Hudproblemer
Seks hudvaner du må slutte med nå
Visse uvaner er verre enn andre, og noen kan være direkte skadelig for huden din. Vi har snakket med tre eksperter om hvilke hudvaner vi burde slutte med i dag.
De aller fleste av oss har noen uvaner når det kommer til huden vår som vi ikke engang tenker over at vi gjør.
Det kan være noe så enkelt som at vi konstant tar oss selv i ansiktet, eller lener haka mot hånda - som kan føre til uren hud og akneutbrudd. Noen huduvaner er verre enn andre, og ifølge ekspertene Kamille har snakket med kan flere av dem være direkte skadelig for både hud og øyne.
Det er med andre ord på høy tid at vi blir litt mer bevist over hvordan vi behandler huden vår, både under rens og i løpet av dagen, slik at vi ikke tilfører unødvendig skade.
Derfor har vi samlet seks av de mest vanlige tabbene for å bedre forstå nøyaktig hva som kan gå galt, og hvilke vaner vi heller burde tillegge oss.
1. Dra i huden rundt øyne
Huden rundt øyne får virkelig gjennomgå, spesielt hvis man i tillegg bruker sminke. Vi gnir dem gjerne når vi er trøtte eller allergiske, og istedenfor å bruke en tilegnet sminkefjerner eller smøre oss med litt ekstra tålmodighet, har vi en lei tendens til å febrilsk gni og dra i huden for å fjerne øyesminke.
- Husk at huden er et stort reservoar for diverse bakterier, og når man gnir øyne med fingre og hender kan man også smitte dem med hudbakterier. Dessuten vil kløingen også gi en mekanisk påvirkning og økt utskillelse av inflammasjonssignaler, forklarer hudlege ved Rikshospitalet og Hud & Akne Klinikken, Michael Zangani.
Og skadene som påføres under pollensesongen er noe vi virkelig burde styre unna.
- Det å gni seg på og rundt øyne ved kløe eller allergi, kan gi små skrapeskader på øyne og man kan også få fortykket hud (lichen simplex) ved stadig gniing på øyelokk, råder hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer.
Da ser vi ofte slitne og rett og slett litt dratt ut, i tillegg til at rynker kan bli synlige raskere. Dette er en typisk tabbe vi ironisk nok ofte gjør samtidig som vi prøver å motvirke nettopp rynker.
- Unngå å dra i det sarte øyepartiet ved påføring av øyekrem. Huden under øynene kan være ti ganger tynnere enn resten av ansiktshuden og bør ikke strekkes unødig, sier innehaver og hudpleier ved Karl Johan Hud & Kroppspleie, Annkarin Svendsen.
Prøv heller å lindre en kløende hud med beroligende ingredienser, eller simpelthen ved å plassere en kjølig klut eller bomullspads over øyne mens det klør på sitt verste.
Når man skal fjerne sminke, er den beste fremgangsmåten å bruke designerte øyesminkefjernere på en fuktig og lunken bomullspads eller klut. Trykk den lett mot øynene i 30 sekunder slik at sminken «smelter», og dermed fjernes mye enklere.
2. Spraye rensetoner over ansikt
Etter en god ansiktsrens, er mange av oss flinke til å avslutte med en rensetoner, men opp med hånda de som bare sprayer lett over ansiktet og deretter er ferdig med den?
I teorien skal ansiktsrensen være god nok til å ha fjernet all sminke og smuss, slik at man ikke trenger å rense huden videre. Men en rensetoner er også designet til å fjerne unødvendige ingredienser fra vann og eventuelle rester fra selve ansiktsrensen som huden ikke behøver.
- Ved bruk av rensetoner, er det viktig å både spraye og gå over med for eksempel en bomullspads, som man gjerne kan spraye ned med toneren først, da denne er ment som siste instans av selve rensingen av ansiktet. En fukttoner eller ansiktsvann skal derimot få lov til å trekke seg inn alene over helt ren hud, før man påfører fuktighetskrem, forklarer Svendsen.
Spesielt når man er på ferie i land hvor vannet inneholder mye salt, klor og andre kjemikalier, vil disse kun bli utvannet og trekke seg enklere inn i huden med mindre man bruker rensetoneren korrekt.
3. Gni huden ved ansiktsvask
Vi har nok alle vært skyldige i å generelt gni huden for hardt i dusjen eller under en kattevask, enten med såpe eller ansiktsrens, og gjerne tett etterfulgt med å gni håndkle eller en klut mot huden.
- Gnir du ansiktshuden hardt vil du kunne skade hudbarrieren og dermed irritere huden, sier Zangani.
En irritert hud er lettere utsatt for inflammasjon og urenheter, og vil både umiddelbart og langvarig få et uheldig utseendemessig resultat.
