Tynnspirasjon og spiseforstyrrelser
Derfor er disse bildene så farlige
Innhulte mager, kragebein som stikker ut og hulrom mellom avmagrede lår. Slik florerer det med tynnspirasjonsbilder på nettet.
Det hersker liten tvil om at internett har bidratt til fremveksten av mange fenomener og diller.
Ikke mist gjelder dette sosiale medier og måten disse er blitt en del av dagliglivet for de fleste av oss på.
Vi leser blogger fra inn- og utland, følger med på hva kjendisene snakker om på Twitter. Vi deler oppdateringer om kvelder på byen og joggeturen på Facebook, og vi Instagrammer bilder av alt fra kattepusen til fredagstacoen.
Men i kjølvannet av dette behovet for å følge med på eller dele "alle" tanker og ideer med verden, har det også vokst frem en del bekymringsverdige - og for mange regelrett farlige - subkulturer.
Fenomenet "Thinspiration", eller "tynnspirasjon" som det kalles på norsk, refererer til popkulturen på blogger og mikrobloggnettsteder der "motiverende" sitater og bilder av tynne og svært slanke kjendiser, kvinner og modeller deles for å inspirere seg selv og andre til å slanke seg eller å holde seg tynn.
Glorifiserer tynnhet
Nettsamfunnene og brukerne som driver med tynnspirasjon glorifiserer ekstremt slanke - og ofte magre - kroppsidealer, samtidig som de latterliggjør overvekt og fedme.
Ord og bilder brukes som en konstant påminner om at lykken er å være så tynn som mulig, og at mat og måltider er noe man burde begrense - og kanskje aller helst unngå - for å oppnå drømmekroppen.
Og et kjapt søk på nettet gjør det klart at det er mange jenter og unge kvinner som lar seg inspirere i sin streben etter en radmager kropp.
Bilder av innhulte mager, utstikkende hoftebein, godt synlige kragebein og lår med hulrom mellom florerer, og "inspirerende" tekster oppfordrer til å ikke gi seg, ikke belønne seg selv med mat og huske på - som Kate Moss så berømmelig sa det - at "Ingenting smaker så godt som det føles å være tynn."
Blogger om kampen for drømmekroppen
På bloggen Evig Kamp, som skrives av norske "Isabella", ligger et bilde med teksten: "Waking up thin is worth going to bed hungry for."
29-åringen dokumenterer med nesten sår ærlighet spiseforstyrrelsen som styrer store deler av livet hennes, og det brennende ønsket om å gå enda litt mere ned i vekt.
Ett innlegg på bloggen beskriver frykten for å gå opp i vekt:
"Jeg har blitt ei feit ku. 57,2 veide jeg i dag. Er det mulig?? Det er ikke så himla lenge siden jeg veide 54,5. Nå veier jeg nesten 3 kg mer. Herregud, hva skjer med meg? Jeg bare eser ut. Min BMI har gått fra 18,01 til 18,9. Krise."
For å få seg selv tilbake på "rett kurs" har bloggeren så postet et bilde-innlegg av supertynne modeller og magre kvinner med tittelen: "Nødvendig thinspo for dagen."
- Jeg har egentlig et litt amvibalent forhold til dette med "thinspo" bilder, forklarer bloggeren til Det Nye.
- Selv bruker jeg det som inspirasjon i perioder jeg vil ned i vekt. Jeg kan sitte i timesvis og klikke meg gjennom hundrevis av bilder av tynne, vakre jenter. Jeg vet mange ikke syns det er noe fint med så tynne jenter, men jeg syns det er utrolig pent. Jeg kjenner mange jenter jeg syns er finest med noen ekstra kilo. Selv går grensen for meg der man begynner å se syk ut, når knokler og skjellett er fullt synlig. Men å være slank, og ja til og med undervektig - jeg syns det er fint. Om det er spiseforstyrrelsen i meg som syns det, eller den virkelige meg, det vet jeg ikke.
Bloggeren ønsker med bloggen sin å få frem alvoret med spiseforstyrrelser, en sykdom hun mener mange fortsatt ikke forstår er en sykdom, og ikke noe man velger å ha.
