Skostørrelser
Venstrefoten din er bittelitt større
Og derfor heter det størrelse 38.
Hva er forskjellen på amerikanske og engelske størrelser? Hva er det man måler når man skal måle foten? Og hva i all verden er Mondopoint-systemet?
Og visste du forresten at hos de aller fleste er det slik at man er størst i den foten som er motsatt av hvilken hånd du skriver med? Det vil si; er du høyrehendt er venstrefoten din mest sannsynlig en anelse større enn høyrefoten.
Her får du vite hvorfor det heter størrelse 38 og 42, og dessuten en hel del andre interessante skofakta.
Hva er en skostørrelse
Ifølge oppslagsnettstedet Wikipedia kan en skostørrelse forklares på følgende måte:
"En skostørrelse er en numerisk indikasjon på størrelsen på skoen som passer foten til en person. Man bruker i dag flere størrelsessystemer for å måle skostørrelser rundt om i verden."
I noen regioner er det til og med vanlig å benytte forskjellige målesystemer for forskjellige typer sko, som for eksempel herresko, damesko, barnesko og treningssko.
I de aller fleste målesystemer er det bare fotens lengde som tas i betraktning når man snakker om skostørrelser, da det for de fleste skoprodusenter bare lønner seg å produsere sko med en standard vidde.
Ulike målesystemer
Visste du at...
- Bill Clinton og Abraham Lincoln var de amerikanske presidentene med størst føtter. Begge brukte størrelse 47,5 i sko.
- Historien sier at skostørrelser ble først standardisert av den engelske Kong Edward 1.
- Imelda Marcos, som var gift med den filipinske presidenten Ferdinand Marcos, eide i overkant av 2700 par med sko.
- Christian Louboutin, kanskje verdens mest kjente sko-designer, ble inspirert av en av sine ansattes røde neglelakk til å lage det første paret sko med signalrøde såler. Resten er historie....
På verdensbasis benyttes det som sagt flere forskjellige måleenheter for sko og skostørrelser. Disse systemene skiller seg fra hverandre på mange måte. Blant annet hva de egentlig måler, hvilken enhet de benytter seg av og hvor størrelse 0 (eller 1) plasserer seg.
For å utvikle målesystemer måtte man i gamle dager benytte seg av det man hadde for hånden. Menneskelige anatomiske deler som håndflate, fot og avstanden mellom håndledd og albue ble hyppig benyttet. Det samme ble naturlige fenomener som korn og planter.
For eksempel benyttet anglosakserne seg av byggkorn som måleenhet, da de etter Romerrikets fall inntok Vest-Europa. Tre byggkorn ble enheten inch, som de den dag i dag benytter seg av i både Storbritannia og Irland.
Og selv om denne måten å gjøre ting på selvsagt var både lettvint og tilgjengelig, så sier det seg selv at metoden ikke alltid var verken nøyaktig eller konsistent.
Mondopoint-systemet
Et av de mest anerkjente og utbredte systemene for å måle skostørrelser på er Mondopoint-systemet. Her måler man foten, ikke skoen, i millimeter eller centimeter.
Det vil med andre ord si at en sko som er merket som størrelse 24 (cm) eller 240 (mm) er beregnet for en fot som er 24 centimeter (eller 240 millimeter) lang. Pluss-minus litt slingringsmonn for sokker.
Noen ganger sees Mondopoint-størrelser som to tall adskilt av en skråstrek, for eksempel 240/95. Det andre nummeret vil da indikere fotens bredde. Fordi Mondopoint-systemet også tar hensyn til fotens bredde blir målet svært korrekt og korrelasjonen mellom størrelse på fot og sko svært lik.
Nettopp derfor brukes Mondopoint-systemet av både NATO og andre militære organisasjoner. I tillegg benyttes det ofte for å måle størrelser på ski- og slalomsko.
De mest brukte målesystemene
De forskjellige målesystemene for skostørrelser som benyttes rundt om i verden er ikke bare forskjellige i hva de måler, men også hvilken enhet som brukes for å måle.
Visste du at...
- Høye hæler ble oppfunnet i Midtøsten for å løfte foten opp fra den brennende hete sanden man gikk rundt på.
- I Europa på 1600- og 1700-tallet var hæler på skoene alltid røde.
