Sminkevideo: Slik bruker du øyesminkefjerner
Dyr øyesminkefjerner er ikke alltid best
Bruker du feil øyesminkefjerner, kan du skade både hud og øyne.
Tove Eggen
Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.
Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.
Det er én ting å ta seg godt med tid for å legge en nydelig makeup, men når vi skal ta av sminka igjen for kvelden, vil vi helst at det skal gå så raskt som mulig.
Da er det ikke gøy å nærmest slite bort øynene ved å gni og dra bort øyesminken - nettopp fordi sminkefjerneren ikke fungerer som den skal.
Olje- eller vannbasert
Mange bruker nok bare sin vanlige ansiktsrens for å fjerne øyesminken også, men dette er ikke alltid så lurt da huden rundt øyne er mer delikat enn resten av ansiktet. Spesielt maskara og eyelinere krever en annen type formula for å effektivt la seg fjerne.
De største forskjellene på øyesminkefjernere er om de er olje- eller vannbaserte, i tillegg til hvilke ekstra pleiende ingredienser de inneholder.
Hvis du bruker vannfast og tung øyesminke, vil oljebaserte øyesminkefjernere raskt og effektivt få vekk all sminke uten at du må gnikke og gnu for mye på og rundt øynene.
Disse er også veldig fine for deg med tørr hud rundt øynene.
Slik ser du forskjell
Det er lett å se om en øyesminkefjerner er oljebasert fordi inneholdet deler seg i to lag, og er referert til som biphase-sminkefjernere. Oljen legger seg derfor på toppen av vannet som blir liggende i bunnen, så det er viktig å riste disse godt før bruk.
For all del; aldri bruk oljebasert øyesminkefjerner hvis du har fått satt på vippe-extentions! Det kan i så fall fort bli veldig dyrt, da oljen vil gjøre at extentionvippene faller av.
Hvis du har sensitive øyne, eller veldig fet hud som lett reagerer med utbrudd, er det best å bruke en vannbasert øyesminkefjerner. Disse fjerner ikke sminken like raskt som oljebaserte øyesminkefjernere gjør, så la produktet få trekke seg godt inn i sminken før du forsiktig drar bomullspadsen langs vippekanten.
Ikke vær for hardhendt
Ved å gni øynene for hardt, enten når vi fjerner sminke, klør eller er trøtte, kan vi fremkalle rynker rundt øyne. Derfor er det viktig å være så skånsom som mulig mot huden rundt øyne. I tillegg kan tykke produkter som legger seg inn på øyet, tette tårekanaler og være skadelig for øyet.
Den beste fremgangsmåten for å fjerne øyesminke er:
- Bruk en flat bomullspads.
- Fukt den i varmt vann og klem ut overflødig væske.
- Drypp to til tre dråper av øyesminkefjerneren, eventuelt størrelsen til en ert hvis du bruker et krem- eller geleprodukt.
- Plasser bomullspadsen over hele øyet og klem lett til slik at produktet får trukket seg inn i sminken.
- Vent i 30 sekunder, og deretter dra bomullspadsen lett frem og tilbake.
- Sjekk hvor mye sminke som er igjen, og gni forsiktig kun der hvor du ser sminkerester.
- Vask så ansikt og øyne med kaldt vann.
En god øyesminkefjerner skal ha fjernet all sminke inne ett minutt, og etterlate øyeområdet friskt. Det vil si ikke for rødt eller grålig.
Du burde heller ikke kjenne svie hverken på øyet eller rundt, og det burde være minimalt med produktrester igjen.
Vi testet
Jeg har brukt og testet et stort antall med øyesminkefjernere i løpet av min karriere som makeupartist, og vet godt at det ikke alltid er prisen som er avgjørende for kvalitet og effektivitet.
Nå har jeg sjekket ut ni av de mest populære øyesminkefjernerne på markedet, og gitt min individuelle vurdering av de enkelte i forhold til sin prisklasse og funksjonalitet.
I videoen over ser du også hvordan jeg tester tre av dem, samt demonstrasjon av riktig teknikk for å best fjerne øyesminke.
