Test av hjemmetannbleking:
Veien til hvitere tenner
Vi har testet tannbleking til hjemmebruk.
Monika Tøraasen
Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.
Er det noe vi alle higer etter, så er det er hvitt og blendende smil.
Men dessverre er det mye av maten og livsstilen vår som misfarger tennene våre.
Blant de største fiendene finner vi rødvin, kaffe, snus, røyk og brus, og en undersøkelse utført av Norstat for Jordan viser faktisk at hele to av tre nordmenn har tenner som er mer gule enn hvite.
For å allikevel få det smilet vi ønsker oss, tyr nå flere enn noensinne til bleking av tennene.
Noen går for en kjapp og enkel løsning hos tannlegen, men for andre kan dette være i dyreste laget, og da kan en rimeligere hjemmevariant være løsningen.
Vi har testet fire sett med hjemmebleking som er kjøpt over internett, for å se om disse produktene har noen effekt, og om de er trygge å bruke.
Ulovlig å selge over nett
Før vi sier noe mer om hjemmebleking, må det nevnes at det fra høsten 2012 kom en ny lov som gjør det ulovlig å selge tannblekemidler som inneholder fra 0,1 til 6 prosent hydrogenperoksid, eller stoffer som frigir hydrogenperoksid, utenfor tannlegen.
Dette vil med andre ord si at tre av de fire produktene vi har testet egentlig er ulovlige å selge.
Hydrogenperoksid og karbamidperoksid som blekemiddel
Ingen av produktene vi har testet inneholder ren hydrogenperoksid, men tre av produktene inneholder karbamidperoksid som er en blanding av hydrogenperoksid og karbamid.
- Når karbamid kommer i kontakt med tannoverflaten, spaltes hydrogenperoksid fra og blir det komponenten som bleker. Karbamid blir igjen, og man antar at karbamid gjør tannen noe mer mottagelig for bleking, sier John E Dahl, direktør i Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer AS og Professor Dr. Odont ved Det Odontologiske Fakultet.
Karbamidperoksid er også forbudt å selge over nettet i konsentrasjoner over 0,3 prosent.
Kan være lurt med en sjekk
Peroksider brukes også ofte i tannblekingen du får kjøpt hos tannlegen, så det er sjelden hjemmeblekingen man får kjøpt over apotek er farligere eller mer risikofylt enn den du får hos tannlegen.
Men hovedårsaken til at du skal til tannlegene, er for å sjekke om tennene og munnhelsen din er god nok til å tåle blekeprosessen.
- Tannlegen har ansvar for at tannblekingen kun utføres der det er tilrådelig. Generelt sett skal man for eksempel ikke bleke tenner på mennesker under 18 år, pasienter som røyker eller snuser, pasienter med hull og dårlige fyllinger, pasienter erosjonsskader og tynn emalje eller gravide, forklarer Dahl.
Sjansene for å få plager etter behandlingen er større for disse pasientene, og dette er det ikke alltid det opplyses om over nettet.
Det er også viktig å vite at tannkjøttet er friskt og tåler behandling, noe det kan være vanskelig er vite selv. Derfor anbefales det å ta en rens og sjekk hos tannlegen før du setter i gang.
Uønskede bivirkninger
Det er sjelden tannbleking er direkte skadelig, i hvert fall ikke om tennene og munnen er frisk og sunn, men det er allikevel mulighet for å få bivirkninger, og ising er den mest typiske.
- Ca halvparten av alle som bleker tennene opplever ising, enten spontant eller ved inntak av varm eller kald mat og drikke. For de fleste går dette over noen dager etter endt behandling, sier Dahl.
Ved hyppig og gjentatt bleking er det en risiko for at nerven i tannen skades, og yngre mennesker er mer i faresonen enn eldre når det kommer til dette.
- Yngre mennesker har mer porøse tenner enn eldre mennesker, og dette er blant annet grunnen til at bleking ikke er tillatt på de under 18 år, forklarer Dahl.
Opplever en kraftig ising eller betent tannkjøtt under behandlingen, bør den avsluttes i noen uker.
Bruker en bleking med karbamidperoksid kan det være lurt å se an styrken på produktet.
Jo høyere styrke jo fortere vil en ofte se resultater, men det kan være lurt å begynne på middels styrke for å se om en får bivirkninger. Den vanligste styrken er mellom 20 til 30 prosent, med det finnes også gele med lavere styrke for de med sensitive tenner eller tannkjøtt.
Sånn fungerer hjemmebleking
Hjemmeblekingen vi har testet er såkalte start-sett, hvor skinner og blekegele følger med.
Tannskinnene skal formes etter tennene, og dette gjøres ved å dyppe de i varmt vann i ca et halvt minutt, for deretter å lage en avstøpning mot tennene.
Blekegeleen kommer i sprøyter, og det sprøytes et tynt lag med produkt i skinnene før de settes på tennene i 30 til 60 minutter.
Denne prosessen kan gjøres hver dag i opptil tre uker, men dette varierer fra produkt til produkt. I testen har vi testet alle produktene i en halvtime i tok uker, men en ukes pause mellom.
Hvordan er effekten?
Hovedspørsmålet er om tannblekingen i det hele tatt har noen effekt, og svaret er at dette kan variere fra person til person.
- Tannbleking virker hos de aller fleste, men noen ganger kan det ta lang tid før man får ønsket effekt. Det er gjerne årsaken til misfargingen som bestemmer hvor vellykket det skal bli. Blå og grå misfarginger er gjerne vanskelige å bleke enn gule og brune misfarginger, forteller Dahl.
Når det kommer til produktene vi testet, så lovet alle et synlig hvitere resultat kun etter noen få behandlinger. Dette var det ingen av de som holdt.
Alle testpersonene fikk mer eller mindre synlig hvitere tenner etter hvert, men dette tok sin tid, og det lønner seg å være tålmodig. Det er ingen mirakelkur som gir resultat over natten.
Ta en titt under for å se hvilket produkt som ble vår favoritt.
Denne saken ble første gang publisert 19/05 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.