Tørre lepper
Slik blir du kvitt tørre lepper
Tørre lepper er både irriterende og tidvis smertefullt. Slik unngår du det vanlige problemet.
Tove Eggen
Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.
Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.
For noen kjennes leppene tørre fordi man er tørst. Hos andre begynner huden på leppene å prelle av, vonde sprekker oppstår og munnen kan bli smertefull sår.
- Det er flere årsaker til tørre lepper. Den vanligste er eksem, og tørre lepper er ofte en del av atopisk eksem. Tørrhet kan også forekomme som en bivirkning av medisiner og soppinfeksjoner, sier Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter og legger til:
- Foruten de vanlige årsakene nevnt ovenfor vil man ved tørrhet også vurdere mer sjeldne hudlidelser - spesielt en solskadet leppe som vil gi kronisk skjelling og tørrhet.
Uansett årsak til de tørre leppene, vil de aller fleste av oss rote rundt i baderomsskuffen og håndveska for å lete frem en leppepomade. Alt for å få bukt med problemet.
De små balmene som vanligvis kommer i stift- eller krukkeform , blir for mange en naturlig del av hverdagen for å opprettholde og ivareta fuktige lepper.
Men hvor mange føler egentlig at leppepomaden fungerer? Blir leppene mykere i lengden - eller må vi fortsette å bruke produktet hver eneste dag?
Avhengig av leppepomade
For Kevin Crossman fra nettsiden lipbalmanonymous.com, gikk forbruket av leppepomade så langt at det ble til en avhengighet.
Crossman, som startet nettsiden for å tilby støtte til andre i samme situasjon, har nå vært leppepomadefri i nesten 20 år, og avslører for Klikk Mote hvordan leppepomade-avhengigheten oppsto.
- Det starter som enhver annen avhengighet; Man bruker gjerne litt i begynnelsen, deretter gradvis mer og mer. Medisinske leppepomader er egentlig laget for å behandle forkjølelsessår som dermed tørker ut leppene. Uheldigvis bruker mange dette produktet uavhengig av om man har forkjølelsessår eller ei, som da går i mot sitt formål og man føler raskt at man må bruke mer av produktet, sier Crossman.
Og det å være avhengig av leppepomade ser ut til å være et utbredt fenomen. Bare på Facebook finnes det over 50 gruppesider dedikert til og av leppepomade-avhengige, og hundretalls av grupper for leppepomade-fans.
- Jeg legger min ved siden av hodeputa når jeg jeg sover, skriver Regina Filanji på veggen til gruppa "I think I'm addicted to Lip Balm".
Hjelper lite
Styr unna disse ingrediensene!
- Paraffinum liquidum
- Vaselinium
- Isoparaffin
- Heptan
Kilde: Hudpleier Hanna Burhol fra Eliteklinikken.
Hvis en leppepomade er laget for å gjøre leppene fuktige og myke etter en periode som tørre, er det litt rart at så mange bruker produktet flere ganger om dagen.
Man kan jo begynne å lure på nøyaktig hvor mye nytte en leppepomade egentlig har?
- De færreste leppepomader vil kunne hjelpe tørre lepper. Mange rimeligere varianter inneholder store mengder mineraloljer, paraffinum liquidum, vaselinium, isoparaffin og heptan. Denne type oljer er mye brukt fordi de er billige å fremstille, harskner ikke, er gode løsemidler og gir god konsistens på produktet. Men mineraloljene har ingen pleiende effekt på huden i seg selv, sier hudpleier Hanna Burhol fra Eliteklinikken.
Ifølge den kjente amerikanske tv-legen Mehmet Oz, vil de fleste leppepomader faktisk gjør vondt verre for tørre lepper.
- Leppene dine kvitter seg med mer fuktighet i løpet av dagen enn noen annen del av kroppen, og hudcellene utenpå leppene er ment til å falle hyppig av slik at ny hud kan komme frem. Hvis man blokkerer de døde hudcellene fra å falle av med en leppepomade, kveles de nye cellene inne i leppene og fornyingsprosessen vil dermed gå saktere. Den naturlige foryngelsesprosessen i leppene blir dermed stoppet, forklarer legen under tv-programmet Dr.Oz.
Vi testet
For å sjekke hvor godt en tradisjonell leppepomade egentlig fungerer, testet vi ut den mest tradisjonelle typen i Norge - nemlig Lypsyl Orginal.
De beste leppepomade-ingrediensene:
- Sheabutter
- Bivoks
- Vitamin A og E
- Jojobaolje
- Neroli
- Lanolin
- Kokosnøttolje
Kilde: Hudpleier Hanna Burhol fra Eliteklinikken og Mehmet Oz.
