Inngrodd tånegl behandling
Klipper du tåneglene riktig?
Hvordan skal tåneglene klippes, og hvor lange skal de egentlig være? Klikk Mote har snakket med seks eksperter som vet alt om behandling av føtter og tær.
Man skulle tro at det å klippe og stelle tåneglene var en selvsagt og enkel sak, men bruk av feil redskap, fremgangsmåte eller til og med negleform kan føre til ømme føtter og inngrodde negler.
Og visste du at når det kommer til nettopp inngrodde negler så er dette en smertefull tilstand som kan ha oppstått i det siviliserte samfunnet?
Ifølge en artikkel om behandling av inngrodde tånegler, publisert i British Medical Journal allerede i 1981, ser det ut som om mennesker som ikke bruker sko, eller som lager sine egne ikke har dette problemet.
- Den økende bruken av menneskeskapte tekstiler i sokker og plastmateriale i sko øker utviklingen av inngrodde tånegler videre, samtidig som bruken av sko i det hele tatt bidrar stort i seg selv, lyder en paragraf fra artikkelen.
Hadde vi bare kunnet slutte å bruke sko, så ville kanskje inngrodde tånegler vært historie.
Men siden dette ikke er mulig, er det nest beste alternativet å behandle og pleie føttene så godt vi kan.
Klipp hver måned
Det er ingen hemmelighet at mange har en lei tendens til å glemme føttene sine, de er jo tross alt stort sett skjult i sokker og sko. Men ifølge ekspertene som Klikk Mote har pratet med, så er det regelmessig stell og sjekk av føttene som gjelder hvis man ønsker å opprettholde sunne og fine tånegler.
- Man burde få føttene sine sjekket minst like ofte som man får stelt tennene, så minimum to ganger i året, forteller fotterapeut-ansvarlig ved Bryn Medisinske Senter, Vibeke Sakshaug - som har over 20 års erfaring innen feltet.
- De fleste som kommer til meg, begynner å gå regelmessig, spesielt diabetikere, nevropati pasienter og andre med diverse hudlidelser kommer hver fjerde til sjette uke, legger hun til.
Men mellom turene til fotterapeuten, er det selvfølgelig viktig å vedlikeholde spesielt tåneglene hjemme.
- Hvor ofte tånegler skal klippes kommer an på hvor gode groforhold de har, alder, yrke, allmenntilstand og om du er tørr eller mye fuktig på føttene. Men det vi ser er at de fleste trenger å klippe neglene én gang per måned, eller maks hver sjette uke, sier autoriserte fotterapeuter Jessica Stokvik og Christina S. Holmen, som driver klinikken Fotterapeut Christina AS i Kabelvåg.
Hvis du føler at du ikke klarer å opprettholde stellet av tåneglene selv, er det ikke noe galt ved å oppsøke profesjonell hjelp oftere enn to ganger i året.
- Mange synes det er vanskelig å klippe neglene selv av ulike årsaker. Da bør man oppsøke en autorisert fotterapeut sier Eva Nyegaard-Larsen, autorisert fotterapeut ved Basisfot Mysen.
Korrekt redskap
Før vi setter i gang med å klippe tåneglene, er det viktig å sjekke redskapet godt da sjansen er stor for at man bruker feil utstyr.
Den britiske legen Luisa Dillner, er tydelig i sin dom over hva man burde bruke.
- I neglesaks versus negleklipper debatten, vinner sistnevnte uten tvil. Sakser har større sjanse for å vri og rive neglene som etterlater dem taggete, forteller legen i avisen The Guardian.
Negleteknikker og lærer ved Tone Lise Akademiet, Linn Kristin Himberg-Larsen, er enig med Dillner.
- Jeg anbefaler å bruke en tåneglklipper til å klippe tåneglene kortere, og deretter bruke en fil til å samle skjellagene og runde svakt av i hjørnene.
Redder strømpene
Å avslutte med en fil kan være lurt både for neglehelsen, og for å redde strømpene dine.
- En fil er en god investering slik at ikke neglene blir kantete og spisse. Da hindrer du at neglene ødelegger strømpene dine. Det er også gjerne lettere å klippe neglene etter et kort fotbad eller en dusj da neglene blir oppbløtte og mykere av vannet, råder sier Nyegaard-Larsen.
Ifølge Stokvik og Holmen er det i tillegg viktig at man ikke bruker for mye kraft og drar i neglen mens du klipper.
- Det er veldig viktig at du aldri river i neglene! Da har du ikke kontroll på resultatet før du er ferdig, og kanskje oppdager du for sent at du har tatt for mye av neglen. Det kan også være smart å se til at utstyret du bruker er i god stand og passe kvesset, slik at det ikke «tygger» neglen din.
Avrundet eller rette
Nå som vi er klare for å klippe, er det viktig å ha en plan for hvilken form neglen skal ha slik at den vokser fint, uten problemer.
Selv om det ikke finnes en fasit som passer alle tær, er ekspertene enige i at en noe rettere form kan være bedre enn en veldig buet type.
- Når man skal klippe neglene bør den klippes rett av med bare en liten bue på siden. Kantene bør ikke skrånes for bratt slik at neglehjørnene fjernes, forklarer fagrådgiver ved Apotek 1, med master i Farmisi, Rebekka Gitlestad.
