Tips om onani
Har du onanert i dag? Det burde du!
Onani gir deg ikke bare et øyeblikks nytelse.
Visste du …
… at mange nyser når de onanerer? Noen nyser bare de tenker på onani eller sex. Fenomenet har vært kjent i legevitenskapen siden 1875 og skyldes til dels den plutselige blodtilførselen rundt i kroppen, som irriterer nesens slimhinner og framprovoserer et nys.
… at 37 prosent har prøvd at onanere før de fyller 12 år? 71 prosent har prøvd før de fyller 15 år.
… at ca. 15 prosent av befolkningen aldri har prøvd å onanere?
… at 21 prosent oss jenter bruker sexlegetøy når vi onanerer, mot kun 5 prosent av mennene?
Statistikk: Undersøkelse foretatt i 2013 av YouGov for DR3.
Det øker også sexlysten, reduserer stress og gir deg bedre søvn.
Hey, don’t knock masturbation. It’s sex with someone I love.»
Ordene er regissøren og skuespilleren Woody Allens i klassikeren Annie Hall, og de er nesten like kjente som filmen selv.
Men til tross for at vi har lært å snakke fritt om sex, klapper de fleste av oss igjen som frigide østers når emnet onani kommer opp.
For selv om flertallet av oss gjør det jevnlig, er onani en del av vårt seksuelle liv vi helst ikke snakker åpent om, verken her i landet eller i resten av verden.
- Kvinners seksualitet er historisk sett ennå veldig ung. Det er ikke noe som er blitt forsket mye på, og vi har nok et stykke å gå før vi er likestilt med menns seksualitet. Det er mer naturlig at unge gutter tar seg på tissen, enn at jenter gjør det. Jenter får mer sanksjoner på sin seksualitet, de starter senere å utforske seg selv, nettopp fordi de ikke får noe annerkjennelse på det, sier spesialist i sexologisk rådgiving Siv Gamnes til Det Nye.
For mange er onani noe av det mest private som finnes, og siden det gjerne er drevet av seksuelle fantasier, er det å diskutere onani for mange det samme som å blottlegge deres dypeste og hemmeligste lyster.
Men akkurat som vi kan snakke om sex, men filtrere ut de mest pikante detaljene av hensyn til ditt eget (og partnerens) privatliv, bør vi også bli flinkere til å snakke om onani.
Både de fysiske og psykiske helsefordelene med onani nemlig så åpenbare at det burde være en naturlig del av skjønnhetsrutinen din, uansett om du er i et fast forhold eller ikke. Og så er det jo, som Woody Allen slår fast, alltid en garanti for god sex med en du er glad i ...
Stress ned – få bedre sex
Lege Helle Trankjær er utdannet sexolog og parterapeut, underviser på Sexologiskolen ved Yazmin Fox og holder kurs for leger om sex. Hun peker på de viktigste godene ved onani og avliver myten om at folk i parforhold ikke trenger å onanere.
Les også: Ja, vi elsker ute-sex
– Fordelene med onani er at man lærer seg selv og sine behov å kjenne, og dermed kan kommunisere dette til partneren. Det kan gi større seksuell nytelse, større seksuelt egenverd og et bedre parforhold, sier Helle Trankjær.
Regelmessig onani øker nemlig sexlysten, så glem alle forhistoriske forestillinger om at «du burde være fornøyd når du har en partner», og i stedet se på onani som en sunn del av vedlikeholdet av et godt sexliv.
Men onani er ikke bare et behagelig redskap til å holde lysten ved like. Det kan også redusere stress, hjelpe mot nervøsitet i forbindelse med eksamener og store arbeidsoppgaver – og til og med gjøre deg til et mer harmonisk menneske i hverdagen. Helle Trankjær utdyper:
– Går du rundt med bekymrede tanker, kan stresshormonet kortisol hemme sexlysten, slik at du kan ha vanskelig for å komme deg fra hodet og ned i kroppen og kunne nyte sex ordentlig.
Onani gjør at kroppen slapper av, og dermed blir søvnen også bedre. Du får en naturlig motvekt til anspenthet og stress.
Helle Trankjær forklarer at hjernens utskillelse av belønningsstoffet dopamin er på topp i forbindelse med en orgasme, akkurat som nivået av «lykkehormonene» endorfin og serotonin øker og sprer velvære, gledesfølelse og avslappethet.
