Hvordan få fin hud
Derfor bør du skrubbe ansiktet ditt
Ønsker du å gi huden glød, samtidig som du reduserer fine linjer og får åpne porer? Da er det én ting du bør inkludere i din ukentlige skjønnhetsrutine!
Dette er en eksfoliant
En eksfoliant er ethvert middel som fjerner døde hudceller fra hudoverflaten, og får frem nyere, mykere hud
Stokke forteller at av funksjon, så kan eksfolianter være fysiske eller kjemiske, og bruken avgjøres av den enkeltes behov.
- En fysisk eksfoliant bruker friksjon for å fjerne døde hudceller. Enten ved bruk av verktøy som børster og svamper, eller et mildt slipeprodukt som maismel, riskorn eller havre. Resultatet varierer avhengig av mengde frikson og type produkt, forklarer hudpleieren.
Kjemiske eksfolianter, på sin side, mykgjør huden ved å løse opp det intercellulære «limet» som fester cellene til overflaten.
- Hydroksissyre, retinol og enzymer er noen eksempler på kjemiske eksfolianter. Dette er proteiner som bidrar til en kjemisk reaksjon for å bryte ned de kjemiske båndene mellom gamle celler, og fortører dem, forteller Stokke.
Hvem har vel ikke lyst på en hud som gløder og som ser yngre ut?
Vel, skal vi tro ekspertene er det ikke så mye som skal til. Avser du noen få minutter i uken på litt egenpleie er du veldig langt på vei!
«Hemmeligheten» er et produkt som fjerner døde hudceller og stimulerer cellefornyelsen. Vi snakker selvfølgelig om eksfolianter - eller ansiktsskrubber, om du vil.
Glatter ut og fornyer huden
Vi vet alle at huden stadig fornyer seg. Ifølge skjønnhetsgurur Ole Henrisken fornyer de ytterste hudlagene seg hver 28. dag hos unge mennesker, men når vi kommer i begynnelsen av 20-årene begynner denne prosessen å gå saktere.
Denne fornyelsesprosessen fører til døde hudceller som gjerne blir liggende igjen på huden, noe som kan få den til å se gusten, grå og livløs ut.
- De døde hudcellene fremhever tørre partier, fine linjer og rynker - og når vi blir eldre, til og med dypere linjer og rynker, forteller Henriksen.
Med alderen kan også huden bli tykkere og grovere, men eksfoliering og skrubbing kan snu denne aldringsprosessen på hodet ved at produktet driver bort de døde hudcellene, og glatter ut og forbedrer hudoverflaten.
- Du kan sammenligne det med et gammelt tregjerde med gammel maling. Når du ser på gjerdet, tenker du at det er vel bare sånn det skal være. Men, som vi vet, hvis du begynner å pusse ned gjerdet, blir kvitt all den gamle malingen og kommer ned til det nakne treet, så har man glatt og fint tre, forklarer Henriksen.
Ifølge hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann Kristin Stokke, stimulerer en eksfoliant cellefornyelsen eller cellehastigheten, og gir ansiktet en ny hud med yngre utseende.
- Når vi eksfolierer, forårsaker vi automatisk hudfornyelse fordi nye, friske celler stimuleres til å komme frem. Denne effekten virker positiv på aldring, fordi hudens egen cellefornyelse går saktere med alderen, forteller Stokke.
Hjelper mot hudproblemer
Du får ikke bare glattere hud ved å eksfoliere, det har også andre positive effekter.
- Eksfolierende ingredienser virker effektivt på omtrent alle hudproblemer. De virker på porer og urenheter fordi de eksfolierende ingrediensene løser opp talg og tilstopping i folliklene, og på pigmentflekker fordi de pigmenterte cellene lettere løsner fra huden, sier Stokke.
På tørr hud sørger dessuten denne prosessen for at nye celler med mer fuktighet og lipidstoffer kommer til overflaten og beskytter huden.
Dermatologisk kosmetisk sykepleier, Silje Austnes, er også full av lovord når det kommer til eksfoliering.
- Hovedgrunnen til at man bør eksfoliere huden, er for å fjerne død hud på hudoverflaten. Dette gir huden mer glød, reduserer linjer, åpner porer og gjør at hudkremer kommer lettere gjennom det døde hudlaget på toppen.
Sistnevnte er noe Henriksen også drar frem. Han mener det er liten vits i å bruke dyre kremer hvis du ikke skrubber huden. Produktene går nemlig dyperer ned i huden og absorberes bedre hvis man jevnlig skrubber huden - det rett og slett optimaliserer alt.