Men mange føler kanskje ikke at huden blir helt ren og fri for smuss hvis man ikke gnir, men da har Svendsen et langt smartere råd til oss:
- Det er bedre å peele huden i ansiktet med en velegnet ansiktsskrubb. Hvis man drar hardt i huden kan man alltid risikere å sprenge små blodkar, eller rettere sagt kapillærer, som dermed legger igjen røde merker og linjer i huden.
4. Hoppe over morgenrens
De fleste har kanskje hørt at vi burde rense huden om morgenen, men som oftest føles den frisk og fin ut fordi vi tross alt renset den godt kvelden før.
Men hudekspertene kan ikke få understrekt nok hvor viktig det er å ta seg de ekstra minuttene til å utføre en komplett ansiktsrens før vi starter dagen.
- Huden skal alltid renses om morgenen. Dette fordi mens vi sover samler det seg diverse urenheter på ansiktshuden i tillegg til en av hudens største fiende; nemlig talg, sier Zangani.
Man burde derfor aldri undervurdere effekten av en god natts søvn, og det minste vi kan gjøre er å følge opp hudens gode arbeid mens vi har tatt oss en velfortjent hvil.
- Det er i løpet av natten at huden regenerer seg mest, og legger igjen et lag med døde hudceller om morgen som du burde få fjernet! Kremer og serum får ikke samme effekt hvis at man kun bruker vann i ansiktet om morgenen, forklarer Svendsen og legger til:
- Når det er sagt, er det også viktig å bruke en skånsom rens for å ivareta hudens egen pH-verdi, slik at den ikke blir strippet for fettstoffer og den naturlige bakteriefloraen som huden trenger for å beskytte seg selv.
5. Aldri bytte hudpleieprodukter
Vanemennesker som vi er, så har vi også en lei tendens til å klinge oss til favorittprodukter uten å engang vurdere å bytte dem ut, men visste du at en fuktighetskrem som gir huden din alt den trenger ved ett tidspunkt, kan være helt feil kun seks måneder senere?
- Visse produkter kan gjøre huden solømfintlig, og bør derfor ikke brukes om sommeren. Andre kan i verste fall gi toksiske reaksjoner i kombinasjon med sterk sollys, forklarer Zangani.
Det er også viktig å være oppmerksom på hvilke produkter du bruker om vinteren.
- Som regel har huden behov for en rikere krem om vinteren da elektrisk varme er uttørrende for huden. I perioder hvor du sitter mye foran dataen bør også huden beskyttes ekstra, gjerne i form av en ansiktsspray som inneholder antioksidanter, råder Svendsen.
Men det er ikke bare skifte av vær eller oppholdssted som gjør at vi burde bytte ut hudpleieproduktene våre regelmessig.
- Det er generelt viktig å bytte hudpleieprodukter en gang iblant, da huden kan lære seg å bli vant til diverse ingredienser som dermed «mister» effekten sin. Akkurat som man må gjøre tiltak for å spice-opp et ekteskap innimellom, bør man også gjøre dette med huden sin, forklarer Zangani muntert.
6. Pelle og klemme på urenheter
Dette er en uvane som kanskje er lettere sagt enn gjort når det kommer til å kutte den ut. For når man står der i speilet og de sorte prikkene regelrett roper mot en, evigvarende kviser lokker fingre mot å klemme og underliggende komedoner ødelegger hudsminken din for ente gang, er det vanskelig å la være.
- Å klemme på hudormer, både sorte og hvite, kan medføre arrdannelse, økt inflammasjon i området og pigmentforskjell der det blir mørk hud på det klemte områder, råder Veer.
At det å klemme på spesielt akne kan gjøre vondt langt verre, er ekspertene helt enige i, men fordi Zangani også vet at mange fortsatt kommer til å klemme prøve dette, har han noen viktige retningslinjer.
- Fy og fy! Her kan man dytte bakterier lenger inn i huden og få dype betennelser samt at man kan skade huden såpass mye at man får arrdannelser, sier han.
- Må man absolutt klemme så bør man først rense hendene, så rense ansiktet og bruke en klut eller pads og klemme lett overfladisk. Eventuelt bruke en steril nål for åpne tuppen av kvisen, slik at pusset renner ut, legger hudlegen til.
Men husk at uansett hvor mye du måtte ønske det, er det ikke noen vits i, eller bra, å klemme på en kvise som ikke er moden for å komme ut.
- Ikke klem på kviser som ikke er synlig betente, og jeg er enig i at det først burde stikkes et lite hull med en sterilisert nål før man forsiktig fjerner puss. Går man til en profesjonell kan man via riktig teknikk og metode få varsom klemt ut kviser som er betente, sier Svendsen.
Les også:
Dette er de ekleste uvanene vi gjør offentlig
Halvparten av oss plages av dette uten å vite hva det er
Her er de verste aknemytene - og et par tips som faktisk funker
Denne saken ble første gang publisert 24/06 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.