Samtidig får du en frisk «sexglød» av å onanere, fordi cellene i huden frigjør stoffet histamin ved seksuell opphisselse, som får deg til å rødme.
Som om ikke det var nok, kan onani også styrke bekkenbunnsmuskulaturen og hjelpe mot menstruasjonssmerter.
Når vi jenter får orgasme, trekker livmoren seg sammen gjentatte ganger, som igjen betyr at blod og vev raskere blir utskilt i forbindelse med menstruasjonen – og det gjør mensperioden kortere.
Dette er jo veldig gode grunner til å bruke 15 minutter et par ganger i uka på å unne deg selv litt egentid under dyna. Eller i dusjen. Eller hvor du nå måtte foretrekke å gjøre det.
Flere former for onani
Menns onanimetode er jo ganske rett fram, men det er utallige måter vi kvinner kan tilfredsstille oss selv på. Og det innebærer ikke nødvendigvis å kaste klærne. I boksen under har Helle Trankjær listet opp de mest populære måtene for kvinner å onanere på.
Les også: Sex med typen tre ganger i uka
– Du kan krydre opplevelsen med å lage litt lyd, vippe med hoften, bruke pusten og visualisere. Jo flere erogene soner som berøres samtidig, jo større blir nytelsen, forklarer hun.
Og akkurat som det er forskjellige måter å onanere på, er vi jenter også så heldige å kunne få flere forskjellige slags orgasmer, avhengig av hvilke erogene soner som stimuleres.
Onani hvor du stimulerer klitoris og orgasmen bygges opp som mål, kan gi en såkalt peakorgasme, mens du kan få skjedeorgasme ved stimulans inne i skjeden omkring G-punktet eller punkter dypere inne i skjeden.
Denne formen for orgasme krever at du er mer avslappet i kroppen, så da bør du kanskje sette av god tid.
Pass på, så du ikke blir blind
I dag er det vanskelig å finne noe negativt å si om onani. Men går vi lenger tilbake i historien, var det ikke den sykdom eller det handikap folk ikke trodde kunne forårsakes av å tilfredsstille seg selv.
Quiz: Dette visste du neppe om Sex og Singelliv
Blindhet, trøtthet, kviser, tuberkulose, sterilitet, åndenød, gonoré og psykisk sykdom kunne visstnok oppstå hvis man fornedret seg til å leke med seg selv.
Den sveitsiske legen og vitenskapsmannen Samuel-Auguste Tissot påsto sågar i 1760 at han hadde hatt en pasient som onanerte så energisk at hjernen hans var tørket inn og man kunne høre det rasle der inne.
Onani og skam har langt fra alltid vært forbundet med hverandre. Menns onani ble beskrevet uten noe om og men helt tilbake i det gamle Egypt, og i antikkens Hellas ble onani brukt som middel mot hysteriske kvinner. Den metoden ble forresten tatt opp igjen senere i 1800-tallets England.
I middelalderen så man på onani med en viss humor, som sex og toalettbesøk, men i det store og hele var ikke dette noe man regnet som støtende eller veldig interessant. Særlig kvinners onani var egentlig totalt likegyldig, ettersom kvinner ikke ble regnet for å ha de samme høye etiske og intellektuelle verdier som mennene i samfunnet.
Kvinner kunne derfor, på linje med barn, tilbakestående og slaver, fritt onanere som de ville.
Alt dette endret seg i det skjebnesvangre året 1712. Midt i opplysningstiden fikk kvakksalveren John Marten den gode ideen å tjene en slant på å skandalisere folks trang til selvtilfredsstillelse.
Marten tok en historie fra Bibelen, snudde den på hodet og utga en liten bok med den fryktinngytende tittelen (og vi trekker pusten dypt): Onania; or, The heinous sin of self-pollution and all its frightful consequences, in both sexes considered, with spiritual and physical advice to those who have already injured themselves by this abominable practice. And seasonable admonition to the youth of the nation of both sexes.
Les også: Kan aldri tilgi utroskap
I boka «gjentolket» Marten bibelhistorien om mannen Onan, som skal gjøre sin avdøde brors kone gravid på ordre fra Gud. I historien nekter Onan, og lar heller «sæden gå til spille på jorden», og han blir derfor drept av Gud.
