Vi tester: Kuldekremene som kan brukes under sminke

Kuldekrem for voksne

Vi har testet fem vidt forskjellige kuldekremer for å finne frem til den aller beste.

Sist oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Vinteren har virkelig gått til full krig mot huden min. Skiftet mellom kald luft og varmt hus suger all fuktigheten ut av den, og vinden sørger for at ansiktet konstant er i slåsskamp.

Som om ikke det var nok, så går den normalt sett kombinerte huden min, som betyr at den både er dehydrert og litt fet, i forsvarsposisjon og overkompenserer med å produsere mer fett.

Med andre ord sitter jeg igjen med en tørr og gusten hud, som flasser av i kinn og på nese - samtidig som flere kviser popper opp både her og der.

Er det rart huden og jeg er uvenner om dagen?

Quick-fix

Så når kulda setter inn, må jeg virkelig trappe opp hudpleieregimet mitt med gode renseprodukter, som holder på så mye av den lille fuktigheten jeg har igjen. Fete kremer eller oljer som får bukt på de døde hudcellene som flasser av huden, og deretter rikelig med fukt.

Problemet er at huden min fortsatt får gjennomgå av spesielt vinden og temperaturomslaget. Og det er her kuldekremen kommer inn i bildet.

Mange har vel fått med seg at det er omdiskutert hvor effektivt kuldekrem egentlig er - spesielt når det brukes under svettefremkallende aktiviteter.

Da låser nemlig den fete kuldekremen svetten inne i huden, og kan skape frostskader.

Men fra et rent estetisk standpunkt, så kan en god kuldekrem være en perfekt quick-fix som både gjør huden umiddelbart mykere, og beskytter huden mot værforholdene i hverdagen.

LITE SORTEMENT: Det finnes ikke så voldsomt mange kuldekremer, og et par av disse som vi testet er strengt tatt ikke solgt som kuldekremer - men kan brukes på samme måte så lenge du følger disse rådene godt.
LITE SORTEMENT: Det finnes ikke så voldsomt mange kuldekremer, og et par av disse som vi testet er strengt tatt ikke solgt som kuldekremer - men kan brukes på samme måte så lenge du følger disse rådene godt. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Ikke for alle

Hva er kuldekrem?

En kuldekrem skal primært beskytte huden i kaldt vær og bevare hudens naturlige fuktighet. Mens en vanlig fuktighetskrem ofte har et høyt innhold av vann, har en kuldekrem gjerne et høyt fettinnhold og lavt vanninnhold. En del av dem er også helt vannfrie.

Her snakker jeg ikke om bruk av kuldekrem på skitur, eller for de av dere som jobber ute en hel dag - her kan det ofte være best med en veldig fet krem som også inneholder fuktighet. Så lenge man smører denne på huden helst et par timer før man går ut.

Selv liker jeg å bruke kuldekrem på helt vanlige dager, hvor jeg må farte litt inn og ut av kontoret, levere og hente unger - dager hvor huden opplever stor temperaturvariasjon.

Jeg merker raskt hvor mye gladere huden min blir av å få litt ekstra beskyttelse et par dager i uka, men samtidig passer jeg på å ikke overbruke kuldekremer.

Det er nemlig ikke sunt å nærmest sperre huden inne under et lag av beskyttende fett, voks eller olje - og har man fet hud fra før av kan man ofte merke økt utbrudd i huden.

Veldig sjeldent kan en kuldekrem også fungere pleiende for huden i lengden. Dette burde sees på som en midlertidig løsning, og en form for beskyttelse.

I tillegg burde man alltid vente lengst mulig med å gå ut i kulden når man har brukt flytende produkter - som sminke og hudpleie i ansiktet, samt beskytte oss fra vind med jakkehetter og skjerf.

Vi tester

HELT KURRANT: Kuldekrem fra Cerdial (kr 119) og Cold Cream fra Avène (kr 129).
HELT KURRANT: Kuldekrem fra Cerdial (kr 119) og Cold Cream fra Avène (kr 129). Foto: FOTO: Produsentene.

For å finne frem til de beste kuldekremene, bestemte vi oss for å teste fem vidt forskjellige typer. I videoen over kan du se hvordan produktene ser ut og oppfører seg.

Kriterier for testen:

  • Hver enkelt krem ble testet mellom en til tre dager - med skifte mellom kulde ute og varme inne.
  • Sminke ble påført over krem etter 45 minutter tørketid.
  • Kuldekrem ble fjernet etter seks timers bruk.
  • Kuldekrem ble ikke brukt under trening eller andre anstrengende oppgaver.

Ceridal Kuldekrem fra Apoteket

Pris: kr 119,90

Dette er en klassisk kuldekrem som de fleste kanskje kjenner fordi den ofte brukes på barn. I fjor vinter brukte jeg denne mye på både meg selv og barn, spesielt i kinn, hake, nese og i panna for å beskytte mindre områder av huden - uten å låse den helt inne.

Jeg merket da hvor raskt den hjalp huden min, og jeg unngikk å bli videre tørr i huden - samtidig som den også føltes hakket bedre enn før.

