Skjønnhet
Du er penere enn du tror
Derfor oppfatter andre deg som 20 prosent vakrere enn du selv gjør.
På en skala fra en til ti, hvor attraktiv vil du si at du er?
Har du et tall i hodet?
Okay. Pluss på 20 prosent. Først da vil du få tallet på hvor attraktiv du egentlig er.
Studier viser nemlig at du er penere enn du tror. Hvorfor? Svaret får du her.
Et prosenttall på skjønnhet
Det er den amerikanske dermatologen Debra Luftman og psykiateren Eva Ritvo som slår fast at vi er urimelig harde mot oss selv når vi står foran speilet, skriver den britiske nettavisen Daily Mail
Forskerparet har gjort en studie av kvinner etter å ha arbeidet sammen i Beverly Hills i 25 år.
De to har gitt skjønnhet et prosenttall, og funnet ut at du faktisk er vakrere enn du tror. Dette kommer av at du kun vurderer refleksjonen av deg selv i speilet, ikke utstrålingen din.
Ifølge forskerparet utgjør nemlig den og personligheten din en stor del av skjønnheten - ja, faktisk så mye som 20 prosent.
Du vurderer deg selv feil
- Selvfølgelig er det viktig at du gjør det beste ut av det du har. Men det er så mye mer ved skjønnhet enn speilbildet ditt, sier Luftman.
- En flott figur, glansfullt hår og fin hud får kanskje andre til å legge merke til deg, men det er langt fra nok til å gjøre deg attraktiv, fortsetter hun til nettavisen.
Ifølge Luftman handler skjønnhet også om hvordan du beveger deg, snakker og måten du uttrykker deg på.
- I tillegg kommer også god helse, vennlighet, spontanitet og karisma, sier Luftman.
Luftman og Ritvo har derfor utviklet en metode de kaller «The Beauty Prescription» der de vil lære både Beverly Hills-fruer og andre til å gjøre det beste ut av de ekstra prosentene de mener vi alle har å gå på.
Og budskapet er enkelt: Hvordan du tenker og føler deg henger tett sammen med hvor attraktiv du fremstår.
Et fotografi er ikke alltid nok
Se på det på denne måten: Når du ser et bilde av en person, ser du bare vedkommendes fysiske trekk.
Men når du møter personen i levende live, er de selvfølgelig mye mer dynamiske, noe som vil påvirker hvordan du ser og oppfatter henne.
Ingrid Pettersen Fossvoll jobber som profesjonell fotograf på Moment Studio i Oslo, og understreker nettopp dette med viktigheten av utstråling for å få frem en persons «virkelige jeg».
- Et traust passfoto er sjelden like flatterende som et bilde av en person som slapper av og gir oss et ekte smil, sier Fossvoll.
- Vi opplever at mange blir positivt overrasket når de ser seg selv på bilder der de ser fornøyde ut, legger Fossvoll til.
En skjønnhetsloop
I kjernen av metoden Luftman og Ritvo har kommet opp med, ligger noe de kaller «Beauty-Brain Loop».
Dette er et psykisk redskap som tar for seg fire hovedområder: Indre skjønnhet, helse, ytre skjønnhet og omstendigheter, skriver Daily Mail.
- Disse faktorene henger tett sammen, og hvert område påvirker hverandre, forklarer Luftman til nettavisen.
Hun mener at jo penere du føler deg, jo viktigere blir det for deg å opprettholde din indre skjønnhet, helse, ytre skjønnhet og omstendighetene.
- Dermed begynner du kanskje å ta bedre vare på deg selv ved å spise bedre, trene mer eller ta vare på huden din. Du fortsetter å få komplimenter og føle deg bra, og får plutselig troen på deg selv, sier Luftman.
- Mange kvinner er penere enn de selv tror
Psykolog Jofrid Bjørvik har blant annet skrevet kronikken «God nok?» i Bergens Tidende som handler om nettopp dette med hvordan vi tror andre ser oss. Og hvordan vi ser oss selv.
Ifølge Bjørvik er Luftman og Ritvo inne på et viktig tema, og mener det ligger mye i resultatet de har kommet frem til.
- Mange kvinner er penere enn de selv tror. Det er rart, men faktisk er det ingen sammenheng mellom kroppsmisnøye og faktisk utseende. Misnøyen er jevnt fordelt, uavhengig av hvordan man ser ut, forklarer Bjørvik.
Hun mener speilet ikke er en dårlig referanse i seg selv, men at det heller er hvordan vi bruker og forholder oss til det som kan lage mye trøbbel.
- Jeg hørte på en forelesning at vi stort sett har fem ganger flere negative enn positive tanker om oss selv. Om det stemmer, vil det jo være slik at om vi kvitter oss med én negativ tanke, dukker det opp en ny. Da er det bedre å la tankene få være der, men ikke ta de så bokstavelig, råder Bjørvik.
Hvem sammenligner du deg med?
Ifølge Bjørvik er det flere måter du kan hjelpe deg selv på mot en bedre oppfatning av deg selv.
- Hva om du, istedenfor å kun sammenligne deg med de peneste og flotteste, forsøker å se litt ekstra på for eksempel hver tredje kvinne på ca din egen alder du møter på gata. Hva legger du merke til da?
- Hvordan ønsker du at dine nærmeste skal oppfatte og huske deg; Som hun med den prikkfrie huden? Eller hun med det varme hjertet? spør psykologen.
Les også:
Slik unngår du de flaue skjoldene
En god rouge er nøkkelen til et frisk utseende
Skjørtet i kampanjen er ikke det samme som H&M selger
Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet
Denne saken ble første gang publisert 24/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.