOTO: Thinkstock.

I tillegg til å være tryggere, så har man også langt flere muligheter når man bleker håret i en frisørsalong.

- Hos frisøren kan du lettere punktbleke områder, legge jevne striper og tilpasse styrken på blekingen til ditt hår og ditt ønskede resultat. Du kan også få hjelp til å korrigere opp det blekede håret om det skulle bli for gult eller oransje, sier Skau.

- Når håret er bleket er ikke fargebehandlingen ferdig. I en salong vil håret bli farget eller tonet etter en bleking for å nøytralisere og få et pent sluttresultat, forklarer Moe.

Men selv ikke profesjonelle kan utføre mirakler. Hvis du ønsker å gå fra mørkt til lyst hår i løpet av noen få timer, så burde du revurdere planene dine.

- Man kan ikke forvente å få et blondt hår på én dag, hvis man i tillegg skal ha et hår som ser fint og sunt ut. Skal man gå fra mellombrunt til blondt hår, anbefaler jeg alltid at man starter med å hettestripe håret. Deretter hjem å kure det, og så gjenta med hettestriper til det har blitt lyst nok. Da bevarer man håret og det blir en myk overgang fra brunt til blondt, råder Støen.

Er det egentlig billigere?

Vi kommer ikke unna det faktum at mange fortsatt kommer til å ville bleke håret hjemme selv. Kanskje er det mer lettvint i en travel hverdag og økonomisk rimeligere - der og da i alle fall.

VARME: Når du har bleket håret, bør du ikke ha for sterk varme ved bruk av varmeverktøy som glattetang og krølltang, og du bør alltid bruke et varmebeskyttende produkt.
VARME: Når du har bleket håret, bør du ikke ha for sterk varme ved bruk av varmeverktøy som glattetang og krølltang, og du bør alltid bruke et varmebeskyttende produkt. Foto: FOTO: Thinkstock.

Husk at det er en stor mulighet for at du blir så misfornøyd med resultatet, eller at håret får en tyggegummi-tekstur og i verste fall detter ut, at du ender opp med å måtte bruke langt mer penger for at en frisør skal fikse resultatet.

- De fleste må tilbake til en frisør for å ordne opp i hjemmeblekingen, og da blir det mye dyrere enn om de hadde dratt til en frisør i utgangspunktet, forteller Støen.

Hvis du fortsatt vil...

- Som fagperson vil jeg overhodet ikke anbefale å bleke håret selv hjemme, men om du absolutt skal; blek da bare de partiene som du ønsker å bleke. Ikke sett i en bleking i hele håret på en gang, råder Skau.

Moe forklarer også at ved å bleke hele håret ender man opp med en hvit bunn, gule eller oransje lengder og tupper, eller et meget ujevnt resultat generelt.

Det kan dermed være lurt å bleke håret i flere omganger, og heller bruke en lavere konsentrasjon av hydrogenperoksid for å mer skånsomt lysne håret over tid.

- Begynn med spissene, så lengdene, og deretter etterveksten om et helt hår skal blekes, sier Skau.

Hjemmestriping og ombré

Selv om mange hjemmekit for striping av håret ofte kommer med verktøy for å påføre blekemidlet, anbefaler Skau at du heller prøver en litt mer kunstnerisk metode.

- Hvis man skal stripe håret hjemme, så gå ut å kjøp en liten fargepensel og en skål. Pensle forsiktig rett på håret i tynne striper og med lite bleking på penselen. Dette kalles å skimre. Det gjøres lettest hjemme om man ikke tar hele håret, men skimrer litt i overhåret.

STRIPER: Pensler kan brukes for å skimre oversiden av håret istedenfor å stripe hele.
STRIPER: Pensler kan brukes for å skimre oversiden av håret istedenfor å stripe hele. Foto: FOTO: Thinkstock.

Men det kan også være lurt å heller gå for en ombré-farging som i det minste er enklere å rette opp i.