Eneste minuset var at den føltes veldig tykk på huden, og var ikke like lett å bruke under sminke. Kuldekremen inneholder kun fire ingredienser; Petrolatum, Cyclopentasiloxana, Cera Microcristallina og Paraffin.

Konklusjon

En helt kurrant kuldekrem, selv om prisen er noe stiv til å være en såpass enkel utgave. Grei å dele mellom mor og barn da den er uparfymert.

Avène Cold Cream

Pris: 129

Dette velkjente hudpleiemerket, som kun selges på apotek, er spesielt beryktede for sine produkter for sensitiv hud. Derfor er det kanskje litt rart at denne kuldekremen inneholder parfyme, samtidig vet vi jo at ikke alle med sensitiv hud reagerer på parfyme.

Selv merket jeg ikke parfymen på huden, og kremen føles mye mer som en vanlig krem enn det kuldekremen fra Ceridal gjør.

Det fungerer helt ok å bruke sminke over, men denne bruker lengre tid på å tørke inn i huden - og kjennes hakket mer klissete ut.

Alle Avène produkter inneholder også Avène Thermal Spring Water, så la den gjerne få tørke en times tid før du går ut.

Konklusjon

Denne føles absolutt mye mer som et hudpleieprodukt, og har en fin pris i forhold til ingredienslista. Hovedingrediensen er paraffin liquidum, en type mineralolje som mange unngår i ansiktet da den kan virke poretettende.

Men når man trenger å smøre huden eller leppene raskt, så er nettopp denne ingrediensen den perfekte redningen.

Burt's Bees Miracle Salve

Pris: kr 139

ALTERNATIV: Miracle Salve fra Burt's Bees (kr 139) og Ultra Rich Face Cream fra L'Occitane (kr 329).
ALTERNATIV: Miracle Salve fra Burt's Bees (kr 139) og Ultra Rich Face Cream fra L'Occitane (kr 329). Foto: FOTO: Produsentene.

Burt's Bees er et naturlig merke som kun bruker organiske ingredienser. Denne pomaden, som man kan sammenligne med for eksempel Eight Hour Cream fra Elizabeth Arden, er basert på oljer fra oliven og gresskarfrø sammen med signaturingrediensen, bivoks.

Den er også helt vannfri, og kan brukes kort tid før man går ut døra - det anbefales dog alltid å vente så lenge som mulig. De reklamerer selv med at denne kan brukes til å løpe ute i kaldt vær.

Konklusjon

Salven er veldig lett og god, føles behagelig på huden - selv om man absolutt kjenner oljene lenge. Den er litt problematisk under sminke, men med litt trening så går det.

Kjekk å ha i veska til alt fra lepper, albuer, hender og ansikt - men dette er fortsatt ikke et hudpleieprodukt, og burde derfor ikke brukes for mye. Det er lett av å bli avhengig av disse.

L'Occitane Ultra Rich Face Cream

Pris: 329

En virkelig lekker forpakning, og en fet fuktighetskrem som er basert på sheabutter og oljer. Produktet inneholder vann, så påfør minst én time før du går ut.

Kremen er veldig enkel å smøre utover ansiktet, selv om den er fet - den regelrett smelter inn i huden og har en behagelig duft.

Det er ikke noe problem å påføre sminke over denne kremen, og den fungerer faktisk nesten som en god primer.

Konklusjon

Dette er ingen billig krem, men så er det egentlig ikke en kuldekrem heller og kan helt fint brukes hver eneste dag - gjennom hele vinteren.

Den føles som en livredder når huden skriker etter fuktighet, i form av både vann og fett - og er veldig drøy i bruk. En veldig god fuktighetskrem å bruke om vinteren til de aller fleste, med mindre man har veldig fet hud naturlig.

Dermalogica Barrier Repair

Pris: 475

Denne skiller seg veldig ut fra de andre produktene med sin gelelignende konsistens. Barrier Repair er en vannfri fuktighetskrem som smelter forsiktig inn i huden, samt roer ned og styrker hudens forsvar mot ytre påkjenninger.

BEST I TEST: Barrier Repair fra Dermalogica (kr 475).
BEST I TEST: Barrier Repair fra Dermalogica (kr 475). Foto: FOTO: Produsenten.

Dermalogica er et profesjonelt hudpleiemerke, så det anbefales å få veiledning fra en hudpleier før kjøp.

Kjennes som en olje i det den påføres, men tørker på sekunder og huden kjennes myk og god. Huden blir også beroliget, og tidligere værskader lindres.

Konklusjon

Testens dyreste produkt, men uten tvil den beste! Man kjenner at produktet er pleiende, beskyttende, og god mot huden med en gang den påføres, og sminke er en drøm å legge over. Et produkt som holder akkurat det den lover, og imponerer i tillegg.

Les også:

- "Scarcity" får oss til å shoppe mer

De fineste julegavene til ham

- Unnskyld for at jeg ser jævlig ut uten sminke

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også