Påskekrim
16 gode bøker: Disse bøkene bør du lese i påska
Med disse bøkene – krim, feelgood og gode historier – er du sikret topp underholdning til påskeegget.
Påska er en perfekt tid til å koble av fra hverdagens kjas og mas med en god bok.
Hvilken bok skal du lese i påsken? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet under saken!
Lotus Blues av Kristina Ohlsson
«Det var Bobby som førte med seg uværet. Regn er for så vidt ikke noe uvanlig i Stockholm. Men jeg husker bestemt at før Bobby kom inn i livet mitt, da hadde vi sol.»
Med aller første setning blir du dratt inn i et ubehagelig komplott og kommer ikke ut igjen før på side 426. Du må selvfølgelig spise, sove og kanskje gjøre ett og annet imellom her, men det er høyst ufrivillig.
Hovedpersonen er advokat Martin Benner. Som krimhelter flest har han laster, men hans er verken sprit eller røyk. Martins svakhet er kvinner. Og nysgjerrigheten som driver ham inn i en sak han absolutt burde ha holdt seg unna.
Bobby ber ham renvaske søsteren hans, som tok livet sitter etter å ha blitt dømt for fem drap. Martins liv blir ikke det samme igjen. Vi gleder oss veldig til fortsettelsen, Mio Blues.
Istvillingene av S.K Tremayne
Fy flate, denne boka får blodet til å fryse til is, i hvert fall kjennes det litt sånn. Dette er historien om Angus og Sarah som, etter å ha mistet den ene av tvillingdøtrene, velger å flytte fra London til en liten, skotsk øy.
Der vil de forsøke å sette sammen bitene av sine knuste liv. Men da deres gjenlevende datter, Kirstie, hevder at de har forvekslet hennes identitet – at hun faktisk er Lydia, og at det var Kirstie som døde – faller verden sammen igjen.
Uro av Jesper Stein
Her er danskenes svar på Harry Hole: etterforsker Axel Steen, hasjrøykende, skilt og med sterk dødsangst.
En mann blir funnet myrdet på en kirkegård natta etter politirazziaen mot ungdomshuset som utløste brutale opptøyer på Nørrebro i 2007.
Den drepte er iført finlandshette og militærstøvler, og mistanken rettes umiddelbart mot politiet, som har overvåket kirkegården mens opptøyene har pågått: Er gjerningsmannen en politimann som har gått for langt i kampens hete? Eller prøver bare noen å få det til å se sånn ut?
Axel Steen får en utfordring så stor og farlig at anmelderne her hjemme allerede har hyllet den som en av vårens beste krimbøker.
Bare et barn av Hanne Kristin Rohde
Bok to om den unge politijuristen Wilma. Denne gangen blir to små gutter funnet drept ved Frysja i Oslo, og boka fokuserer på hva norske myndigheter faktisk gjør for avdekke fakta om barna som forsvinner fra norske asylmottak.
Vi liker bøkene til Rohde – rett og slett fordi den tidligere politijuristen vet så veldig godt hva hun skriver om. Og spennende er det!
Elizabeth er borte! av Emma Healey
I hovedrollen har vi Maud som er i ferd med å bli dement. Hun glemmer stadig og skriver lapper for huske.
Men Maud er fast bestemt på å finne ut hva som har skjedd med venninnen, Elizabeth, og hva det har å gjøre med den uoppklarte forsvinningen av hennes søster Sukey, mange år tilbake, like etter krigen. Krim i toppklasse!
Blod på snø av Jo Nesbø
I en oversikt som dette er det umulig ikke å ta med Jo Nesbø. Han lanserer bøker som en rockestjerne, og tar til og med inngangspenger for det.
Men – veldig få skriver krim som ham. Selv om vi savner Harry Hole, er dette topp underholdning.
Levende begravet av Peter James
Klassisk, britisk krim på sitt beste. Denne boka er den første i serien om politifullmektig Roy Grace. En mann våkner til selve marerittet. Han er levende begravet.
Heldigvis er det bare en grov spøk fra vennene på utdrikningslaget. Uheldigvis blir vennene drept i en kollisjon. Da er det bare å rigge seg til med te og scones.
