Test av sjampo

Derfor virker ikke sjampoen din

De fleste sjampoene inneholder masse ting håret ikke trenger, forklarer kjemikeren og hudlegen.

LOVER MYE: Sjampoene lover mye for håret ditt. Vi har testet om det er hold i påstandene.
LOVER MYE: Sjampoene lover mye for håret ditt. Vi har testet om det er hold i påstandene. Foto: Getty Images/Produsentene
Sist oppdatert
KJEMISK SJAMPO-DYPDYKK: Einar Uggerud, professor ved Kjemisk institutt ved Universitet i Oslo, har sett nærmere på stoffene i sjampo.
KJEMISK SJAMPO-DYPDYKK: Einar Uggerud, professor ved Kjemisk institutt ved Universitet i Oslo, har sett nærmere på stoffene i sjampo. Foto: FOTO: UiO

Om testen:

Testmetode og -utvalg

Sammen med en kjemiker og en hudlege har vi analysert ingredienslisten til 21 sjampoer. Sjekk nærmere forklaring av stoffene under.

Produktene er bedømt ut fra kjemisk sammensetning, pleiende stoffer og lukt. Kjemisk sammensetning teller 50 prosent, pleiende stoffer 40 prosent og lukt ti prosent. Her har vi lagt vekt på hva produsenten lover forbrukeren, og hva sjampoen faktisk inneholder.

Mange nødvendige og pleiende stoffer gir plusspoeng, og mange unødvendige stoffer uten dokumentert effekt, trekker ned. Det samme gjør forekomster av allergener eller sammensetninger av stoffer som gir økt fare for allergi.

Vi har definert pleiende stoffer som ingredienser som tilfører håret fett og/eller fuktighet. Rent kosmetiske stoffer, for eksempel kråkesølv, går ikke under pleiende stoff.

Testen er en kjemisk vurdering av ingredienslisten, og vi kan ikke si hvordan sjampoen fungerer i praksis. Men, vi forklarer hva sjampoen inneholder, og hvordan to eksperter uten bindinger til bransjen, vurderer produktene.

Det er enormt mange sjampoer på markedet - det er derfor mange som ikke er med i testen. Sjampoene her er for normalt til tørt hår. De er enten kjøpt hos frisør, dagligvare, apotek eller hos skjønnhet- og velværebutikker. Frisørsjampoene har vi enten valgt selv eller etter forslag fra frisørene.

Stoffene i sjampo

Kjemisk analyse

Vi har delt inn stoffene slik:

1. Vaskemiddel og emulgator

Vaskemiddelet er hovedingrediens ved siden av vann - det fjerner fett og møkk fra hår og hodebunn. Natriumlaurylssulfat og natriumlauretsulfat (også kalt Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Laureth Sulfate), er eksempler.

- Vaskemidlene er vanligvis laget av planteoljer, for eksempel oliven- eller kokosolje, og er billige komponenter, forklarer kjemiker Einar Uggerud.

En emulgator binder stoffer som normalt ikke er løselige sammen, som fett og vann. Du slipper å riste sjampoen, og den blir tykkere. Cocamidopropyl Betaine, fremstilt av kokosolje, og sodiumklorid (bordsalt), er typiske emulgatorer.

2. Antistatiske stoffer

Når du fjerner fettet fra håret, vil håret bli elektrisk. Sjampoen tilsettes derfor antistatiske stoffer som polykvaternium-44, som legger seg som en film utenpå hårstrået.

3. Konserveringsmidler

Sjampoen tilsettes ulike stoffer som gir holdbarhet, så den ikke blir full av bakterier eller mugg.

2-brom-2-nitropropan-1,3-diol er et eksempel. De omstridte parabenene er også et konserveringsmiddel - de finnes naturlig i blant annet tyttebær. Ved eventuell hårvask er sjampoen i kontakt med huden i svært kort tid. Helsefaren er derfor liten, ifølge norske helsemyndigheter.

Benzosyre og benzoat finnes også naturlig i tyttebær. Salicylsyre, fra piletreet, brukes også. Andre typiske og effektive konserveringsmidler er MI (metylisotiazolinon) og MCI . Disse stoffene kan gi allergiske hudreaksjoner for ømfintlige personer. EU og USA vurderer likevel at MI og MCI er trygt i de lave konsentrasjonene i sjampo.

4. Luktstoffer og andre stoffer

Det er bare en parfymefri sjampo i testen, Neutral. Det framgår sjelden hvilke parfymestoffer som er tilsatt. Personer med følsom hud bør være forsiktige med parfymert sjampo. Også eteriske oljer som limonen kan irritere sensibel hud.

Stoffer som ikke passer inn i de fire kategoriene, er samlet i en felleskategori under andre stoffer. Eksempler her er sitronsyre. Stoffet er tilsatt mange av sjampoene for å komme nær hudens egen pH. De fleste sjampoene inneholder dessuten EDTA, et syntetisk fremstilt stoff som binder metalljoner, som jern og kobber, slik at de ikke endrer fargen på håret hvis det er farget.

Denne saken ble første gang publisert 27/03 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også