- Over hele verden var sko laget helt like helt til man i Philadelphia på 1800-tallet produserte de første skoene som var forskjellig fra venstre til høyre fot.
- Det var først på 1700-tallet i Europa at kvinnesko begynte å ta en annen form enn herresko.
- For et par hundre år siden gikk rike kvinner i høye hæler rundt med en tjener på hver side som kunne hjelpe til med å holde dem på beina.
- Joggesko ble produsert for første gang i USA i 1916 og ble kalt Keds.
- I USA er det en tradisjon å knytte en sko til støtfangeren av de nygiftes bil. Dette er til minne om de gode gamle dager hvor brudens far overrakte brudgommen en av datterens sko for å symbolisere at bruden nå var ektemannens ansvar.
- I Kina kaster man en av brudens røde sko ned fra taket, noe som skal sørge for hell og lykke for brudeparet.
I noen systemer benytter man også halvstørrelser som mål, mens det i andre ikke er vanlig.
Her er de vanligste målesystemene som brukes i dag:
Frankrike og kontinental-Europa
I Frankrike, og også i store deler av resten av det kontinentale Europa, brukes centimeter som mål på skostørrelser. Dette systemet kalles ofte Paris point. Vanligvis produseres bare hele størrelser. Dette systemet er det mest brukte i både Frankrike, Tyskland, Italia og Spania. Og faktisk også i Hong Kong.
Ett Paris point tilsvarer to tredeler av en centimeter. Systemet starter på null centimeter og øker. Det er ingen halve størrelser. Amerikansk størrelse 0 er det samme som 15 i Paris point..
I denne metoden er skostørrelsen den samme som lengden på lesten skoen lages over, uttrykt i Paris point. Dette er det samme for kvinner, barn og også herresko.
Dette vil i praksis si at mellom 1,5-2 centimeter legges til lengden på selve foten.
Storbritannia og Irland
I Storbritannia og Irland benyttes fortsatt det gamle systemet med å måle i inches, basert på byggkorn som måleenhet. Halvstørrelser er helt vanlig. Dette eldgamle systemet danner også grunnlaget for systemet som benyttes i USA den dag i dag.
Det vil i praksis si at skostørrelsen her er basert på lengden av lesten, som målt i byggkorn (ett byggkorn utgjør cirka 1/3 av en inch), og starter på den minste praktiske størrelsen, som er null. Dette systemet er den dag i dag ikke formelt standardisert.
For eksempel er en barnestørrelse 0 det samme som størrelsen "a hand", som igjen er det samme som 4 inches, eller 12 byggkorn, eller cirka 10,16 cm.
USA og Canada
I Nord-Amerika og Canada forekommer det variasjoner i systemene som benyttes for å måle skostørrelser, men i hovedsak benyttes et system som er basert på systemet med engelske størrelser.
Den største forskjellen mellom amerikanske og engelske størrelser er at man her begynner å telle fra 1 i stedet for fra størrelse 0, noe som vil si at samme størrelse er ett nummere høyere på denne siden av Atlanteren.
Barnestørrelser i USA slutter på størrelse 13, og fra der går man over på størrelse 1 i enten dame eller herresko.
Brannock Device
I 1925 oppfant amerikaneren Charles F. Brannock, som drev en suksessfull skoforretning i Syracuse New York, et måleapparat for å måle skostørrelser.
Apparatet, som benyttes i skobutikker verden over den dag i dag, måler foten med det utgangspunktet at lengden på foten er 1,7 centimeter kortere enn lengden på lesten skoen lages over. Det vil i praksis si at en herrestørrelse 1 er det samme som en fotlenge på 7 inches, eller cirka 17,8 centimeter.
Apparatet kan også måle fotens bredde, noe som er svært viktig når det gjelder valg av skostørrelse til babyer og barn, hvor foten vokser og utvikles raskt.
Kilder: Wikipedia, Daily Mail, Cosmopolitan, Net-a-Portér.com, my-wardrobe.com, Asos, Grændsen Skotøimagazin, Brandos og About.com
Les også:
Redd for å skli på isen? Få gode sko-tips!
Hvor jålete er du? Ta vår test og finn ut.
Her er de beste norske nettbutikkene
Pysjen er det nye hverdagsplagget
Denne saken ble første gang publisert 22/02 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.