Himberg-Larsen er enig i dette, men beroliger oss med at man ikke nødvendigvis er dømt om man ender opp med en helt buet tånegl.
- Det stemmer at tånegler bør klippes rett av med en svak avrunding i hjørnene, men runde tånegler trenger ikke alltid gro feil - det kommer an på om neglen har en høy konkavitet eller ikke. De med høy konkavitet har lettere for å få inngrodde tånegler ved å lage de runde, sier Himberg-Larsen.
Med andre ord burde tånegler som har en innbuet flate, alltid klippes i en rett form.
Perfekt lengde
Når det kommer til hvor lange tåneglene skal være, er det to ting man må tenke på. At neglen ikke er for lang slik at man opplever smerter ved bruk av sko, og at de ikke blir for korte slik at infeksjon eller en inngrodd negl kan oppstå.
- Man burde klippe så man har noen millimeter inn til huden fra tuppen i alle fall, og klipper man deretter neglen rett blir det automatisk mer plass ytterst på sidene, slik at neglen ikke gror inn eller ned i huden, råder Sakshaug.
- Det bør være en liten fri kant ytterst på tuppen, så man beskytter toppen av tåa mot støt. En for kort negl blir fort en inngangsport for bakterier og sopp hvis det blir sår rundt neglene, legger hun til.
Generelt burde man være veldig forsiktig med å klippe neglene for korte, og med enkelte sykdommer er man spesielt utsatt for videre problemer hvis man klipper inn på neglesengen.
- Hvis neglen har vokst seg veldig lang og man klipper den kort, vil huden som kommer frem ofte føles øm fordi den nå er ubeskyttet. Man kan også begynne å blø hvis neglene klippes helt til der de sitter fast i huden. Personer som bruker blodfortynnende medikamenter, eller har diabetes bør være ekstra oppmerksom på å unngå dette, sier Stokvik og Holmen.
Inngrodd tånegl behandling
- En inngrodd eller nedgrodd negl er svært smertefullt og kan gi sår, betennelser og granulasjoner, forklarer Nyegaard-Larsen.
Det er ingen tvil om at det vanligste problemet som kan oppstå med en tånegl, er at den blir inngrodd, og ofte kommer det av at vi feilpleier neglene.
Årsaker til ingrodd negl:
- Uegnet skotøy (for lav tåhette, ikke brede nok ved tærne, eller at man glir fram og tilbake i skoen ved gange)
- Langvarig trykkpåvirkning
- Akseendring av stortåa
- Hammertær
- For trange strømper
- For kortklipte/feilklipte negler
- Arvelighet
- Sirkulasjonsforstyrrelser
Kilde: Autorisert Fotterapeut Eva Nyegaard-Larsen ved Basisfot Mysen.
- Inngrodd tånegl kan forekomme ved feil negleklipping eller avrivning av negler, for trange sko og strømper, skader eller gjentatte støt mot foten, forteller Gitlestad.
Men negleproblemet kan også komme av biologiske grunner.
- Man tror at mange har et arvelig anlegg for å få inngrodde negler. Sykdommer som diabetes, overvekt, hjertesvikt og nyresvikt kan gi hovne ben, noe som øker risikoen for inngrodde negler. Personer med diabetes skal ikke behandle slike tilstander selv, legger Gitlestad til.
Forebygg
Har man problemer med runde negler som gror ned i huden, har Sakshaug et godt tips til hvordan man kan hjelpe til med å forhindre problemer.
- I første omgang burde man klippe neglene litt inn på midten og la sidene være litt lenger. Fotterapeuter har flere gode behandlinger for å forhindre eller reparere inngrodde negler, og som siste instans setter vi på en Spange-brikke for å rette opp neglen. Den er helt gjennomsiktig og man kan fint bruke neglelakk over den i sommersesong, så sant det ikke er noe betennelse igjen.
Selv om det kan være fristende å fikse på en inngrodd negl selv, er dette ikke å anbefale. I verste fall kan det faktisk gå så langt at en operasjon er eneste utvei.
- Å fikse en inngrodd tånegl selv kan være vanskelig og man kan gjøre feil slik at problemet forverrer seg eller er stadig tilbakevendende. Det er fristende å klippe bort det vonde og da kan du klippe neglen feil, slik at den gror enda mer ned neste gang eller en betennelse kan oppstå, forklarer Nyegaard-Larsen.
Oppsøk korrekt hjelp
Til slutt er det viktig å vite forskjellen på en fotterapeut og en pedicurist, da behandlingene eller pleien de forskjellige yrkene kan utføre er veldig forskjellige.
- En fotterapeut har 2-3 år medisinsk utdannelse på føtter og kan behandle alle med fotplager og neglesykdommer på tåneglene. Mens en pedicurist har et 2-dagers kurs og kan kun pleie friske føtter, forteller Himberg-Larsen.
Spesielt når man er på ferie er dette viktig å huske på.
- Fotpleiere må ikke forveksles med autoriserte fotterapeuter. Hvem som helst kan kalle seg fotpleier da det er det samme som pedikyr i utlandet, men de er da altså ikke helsutdannet, forklarer Sakshaug.
Les også:
Gule negler kan faktisk reddes
Derfor skal du vaske føttene i dusjen
Denne saken ble første gang publisert 30/05 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.