7 vanlige hårfargefeil
Dette gjør du feil når du farger håret
Unngå disse tabbene neste gang du skal farge håret
Håret er en kvinners pryd, slik er det enten man er ung eller gammel. Å føle seg fin på håret er viktig, og for mange involverer dette å både farge og striper. Det er de færreste som er trofaste mot sin medfødte hårfarge, og de fleste farger både ettervekst og gråe hår.
Men det er mange fallgruver med farget hår også, enten man nå farger håret hjemme eller drar til frisøren og setter ekspertene på saken. For hva gjør du med grått hår? Kan det farges over? Og hva gjør man om fargejobben har gått på tverke og du har endt opp med noe helt annet enn den fargen du i utgangspunktet hadde tenkt deg?
Ifølge nettsidene til Oprah begår nemlig svært mange av oss disse feilene når det gjelder hår og hårfarge:
1. Du prøver å skjule grå hår
Mange som finner grå hår får panikk og satser alle kluter til for å skjule dette. Men nå sier ekspertene at du bør tenke deg om før du griper etter boksen med hårfarge.
- Det er flere og flere kvinner som både omfavner sine gråe hår, og lærer seg å elske sin nye hårfarge, forklarer fargespesialist Harry Josh hos John Friedas salong i Toronto i Canda til nettstedet Fashionmagazine.
- Det er ingen tvil om at grått - eller sølvfarget som det heter på motespråket - fungerer fint akkurat nå. Da Daphne Guinness lanserte sin makeup kolleksjon for M.A.C ifjor, hadde hun på pressebildene glansende sølvfarget hår a la Cruella De Ville, og Karl Lagerfeldt sendte modellene nedover catwalken på høstvisningen i fjor med sølvfarget flettehår.
Om du likevel skulle ønske å farge over det de små grå; ja da er det viktig å huske på følgende:
- Prøv å ikke overdriv blonde striper for å blende inn sammen med det grå, forklarer frisør Lill-Signe Larsen hos Hairport i Oslo.
- Stripene bør være der for å være som en kontrast og for å fremheve fargen, ikke for å være fargen i seg selv.
Larsen forklarer at man også fint kan farge over grått hår om det skulle være ønskelig.
- Ja, grått hår kan dekkes med farge, enten med kamuflerende toning eller en permanent dekkende farge. Få hjelp av frisøren til å velge en farge som matcher dine egne farger.
2. Du velger en farge som ikke passer til hudfargen
Det er lett å falle for en farge man synes er fin på andre, enten man nå lar seg inspirere av kjendiser på TV eller modeller i glossy motemagasiner.
- Så klart det er lov å la seg inspirere, forklarer kreativ leder hos På Håret i Oslo, Peter Vonkunz Brun, til Kamille.
- Mange får gode ideer til håret, både når det gjelder farge og frisyrer, fra blogger, magasiner og TV. Men ikke alle kler alt.
Eksperten forklarer at mange nordiske mennesker kler fargen gylden-beige.
- Dette er en farge med litt varme, men som igjen ikke blir så gul. Gul er nemlig den fargen de fleste norske jenter hater! Ta deg til å finne komplimentær fargen din, det vil si den farge som får frem gløden i huden din. Dette kan man lett gjøre ved og holde fargeprøver opp mot ansiktet sitt i speilet, og se hvordan gløden i huden din reagerer.
Vonkunz Brun forklarer at frisøren kan være behjelpelig med å finne en farge som er så tilnærmet lik den du har forelsket deg i som mulig, men som likevel er tilpasser fargene du har på øyne og huden.
Larsen er enig:
- Hva nettopp du kler kommer jo helt an på hudtone og andre farger som øyenfarge.
3. Du farger alt håret i en farge
Dette kan fort bli feil om man satser på å farge håret hjemme, og bruker samme fargen over hele håret. Da kan håret se ut som en "hjelm" og ikke som levende, fint hår.
- En for solid og ensformig farge kan fort gjøre at man ser både eldre og litt blassere ut, forklarer hårfarge-ekspert Scott Cornwall, kjent fra TV-programmet Ti år yngre, til avisen Daily Mail.
- Sats heller én farge i bunn, og "mal" på lysere striper, eller highlights, med balayge metoden, hvor du maler stripene rett på håret med en børste. På denne måten vil uttrykket bli mer naturlig.
Vonkunz Brun på sin side forklarer at en hårfarge så lik din naturlige farge som mulig, alltid såklart vil se mest naturlig ut.