Hvordan få fin hud
Kort oppsumert:
Når du skrubber huden, kommer frisk, ny hud til syne.
Skrubber du huden, øker du også cellefornyelsen, døde hudceller blir fjernet og man får en umiddelbar glød.
Hvis man regelmessig skrubber huden vil porestørrelsen i tillegg minskes, samt at pigmentflekker vil bli lysere og kollagenproduksjonen økes.
Kilde: «Frisk hud» av dr. Rolah O. Lønning
Mange skrubber huden altfor sjelden. Ifølge Henriksen bør du bruke et eksfolierende produkt minst én gang i uken.
- Mange skrubber huden altfor sjelden. Hvor ofte man bør gjøre det kommer an på type peeling. Med en godt tilpasset skrubb, er det ikke noe i veien for å eksfoliere huden litt hver dag, sier Austnes.
Henriksen stemmer i:
- Den største feilen du kan begå når det gjelder eksfoliering, er å droppe og skrubbe huden!
Han forteller at hvordan du påfører ting alltid vil påvirke resultatet. Ifølge ham skal du påføre en skrubb med fingertuppene i sirkulære bevegelser. Begynn nederst i ansiktet, og jobb deg oppover mot øynene.
- Mange produsenter fraråder dette, men øyeområdet vil dra fordel av å bli skrubbet, mener skjønnhetsguruen.
Han advarer derimot mot å skrubbe øyelokkene fordi huden der er veldig tynn og sensitiv, og kan derfor lett bli rød. Dessuten er det en risiko for at du kan få produktet inn på øye dersom du skrubber øyelokkene.
- Påfør en liten mengde på fingertuppene som du fordeler over panne, kinn, nese og hake, så eksfolierer du med et medium trykk over de ulike delene. Gjerne i et par minutter, tipser Austnes.
Hun mener at en feil mange begår når de skrubber huden, er at de bruker for lite trykk med hendene på huden, noe som resulterer i at eksfolieringen har liten effekt.
Har du ru og solksadet hud, kan du øke intensiteten litt og eksfoliere med et sterkere trykk mot huden.
Er huden din derimot solbrent eller øm etter å ha vært ute i solen, må du ikke finne på å skrubbe huden, advarer Henriksen. Dette er fordi man ikke bør irritere huden ytterligere.
Husk å rense først
Før du skrubber huden, må du alltid rense ansitet ditt først. Dette er fordi et renseprodukt og en eksfoliant har to helt ulike funksjoner.
Se etter disse ingrediensene:
Hydroksisyrer - melkesyre, tartarisksyre, malisk, salisylsyre, sitronsyre
Vitaminer - Vitamin A
Enzymer - papain (fra papaya), bromelin (fra ananas)
Mekanisk - maiskolbemel, riskorn, havremel
Botaniske - hibiskusekstrakt
Syrefrie, mykgjørende ingredienser - urea glycolysates (alger), gjærekstrakt, glycosamin, urea
Bacillus ferment - bacillus subtilis
Kilde: hudpleier Ann Kristin Stokke
- Rensen er designet til å fjerne overflatestoffer som makeup, solkrem, forurensing, talg, smuss og andre avfallsstoffer som ligger på hudoverflaten. Dette er primært fettløselige stoffer, men også en del vannløselige stoffer. Emulgatorene i renseproduktene er spesielt designet for å fjerne disse overflatestoffene, forklarer Stokke.
Eksfolianter og skrubber, på sin side, er designet til å fjerne døde celler som ligger under.
- Dersom du prøver å eksfoliere på en urenset hud, så vil ikke aktive stoffer som hydroksisyrer og enzymer komme til og løse opp bindingene mellom cellene. En skrubb vil kun flytte rundt på smuss og skitt som ligger på hudoverflaten, sier hudpleieren.
Velg produkt med omhu
Ifølge Austnes behøver ikke en god skrubb nødvendigvis å inneholde så mange ingredienser.
- Men at kornene i skrubben er av god kvalitet er viktig for at den skal gi en effektiv eksfoliering, legger hun til.
Det er også vitkig at produktet er tilpasset huden til brukeren.
- En sart hud kan ikke ha for sterk syrepeeling, og en grov hud kan ikke ha en peeling med lite skrubbeeffekt. En skrubb til ansiktet må heller ikke inneholde for mye fett, da det kan bli liggende igjen på overflaten og tette porene, forteller den dermatologisk kosmetiske sykepleieren.
Les også:
Slik blir du kvitt mørke ringer under øynene
Tror du det er en forskjell på dusjsåpe og håndsåpe?
Slik forhindrer du fet hodebunn
Denne saken ble første gang publisert 01/06 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.