Selv bruker jeg ytters sjeldent leppepomade, og kun litt planteoljebaserte-balmer et par ganger i måneden. Leppene mine er sjeldent tørre - med mindre de har blitt utsatt for varmt eller kaldt vær.
Målet med testen var å se hvorvidt:
- Leppene ble fuktigere eller tørrere av leppepomaden.
- Om jeg følte en form for avhengighet til produktet eller smøreritualet.
Jeg skulle smøre leppene minst én gang hver andre time, og ikke bruke andre leppeprodukter.
Resultat
Selv om jeg i begynnelsen ikke kunne kjenne om leppene hadde blitt hverken tørrere eller fuktigere, merket jeg raskt et behov for å smøre leppene.
I begynnelsen måtte jeg minne meg selv på å bruke leppepomaden, men etter tre dager måtte jeg stoppe meg selv fra å ikke bruke den for mye. Spesielt da jeg var stresset, ventet på noe eller hadde små-samtaler med kolleger, merket jeg trangen til å finne frem leppepomaden.
Etter syv dager føles leppene litt såre, men er ikke merkbart tørrere enn før.
Klikk Mote kontaktet Lilleborg, forhandleren av Lypsyl, for å høre om produktet inneholder ingredienser som kan føre til avhengighet, og hvorvidt leppepomaden skal forbedre leppene over tid, eller kun umiddelbart.
- Lypsyl Original har en umiddelbar lindrende effekt. Det er ingenting i Lypsyl som skal gjøre den avhengighetsskapende fysiologisk sett. Dersom man føler at man er avhengig av leppepomade, er det nok fordi man har vendt seg til å ha ekstra myke lepper på grunn av hyppig påføring. Det er naturlig at leppene er tørre innimellom, særlig om vinteren når det er kaldt ute, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice.
Så hva gjør man?
Hvis leppene føles tørre fra væromslag eller lettere solskader, kan du enkelt og rimelig forbedre fuktbalansen selv.
- For å bedre en tørr leppe, kan man fjerne døde hudceller ved å lage sin egen leppeskrubb av sukker og honning, eller sukker og olivenolje, som man forsiktig skrubber leppene med, en til to ganger i uka, sier Burhol.
Men det er klart det finnes leppeprodukter som er gode å bruke akkurat mens man har tørre lepper, så lenge man ikke bruker disse for mye.
Lag din egen leppeskrubb!
En hjemmelaget leppeskrubb kan gjør underverker for tørre lepper. Slik lager du den:
- Hell én spiseskje økologisk brunt sukker i en liten skål.
- Tilfør lik del økologisk honning.
- Rør godt og la gjerne stå litt - men dette er ikke nødvendig.
- Påfør blandingen på leppene, la ligge i tre til fem minutter.
- Bruk ringefingeren til å lett massere skrubben på leppene.
- Fjern med en våt bomullspad.
Honningen kan også byttes ut med ekstrajomfruolivenolje - eventuelt kan på bruke oljen over leppene i etterkant.
Kilde: Makeupartist Tove eggen
- Se etter produkter med ingredienser som C for å nevne noen, og ikke glem at den må inneholde solfaktor - altså SPF, råder Burhol.
UV-stråler virker nemlig ytterligere uttørkende på leppene og huden generelt, og fremskynder aldringsprosessen og trigger til herpesutbrudd.
Dr. Oz har også et veldig rimelig tips, nemlig å bruke ren kokosnøttolje, som han mener er en naturlig solbeskyttelse, på leppene istedenfor et butikkjøpt produkt, og råder ellers til lanolin som en god ingrediens.
Da er det kanskje ikke så rart at brystvortekrem, spesielt typen PureLan, er så populær blant nye mødre som leppekrem da den er laget av 100 prosent lanolin.
Kronisk tørre lepper
Hvis leppene flasser av i store flak og er kronisk tørre og såre, har hudlegen Guldbakke følgende råd:
- Først burde man oppsøke en lege. Behandlingen vil avhenge av hvordan leppene ser ut. Man prøver ofte å behandle med ulike preparater først, og hvis man ikke kommer i mål med dette, er det en indikasjon på at man må ta en liten hudprøve. Eksem behandles med kortisonkremer og fuktighetskremer, soppinfeksjoner med soppdrepende kremer og solskader med spesialkremer eller fotodynamisk behandling.
Denne saken ble første gang publisert 11/03 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.