Flere og flere tar Restylane og Botox
Første gang Gina (23) tok Restylane gikk det galt
Flere og flere tar inngrep som Restylane og Botox. Og kundene blir bare yngre og yngre. Gina (23) fikk ødelagt leppene første gang hun tok filler.
- For meg er det viktig at det ser naturlig ut. Jeg vil ikke se ut som en and heller, sier Gina Maryann Sand (23).
Det er nå tredje gangen hun legger seg under sprøytespissen for å injisere Restylane i overleppen.
- Det er klart jeg vil eldes med stolthet. Samtidig vil jeg ikke bli 30 og se ut som jeg er 40, hvis jeg kan unngå det, sier Gina.
Hva er fillers?
Restylane er en såkalt filler, som brukes til å «fylle opp» for eksempel smale lepper, rynker og innsunkne kinn.
I tillegg kan det brukes til å jevne ut huden dersom du for eksempel har arr eller små fordypninger i ansiktet.
Det finnes flere typer fillere, for eksempel Esthelis og Juvederm, men Restylane er nok den mest kjente merkevaren for folk flest per i dag. Effekten er beregnet å vare i opptil ett år.
Ødela leppene
Første gangen Gina skulle injisere Restylane i leppene, var hun 19 år.
- Jeg kom i kontakt med en som drev en skjønnhetsklinikk i Oslo som mente jeg ville kle det. Det fristet veldig, og jeg bestemte meg for å prøve. Men det gikk ikke som jeg hadde trodd, forteller hun.
Injiseringen ble gjort feil, og resulterte i at Gina fikk leppene sine ødelagt.
- Jeg fikk arrdannelser på venstre side og en skjevhet i munnen.
Gina kom senere i kontakt med en ny klinikk der injiseringen av filleren ble gjort korrekt.
I dag benytter hun seg hovedsakelig av filleren for å opprettholde symmetrien i ansiktet fordi Restylane forhindrer at skjevheten kommer tilbake.
- Dette er den eneste formen for inngrep jeg får utført, men er absolutt noe jeg kommer til å fortsette med i fremtiden. Så lenge jeg ikke blir en sånn person som ikke har noen terskel for det jeg gjør med ansiktet mitt, sier Gina.
Flere og flere - og yngre og yngre
Skal vi tro ferske tall rett, er Gina langt fra den eneste som har valgt å legge seg under sprøytespissen.
Ifølge Teres, Skandinavias største sammenslutning av private sykehus og klinikker, har de hatt en økning på 33 prosent innenfor såkalte ikke-invasive inngrep som Restylane eller «knivfri plastisk kirurgi» på sine norske avdelinger, fra 2011 til 2012.
Dette gjelder altså inngrep som ikke fordrer bruk av skalpell, eksempelvis innsprøytning av fillere i lepper - som alene har økt med 400 prosent de to siste årene.
Eystein Hauge, spesialist i plastikkirurg og medisinsk direktør i Teres mener tallene representerer et trendskifte.
- Terskelen for å få utført kroppsmodellerende prosedyrer har blitt mye lavere nå enn den gang da valget sto mellom skalpell eller la være, sier Hauge.
- Det å legge seg under kniven i form av den tradisjonelle kirurgien kan for mange virke som mer drastisk enn å la seg injisere, selv om man like fullt gjennomgår medisinske prosedyrer for å påvirke utseende, legger han til.
Ifølge Hauge er den typiske pasienten som kommer innom kvinne og rundt 40 år.
- Gjennomsnittsalderen ved Restylane-injeksjoner er 43 år. Intervallet 30-55 år favner de fleste, sier Hauge.
- Men trenden er nok at gjennomsnittsalderen kryper nedover, legger han til.
Både fordeler og ulemper
Skjønnhetsblogger og kosmetisk sykepleier ved Teres Coloseum i Oslo, Silje Austnes, mener det både er fordeler og ulemper ved det såkalte trendskifte som nå har dukket opp.
- Om man oppsøker en dyktig og ærlig behandler kan små touch av Restylane og Botox gjøre en stor forskjell. Men ved en økende trend vil det dukke opp flere useriøse aktører som det verken er trygt eller pent å bli behandlet av, sier Austnes.
Det sier Hauge seg enig i som mener det primært er knyttet til nettopp feiladministrering de gangene det går galt under injiseringen.
- Jeg tror norske kvinner nå forstår at skal noen injisere en substans i ansiktet på en, så skal det ikke gjøres av en frisør, hudpleier eller i en skjønnhetssalong på hjørnet. Feil bruk kan gi uregelmessigheter i huden, infeksjoner og i verste fall skade på nerver og blodkar, sier Hauge.
Austnes mener derfor det er viktig å ikke alltid tenke pris, men på behandlerens kunnskap.
- Du har bare ett ansikt. En god behandling kan gjøre deg vakker, mens en dårlig gjør at symmetrien i ansiktet ikke stemmer og kan faktisk få deg til å se eldre eller kunstig ut, sier Austnes.
Eneste i venninnegjengen
Gina forteller at hun er en av få i sin venninnegjeng som har gjort en form for plastisk kirurgisk inngrep i ansiktet.
- Likevel tror jeg mange har blitt mer tolerante når det kommer til denne formen for behandlinger. Vi tørr nok mer i dag enn vi gjorde tidligere, sier Gina.
- Foreløpig er det kun leppene jeg fikser på. Ikke noe annet. Men så må jeg jo innrømme at jeg ikke har så veldig lyst til å se eldre ut, avslutter hun.
- Ikke gjør det fordi alle andre gjør det
Caroline «Fotballfrue» Berg Eriksen (26) fikk mye oppmerksomhet da hun i 2010 postet et eget innlegg på bloggen om at hun hadde sprøytet inn Restylane i leppene.
Hun forteller at hun synes det er fint at det er mulig å være åpen om denne tematikken, men at hun ikke ville postet det samme innlegget i dag.
- Dersom noen spør meg, har jeg ingen problem med å si at jeg har tatt litt Restylane i leppene, men jeg synes det var unødvendig av meg å skrive et helt innlegg om kun det, sier Berg Eriksen.
- Jeg ønsker ikke å oppfordre andre til å ta en slik behandling med mindre de har behov for det, og det innlegget kunne virke som om det var nettopp det jeg gjorde, fortsetter hun.
At plastiske kirurger nå snakker om «et trendskifte» innen slike inngrep, har hun delte meninger om.
- Dersom behovet for Restylane ikke er der, synes jeg det er synd dersom noen gjør det likevel kun fordi noen andre har gjort det. Det skal ikke være en trend. En må se på behovet for å gjøre et slikt inngrep og tenke fornuftig, sier Berg Eriksen.
Les også:
Du er 20 prosent penere enn du tror
Slik ser huden din egentlig ut
Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet
Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide
Denne saken ble første gang publisert 28/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.