Beckomberga av Sara Stridsberg
Endelig: Ekte svensk gull! Dette er historien om menneskene på det psykiatriske sykehuset Beckomberga.
Når Jimmie Darling kommer til sykehuset, begynner datteren Jackie å tilbringe stadig mer tid der. Og når moren reiser, blir sykehuset hele hennes verden. Der er legen Edvard Winterson, som hver natt tar med seg Jim og noen utvalgte pasienter til sine store fester ved
Lill-Jansplan, der er Inger Vogel, som beveger seg på grensen mellom orden og ødeleggelse, og Sabina med sine perler og sin sorg. Der er også Paul og kjærligheten,den virkelige galskapen. Sara Stridsbergs beste?
Det Alice Glemte av Liane Moriarty
Alice er 29 år, vilt forelsket i mannen sin, og gravid med deres første barn. Tror hun. Inntil hun våkner opp på gulvet i treningssenteret (og hun HATER treningssentre!), er sendt til sykehuset i full fart og oppdager at hvetebrødsdagene er over for alvor – de skal skilles. Hun har tre barn og er faktisk 39 år gammel.
Ikke bare må Alice finne ut av hva som har skjedd de siste ti årene av livet sitt, hun må også finne ut av hvordan livet hennes har blitt som det har blitt. Hvordan har det seg at hun er blitt en av de sylslanke mammaene med dyre klær? Og hvem er egentlig disse tre barna?
Vi leste Ektemannens hemmelighet i fjor, og elsket den. Topp underholdning!
Hagen i Hartington av Santa Montefiore
Santa Montefiore er overklassedama i Kensington som er blitt bestselgerforfatter. Denne gangen har hun skrevet om Miranda og ektemannen David som flytter fra et hektisk liv i London til den lille, idylliske landsbyen Hartington.
En mystisk og sjarmerende franskmann dukker opp og tilbyr sine tjenester som gartner. Med tålmodighet, varme og omtanke skaper han ikke bare nytt liv i den gjengrodde hagen, men forandrer også Mirandas liv totalt. Men hvem er han? Det går etter hvert opp for Miranda at gartnerens fortid ligger skjult i hennes egen hage.
I Kamille nr. 9 (i salg 20. april) møter vi forfatteren på hjemmebane i herskapshuset i Kensington.
Det frosten tok av Kari Nygaard
En spennende fortelling om et glemt kapittel i Norge. Året er 1811, og Napoleonskrigene og den engelske blokaden har skapt matmangel og uår.
I Østerdalen står fjellbønder og samer mot hverandre i kampen for tilværelsen. Lea og Marija derimot velger å stå sammen mot fienden for å redde seg selv og barna. Godt fortalt.
På kjøret av Eskil Engdal
Dette er ingen roman, men en serie fortellinger fra virkeligheten. Eskil Engdal er prisbelønt journalist, og dette er et utvalg av hans beste reportasjer fra hele verden.
Rått og poetisk – og humoristisk skildrer han vår samtid. Fra overflod til forfall. Han skriver helt fantastisk, og boka egner seg veldig godt som ferielesning, når du selv er på tur.
Morsmelk, til slutt av Edward St. Aubyn
Fantastiske romaner fra britisk overklasse; en snobbete. grådig og ond verden. Dette er egentlig bok fire og fem i en serie om familien Melrose. Glem det, Ikke bra, Litt håp er en samling av de tre første.
Med fantastisk humor og en penn så skarp at man kan stikke seg på den, forteller han Patrick Melroses historie fra liten gutt til voksen mann. Genialt!
Klokken og sengen av Eline Lund Fjæren
En historie om å finne veien inn i voksenlivet, om å søke ensomhet, skrevet med en presis penn.
Hovedpersonen er 19 år og har nettopp flyttet til Bergen, der hun skal bo i en ettromsleilighet. Hun søker på jobber hun håper hun ikke får, og møter ikke til forelesningene på universitetet. Hun har en venn i den nye byen, Julie.
Det er alltid Julie som ringer, aldri omvendt. Og mannen hun pleide å treffe før, vil komme på besøk.
Denne saken ble første gang publisert 25/03 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.