- Tuppene er området på håret som er mest slitt, så ved å bleke dette området vil det bli enda mer slitt. Fordelen er at det kan klippes vekk hvis det skulle bli ødelagt. Bleker man bare spissene i en ombré-teknikk, sliter man håret på et lite område istedenfor hele håret, forteller Støen.

Unngå guloransje hår

Hvis ikke håret detter av, så er den vanligste bommerten ved hjemmebleking at det blir knall gult eller oransje - eller en god blanding.

- Det er viktig å huske på at en bleking ikke er en farge, og om du vil ha et askeblond hår, må du tilføre blå og lilla pigment for å dempe de gule og oransje tonene, forklarer Skau og fortsetter:

- En blekeprosess vil få frem hårets underliggende pigmenter, som er rød, oransje og gult. Jo lysere du er, jo gulere er pigmentene, og jo mørkere du er, jo rødere er pigmentene.

Flere hårpleiemerker selger produkter med lilla eller gule fargepigmenter i seg, som motvirker den gule og oransje effekten.

I teorien skal man også kunne tone håret med en blond hårfarge ispedd blå- eller lillaskjær, men her er igjen risikoen stor for at resultatet blir alt annet enn det du forventet.

Naturlig bleking

Hvis du syns at hjemmebleking nå virker ganske skummelt, så er det fult forståelig.

Men hvis du virkelig har lyst til å gå mot blondere dager og ikke vil gå til frisøren, så kan en naturlig bleking være tingen.

- Sitronsaft, helst i kombinasjon med sollys, gjør om dobbeltbindinger til enkeltbindinger i håret. Dette er som solbleking av håret, men litt raskere. Honning frigjør hydrogenperoksid når det blandes ut med vann, og vil dermed også kunne lysne håret, forklarer Røyne.

NØYTRALISER: Ønsker du et askeblond hår, må du tilføre blå og lilla pigment for å dempe de gule og orange tonene.
NØYTRALISER: Ønsker du et askeblond hår, må du tilføre blå og lilla pigment for å dempe de gule og orange tonene. Foto: FOTO: Thinkstock.

Støen mener også at sitron i håret kan ha en lysnende effekt da sitronsyren hjelper til å åpne skjellaget som sammen med solen lysner pigmentene, men mener man burde være forsiktig når man er på ferie.

- Sitronsyren og sollyset kan også slite på håret, men dette kan absolutt prøves. Vær bare forsiktig med blondt hår i klorvann i svømmebasseng, det blir nemlig grønt hvis skjellaget i håret ligger åpent.

Etterbehandling

Uansett om du bleker håret i salong eller hjemme, så trenger manken litt ekstra pleie i etterkant - den har tross alt vært igjennom en stor påkjenning uansett.

- Bleket hår tåler mindre enn ubleket hår, og det er meget sensitivt. Jeg vil anbefale å bruke produkter som bygger håret opp igjen og beskytter det. I tillegg anbefaler jeg å ikke ha for sterk varme ved bruk av varmeverktøy som glattetang og krølltang, og alltid bruke et varmebeskyttende produkt, råder Moe.

Skau mener at man må ha realistiske forventninger til hva pleiende hårprodukter faktisk gjør.

- Etter bleking er hårkvaliteten ødelagt frem til «nytt» hår vokser ut, men man kan med en styrkende proteinrik hårkur gjøre det litt sterkere. Husk dog at hårkuren vil kun gi en kosmetisk «reparasjon» av håret, slik at det igjen kan føles og kjennes sunnere. Etter 5 uker er hårkuren vasket ut av håret, så du må hele tiden fylle på med denne kosmetiske følelsen av sunnere og sterkere hår.

Hun forklarer også at en hårkur fungerer slik en tapebit gjør på et ark som er revet i to - det blir aldri like bra.

Og akkurat som at det er lurt å utnytte seg av natten for å pleie huden, gjelder det samme for hår.

- Kuring av håret er et must etter bleking. Bruk gjerne en kur for tørt eller slitt hår, og la den sitte i håret over natten og skyll ut om morgenen, tipser Støen.

Les også:

Du kan farge grått hår hjemme

Derfor er uvasket hår best

Ta med eplecidereddik i dusjen!

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også