- Helhetlig farge kan være vakkert, men det er ofte fint å komplementere med det vil kaller blokkfarger for å skape bevegelse i håret. Blokkfarger er større elementer i underhåret helfarget i en farge og tone som ligger litt lysere eller mørkere for hovedfargen.
På den annen side sier eksperten at en helhetlig farge ofte vil virke mer glansfull.
- Overflaten lyset reflekterers i blir jo naturlig nok jevnere.
4. Du farger håret for mørkt eller lyst
Her har nok mange bommet i håp om en forandring eller fornyelse som skulle være noe mer drastisk enn det man vanligvis satser på. Men hva er konsekvensene når du ender opp med en farge som er mye mørkere eller lysere enn fargen du er født med?
- Man bør i utgangspunktet ikke farge håret mer enn to toner mørkere eller to toner lysere enn sin naturlige farge, forklarer Larsen.
- Spør en frisør om hjelp dersom du er usikker, gjerne en som er utdannet som fargeekspert. For bommer man med dette, kan man fort ende opp med å se blass og også gjerne eldre ut enn man egentlig er.
5. Du satser på en for drastisk forandring
Hvem har vel ikke vært der? Kjent seg så klar for en dramatisk ny "look", for så å ende opp gråtende over et resultat som ble litt vel nytt og uvant?
- Det er klart at man noen ganger føler for å prøve noe helt nytt, forklarer Vonkunz Brun.
- Men det er også viktig å huske på at håret er en stor del av identiteten din, og snakke med frisøren din om hva du egentlig ønsker, og hva du forventer av resultatet, slik at du ikke blir skuffet.
Eksperten forklarer at håret jo også nemlig virker inn på helhetsinntrykket ditt.
- Dersom du for eksempel over en lengre tid har hatt en hårfarge i lyse asketoner, vil jo også garderoben din og tilbehør være basert på disse fargene. Så blir du pluselig mørkebrun i fargen, ja, da må du kanskje ut å shoppe også.
Larsen mener også at det er viktig å tenke over hva man egentlig vil ha når man satser på en helt ny klipp eller farge.
- Diskuter med frisøren din. Er dette for eksempel en krevende farge eller frisyre å holde ved like?
6. Du beskytter ikke fargen
Få ting er vel kjipere enn å betale i dyre dommer for ny farge, for så å oppdage at fargen falmer etter bare noen få sjamponeringer.
- Det er oksygen som er den store synderen når det kommer til at hårfargen blir matt og lysner, forteller Vonkunz Brun.
- Derfor er det viktig at man lukker skjellagene i håret og legger en beskyttende hinne rundt etter man vasker det. I nesten alle hårpleieserier finnes det sjampo, balsam og hårkur som er beregnet på farget hår.
Frisøren forklarer at det er alfa og omega å bruke produkter for farget hår om du ønsker å holde på fargen lengst mulig.
- Bruk også alltid en hårkur. Det er viktigere med kur enn balsam om det er et økonomisk spørsmål.
Larsen anbefaler produkter med tilsatte fargepigmenter.
- Disse tilfører håret ny farge hver gang du vasker det. Produkter med proteiner er også et godt valg, siden det styrker håret.
7. Du farger håret selv og får helt feil farge
Du har kjøpt farge som på boksen ser helt filmstjerneperfekt ut - og ender opp med et resultat som er mer skrekkfilm enn Hollywood-glamour. Så hva gjør man?
- Det finnes produkter å få kjøpe i butikken som stripper håret for farge om du har bommet helt, forklarer Cornwall til avisen Daily Mail.
- Decolour Stripper, som er å få kjøpe hos blant annet Boots, fjerner både kunstige og naturlige fargepigmenter, og inneholder ikke ammoniakk, noe som gjør at du kan farge over igjen etterpå.
Larsen derimot anbefaler et besøk hos frisøren om katastrofen har vært ute.
- Det kan være katastrofalt for håret å drive og strippe farge og farge over, eller i verste fall overbleke, forklarer frisøren.
- Du kan risikere å ende opp med ødelagt og uttørket hår. Så det tryggeste du gjør, er å gå til frisøren for hjelp.
Les også:
Her er verdens fem mest populære frisyrer
Her er hårknepene som gjør deg yngre
Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og få mote- og skjønnhetstips på e-post hver uke
Denne saken ble første gang publisert 25/10 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.