Husk at hudpleie og rens kan oppføre seg forskjellig, avhengig av hvilken hudtype og hudtilstand man har. Men dette er hvordan disse fungerte på meg som har kombinert hud, kontaktlinser og lite til middels sensitive øyne.
Alle øyesminkefjernerne ble testet på lik sminke som bestod av to kremøyeskygger, flytende eyeliner, long-lasting kajal, maskara og øyeskygge med glitter.
Rimelig (under 100 kr)
Når man først faller for en god øyesminkefjerner, så blir det en forbruksvare. Derfor er det fantastisk hvis man finner en billig øyesminkefjerner som fungerer perfekt til en selv.
Først ut var Gentle Eye Make-up Remover fra Nivea 125 ml (kr 42) som er en gammel slager. Selv om den ikke fjerner all øyesminke i løpet av første runde, så er den overraskende effektiv og mild. Den er spesielt godt egnet til oss som bruker kontaktlinser, og jeg kunne virkelig ikke merke noe rester fra hverken den eller sminken inne på øyet. Huden rundt øyet ble hverken sårt eller sensitivt, men etter et par minutter ble huden ganske tørr.
Eye & Lip Make-Up Remover Waterproof fra L'Oréal Paris 125ml (kr 69) fjernet sminken hakket raskere enn Nivea sin. Legger igjen litt for mye produkt og olje, som er vanskelig å vaske bort med kun vann. Følte jeg trengte å bruke en ansiktsrens over øynene for å fjerne produktet, som da blir i mot sin hensikt. Huden kjennes greit fuktig i etterkant.
Kriterier:
Dette ser jeg etter i en god øyesminkefjerner:
- All øyesminke fjernet innen ett minutt.
- Trekker seg godt inn i sminken slik at man slipper å gni hardt mot huden.
- Kan ikke irritere øyne.
- Burde ikke legge igjen overflød av produktrester.
- Kvalitet matcher pris.
Den siste billige øyerensen som ble testet var Ekspressrengjøring for øyne fra Yves Rocher 125ml (kr 59). Denne var overraskende god og fikk bort nærmest all sminke på første runde. Selv om produktet er oljebasert (slik som den fra L'Oréal Paris) så føles ikke huden fet i etterkant, bare myk og god. Jeg kjente litt mer av denne enn de to andre på øyet og på kontaktlinsene, så helt klart lurt å ta av de før bruk.
Konklusjon
Selv om alle tre fikk jobben gjort, og hadde en veldig god kvalitet i forhold til prisen, så ble øyesminkefjerneren fra Yves Rocher min favoritt av disse.
Midt på treet (mellom 100-200 kr)
Skal man bruke litt mer penger på en øyesminkefjerner, så skal man kunne forvente at all øyesminke blir borte relativt raskt - uten at huden føler noen form for svie.
Eye Makeup Remover fra Emma S. 150ml (kr 119) er en øyesminkefjerner-krem som fjerner øyesminken superraskt! All sminke var borte på første runde og huden føltes veldig fuktig og god i etterkant. Eneste minuset er at jeg fikk en god del av produktet inn på øyet, som kan være uheldig. Man trenger definitivt å ta av seg eventuelle kontaktlinser før bruk.
Pro Eye Makeup Remover fra MAC 100ml (kr 165) tuller ikke når den kaller seg selv Pro. Veldig effektiv øyesminkefjerner, og etter at produktet har fått trykket seg inn i sminken så var det bare skyve sminken av. Altså, ingen behov for å gnikke å gnu. Det eneste som han litt igjen var long-lasting kajalen. Huden kjennes ikke tørr i etterkant, men heller ikke spesielt fuktig. Man kjenner rett og slett ikke at man har brukt noe som helst på øyne og hud.
Til slutt i kategorien midt på treet testet jeg It's A Wrap Waterproof Makeup Remover fra Smashbox 125ml (kr 170). Selv om øyesminken, maskara og long-lasting kajal inkludert ble fjernet veldig raskt, føles det som om kun oljedelen av produktet blir brukt. Jeg ristet og ristet på flaska, men det virket ikke som om de to delene ville blande seg i det hele tatt. Dermed føles huden rimlig oljete i etterkant, men ikke så mye at det blir ubehagelig. Tuten er også veldig stor, slik at det kommer veldig mye produkt ut i motsetning til produktene fra Emma S. og MAC.
