Vårens trend
Plagget flest kvinner bruker feil
For mange er den en favoritt både på stranden, til hverdags og på fest. Andre grøsser bare de hører ordet «tunika». Nå er den tilbake i motebildet!
Det er en kjent sak. De fleste trender, enten de er hatet eller elsket, kommer tilbake igjen i motebildet.
Tunikaen er nok ett av de plaggene de fleste av oss har en mening om.
Noen synes det er det fineste og mest behagelige plagget de vet om. Andre grøsser bare ved tanken på å i det hele tatt se en tunika - i hvert fall i sitt eget klesskap.
- Ingenting passer sammen med den forferdelige kombinasjonen tunika og tights, skriver en på forumet til Kvinneguiden.
Det er ikke medlem av samme forum, Elwira, enig i:
- Jeg er stor, og bruker mest lange, store tunikaer som dekker mest mulig, skriver hun.
I likhet med ganske mange andre norske kvinner, - eller hva mener du?
Stor tro på tunikatrenden
Nå har det seg likevel sånn, enten du er fan eller ikke, at det kjente plagget er tilbake.
Tunikaen var nemlig å se på mange av vårens visninger. Blant annet har Isabel Marant, Gucci og Barbara Bui inkludert den i sine kolleksjoner.
Plagget kom nedover catwalken i utallige varianter - både korte og lange, klassiske og trendy. Tonje Norum, moteansvarlig i Kamille, har stor tro på tunikatrenden den kommende sesongen.
- Jeg elsker vide tunikaer over en trang jeans og med et stort belte - og denne våren skal jeg bruke plagget nettopp sånn, eller på stranda over et par sandaler, sier hun.
- Jeg føler vel egentlig ikke at tunikaen har vært så veldig borte! Det har jo vært mye vide skjorter, bluser i tynne, lette kvaliteter de siste sesongene, og også tunikaer. Men den er helt klart mye tydeligere på sommeren. En slags sommertrend, legger hun til.
Vårens look
Assosiasjonenen til tunikaen er mange. Det er de som ser for seg 60-70-tallet, supermodellen Twiggy med rosa lepper, høyt hår og ikledd en A-formet tunika.
Andre tenker seg tunika-looken à la 2003 - med andre ord en lårkort, formløs tunika over hvite tights eller bare legger.
Dersom du er av sistnevnte kan du imidlertid slappe helt av. Tunikatrenden som kommer fremover blir en ganske annen.
- Tunikaen i vårens motebilde er etnisk, 70-talls og i broderte varianter, forteller Norum.
- Tunikaen er det ikke noe galt med, men jeg personlig er ikke så veldig glad i den hvite tightsen. Spesielt ikke den med blonder nederst. Da ville jeg heller gått for en litt lengre tunika og brukt den til bare bein og sandaler. Eventuelt til tykke svarte strømpebukser.
Slik styler du den
Ifølge Kamilles moteansvarlig er det flere måter å style plagget på.
- Enten kan du mikse mønstertunikaen over en løs mønstrete bukse, og få en kul mønstermiks. Tynne fine kvaliteter, lag på lag. Eller du kan gå for en i myk bomullskvalitet over en jeans, så har du en hverdagsvariant! Eller rett og slett en kjoletunika over et par sandaler, sier Norum.
Det sies at tunikaen er det plagget flest kvinner bruker feil, og det finnes derfor noen forholdsregler du bør være kjent med.
- Det som er viktig er at du bruker en som passer til din kroppsfasong. Det er ofte det ikke er noe galt med fasongen på tunikaen, men at stoffet er for stivt. Lette, løse kvaliteter er veldig fint til de fleste, sier Norum.
Hun tipser deg om å fremheve og fokusere på deler av kroppen som du er glad i.
- Er du stor på overkroppen og har smale bein, bruk en løs og ledig tunika oppe og vis frem de smale beina. Og er du smal oppe og har store hofter, tar du en mer 70-talls variant av tunikaen som er smalere oppe og videre nede, sier Norum.
Selv er hun mest glad i den korte varianten.
- Men en fresh fargerik tunikakjole er også en soleklar sommerfavoritt! Tunikaen er fantastisk fordi den både er anvendelig og kler de fleste. Jeg syns det er en sommerklassiker, som er et like fint strandplagg som festplagg!
Les også:
Sjekker du om kremene dine inneholder disse verstingene?
Ekspertenes beste tips til å redde en dårlig dag
Norske kvinners vanligste sminketabbe
Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet
Denne saken ble første gang publisert 27/02 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.