Før Martens bok hadde man alltid ment at Onan ble straffet fordi han nektet å adlyde Gud. Men Marten framstilte det som at Onan ble straffet spesifikt fordi han heller ville «nappe laksen» enn føre slekta videre.
Boka Onania kom dessuten med «beviser» for alle uhumskhetene onani førte med seg, og ble en bestselger som ble lest med et gys over hele Europa. Onani, utledet av den uheldige Onans navn, ble plutselig en synd.
Hysteriske kvinner
Oppfattelsen av onani som noe grisete og syndig fortsatte opp gjennom århundrene. Barn ble instruert til å sove med hendene over dyna, og flere fæle dingser ble oppfunnet for å forhindre at folk skulle tuske til seg en hjemmelaget orgasme.
I årene mellom 1856 og 1932 tildelte det amerikanske patentkontoret 33 patenter til anti-masturbasjonsoppfinnelser.
Blant annet fantes det korsetter og jakker av metall og hardt skinn, penisfengsler med pigger, penisposer med kjøleelementer og skåler som var festet så tett til penis med kjeder og klips at en ereksjon ville gjøre vondt.
Kvinnene kunne få nattkjoler som holdt beina samlet (noe som med vår kjennskap til knipeorgasmer i dag ikke nødvendigvis har forhindret onani i nattens løp).
Oppfinneren av Kellogg’s Cornflakes, John Harvey Kellogg, gikk også helhjertet inn i kampen mot onani og påsto i reklamer at hans cornflakes kunne gi unge menn den styrken de trengte for å kunne motstå onani.
Les også: Menskopp er Guds gave til kvinnen
Merkelig nok behandlet viktoriatidens leger samtidig med anti-onani-kampanjene særlig kvinner for spesielle spenninger og såkalt «hysteri» ved å massere og gni underlivet deres til ekstatiske tilstander.
Disse behandlingene ble ledsaget av mer eller mindre seriøse vitenskapelige forklaringer på hvorfor dette absolutt ikke var onani, men ren legevitenskap.
Selv psykoanalysens far, Sigmund Freud, framsatte i det 20. århundre teorier om problemer med onani, men var likevel en av de første om anerkjente at det var en naturlig del av barns oppvekst, og at skyld og skam forbundet med onani kunne være potensielt ødeleggende for en persons sexliv.
Økt velvære
I løpet av det 20. århundret endret folks oppfattelse av onani seg gradvis. Ikke minst takket være den berømte, amerikanske sexologen Alfred Kinsey, som i 2004 ble skildret av skuespilleren Liam Neesoni filmen Kinsey – Let’s talk about sex. På 40- og 50-tallet gjennomførte Kinsey atskillige undersøkelser av onani, og konkluderte gjentatte ganger at onani var både helt vanlig og ufarlig.
Med en seksuelle frigjørelsen på 70-tallet ble onanien for alvor sluppet løs, og i dag er det ansett som en helt naturlig del av menneskets seksualliv. Og likevel er det så vanskelig for oss å snakke åpent om det.
- Når man snakket om onani i gamle dager så var det forbundet med noe syndig. Det var også som regel bare forbundet med gutter og menn. Historisk sett så hadde ikke kvinner en seksualitet. Det var ikke før 1920-tallet at man begynte å godta at kvinner kunne ha glede av sex med menn. Men heller da var det ikke allment akseptert at kvinner «tuklet» med seg selv, sier sexolog Siv Gamnes.
Ifølge henne var det ikke onani blant kvinner et tema før på 60-tallet.
- Det var ikke før 60-tallet at dette ble mer akseptert. Da kom «flower power»-generasjonen hvor seksualiteten skulle leves ut, sier hun.
Heldigvis betyr det ikke at vi ikke onanerer, og det er jo det viktigste. Onani gjør deg gladere, gir deg et velværeboost i hverdagen og styrker forholdet til din egen seksualitet. Vi skal ikke spørre deg om du tenker på Ryan Gosling eller Zac Effron eller kjæresten din mens du gjør det, men for din egen skyld – sørg for å komme i gang!
Følg Det Nye på Facebook, Instagram og Snapchat (@DetNye)
Få 10 utgaver av Det Nye + veske til 299 (+porto)
Kilder: Undersøkelse foretatt i 2013 av YouGov for DR3.
Denne saken ble første gang publisert 27/04 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.