Konklusjon
Igjen, tre veldig gode øyesminkefjernere som jeg har veldig lite negativt å utsette på. Men i forhold til pris, størrelse og effektivitet, må jeg si at Emma S. sin ble min favoritt her.
Dyrere (over 200kr)
Jo dyrere pris, jo mer forventer vi. Så for at en dyr øyesminkefjerner skal være verdt pengene våre burde den fjerne all sminke raskt, tilføre hud og vipper næring og ikke legge igjen rester på huden.
Sens'Eyes Waterproof Sensitive Eye Cleanser fra Make Up For Ever 100ml (kr 285) hadde jeg store forventninger til, men må si jeg ble heller skuffa. Denne er laget for sensitive øyne, så at det tok litt lengre tid å fjerne all sminken var jeg forsåvidt forberedt på (som dere ser i videoen over). Men konsistensen var klønete og huden føltes ikke spesielt god etter bruk. Den var helt ok med andre ord, så hvis den hadde ligget på rundt hundrelappen ville jeg nok vært mer imponert.
Eye & Lip Makeup Remover fra Elizabeth Arden 100ml (kr 230) minner veldig mye om Smashbox sin, bare 60 kr dyrere og mindre innhold. Samme problematiske flaske og tut, fjerner sminken relativt raskt men etterlater mye produkt på huden. Jeg liker at den ikke inneholder så mye ingredienser som antageligvis er bra for de med sensitive øyne som bruker vannfast maskara.
Til slutt, endelig et produkt som imponerte i denne prisklassen, Bi-Facil Double-Action Eye Makeup Remover fra Lancôme 125ml (kr 275). Selv om denne er en av verdens mest kjente øyesminkefjernere, så hadde jeg faktisk aldri prøvd den. Dette er et av få dyre produkter som jeg synes er verdt pengene. Den renser all sminke raskt, etterlater ingen følelse av produktrester og huden kjennes myk, frisk og næret. Den inneholder mest produkt av de tre i den dyre prisklassen.
Konklusjon
Kanskje ikke overraskende nok så ble min store favoritt i denne kategorien fra Lancôme, som virkelig imponerte mens de to andre egentlig var ganske skuffende.
Dyrt er ikke alltid best
Det er ganske tydelig at det ikke alltid er dyrt som er best, spesielt når det kommer til øyesminkefjernere. Så med tanke på både pris og kvalitet, rangerer jeg produktene jeg prøvde som følgende:
1. Bi-Facil Double-Action Eye Makeup Remover fra Lancôme 125ml (kr 275)
2. Eye Makeup Remover fra Emma S. 150ml (kr 119)
3. Pro Eye Makeup Remover fra MAC 100ml (kr 165)
4. Ekspressrengjøring for øyne fra Yves Rocher 125ml (kr 59)
5. Gentle Eye Make-up Remover fra Nivea 125 ml (kr 42)
6. It's A Wrap Waterproof Makeup Remover fra Smashbox 125ml (kr 170)
7. Eye & Lip Make-Up Remover Waterproof fra L'Oréal Paris 125ml (kr 69)
8. Eye & Lip Makeup Remover fra Elizabeth Arden 100ml (kr 230)
9. Sens'Eyes Waterproof Sensitive Eye Cleanser fra Make Up For Ever 100ml (kr 285)
Så når det kommer til øyesminkefjernere og hvilken som egentlig fungerer best for deg, anbefaler jeg på det sterkeste å teste dette ut i butikken - så slipper du å gå på hverken dyre, rimelige eller billige bomkjøp.
Les også:
Tok vodka i håret - slik gikk det
Slik vil kjæresten at du skal kle deg
Vi har testet 17 populære nettbutikker
Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet
Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide
Denne saken ble første gang publisert 13/09 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.