- Når det gjelder denne typen bilder, for meg i min situasjon er de nesten blitt en nødvendighet. Men de gjør ikke ting verre, for det kan ikke bli verre. Man kan ikke bli mer bulimisk.
Bloggeren Bimbobarbie deler gjerne bilder av sin egen svært slanke kropp, og innrømmer også at hun selv setter pris på thinspo-bilder da hun "slanker seg for tiden."
- Men mitt mål er ikke å "inspirere" leserene mine til noe som helst, forteller bloggeren til Det Nye.
- Det er viktig å huske på at en blogg, selv om den jo er offtentlig tilgjengelig på internett, er som en dagbok, og er mye mer personlig enn det man finner skrevet i for eksempel et magasin, som direkte retter seg ut mot leserene.
Men bloggeren er snar med å påpeke at hun synes det er latterlig at mediene knytter utbredelsen av thinspo-bilder på blogger til unge jenter som sliter med spiseforstyrrelser:
"At noen uvitende hønemor skal prøve å lure folk til å tro at man kan få spiseforstyrrelser bare av å se et bilde eller to på nettet, er faktisk så langt bak mål man kan komme. Dersom man virkelig ble "bitt av basillen" så fort man så et bilde, er det et under at vi ikke sitter her som bælfeite slankeoperasjon-kandidater hele gjengen, så ofte som vi blir eksponert for overvektige mennesker gjennom tv-program og avisforsider."
Provosert av tynnspirasjon
For noen uker tilbake la den Bodø-baserte bloggeren Maria Røkkum ut innlegget "Thinspiration" på bloggen sin. I innlegget, som har høstet stor oppmerksomhet i mediene, gikk 20-åringen kraftig ut mot fenomenet tynnspirasjon.
- Det er overalt, både på blogger, Instagram, Twitter, Tumblr og Weheartit, forklarer Røkkum, som innrømmer å ha blitt provosert til å skrive innlegget etter å ha kommet over en post på en annen blogg hvor bilder merket med "thinspo" florerte, til Avisa Nordland.
- Det jeg føler er et problem, er at det er så mange unge jenter som leser disse bloggene, og ser på dem som forbilder. Mange av disse bloggene har mellom 20 og 40.000 lesere daglig, og slike bilder og tekster sender ut helt feil signaler.
Bloggeren understreker at blogger med fokus på helse og trening ikke nødvendigvis er negative, men at slike innlegg lett kan påvirke til dårlig selvtillit.
- Mange av de som ser bilder av disse jentene begynner å trene og slutter å spise for å bli som dem, men vil aldri kunne bli slik grunnet genetikk, sier Røkkum, som har fått mange positive tilbakemeldinger etter blogginnlegget.
Bloggeren forklarer at hun er glad hun fikk lov til å vokse opp med sunne kroppsidealer og et normalt forhold til trening og kosthold, noe hun frykter er vanskeligere for dagens tenåringsjenter.
- Jeg er lei av å se "inspirasjonsbilder" av jenter med rumpeballer runde som fotballer, en midje så tynn at den for de fleste er umulig å oppnå, store pupper og lange, tynne ben, forklarer Røkkum.
- Det inspirerer ikke meg i alle fall. For i mine øyne er ikke dette inspirasjon eller sunne forbilder, men uoppnåelige idealer.
Bloggeren er bekymret for verdiene disse bildene portretterer.
- Når du er på trening er det viktigste å sjekke inn på Facebook, ta et speilbilde av deg selv i treningstights og såklart ta bilde av antall brente kalorier på slutten av økta, hva skjer da med samfunnet vårt? Hva slags verdier er det vi bruker opp all energien vår på?
Erklærte krig mot tynnspirasjon
Det er flere som lar seg både bekymre og provosere over tynnspirasjonsbildene som florerer på nett.
Den engelske journalisten Tina Hassannia skrev nylig en artikkel på nettsiden til avisen Guardian sin nettside om hvordan hun erklærte en ord-krig mot den store tynnspirasjon og pro-ana (pro-anorexia) kulturen som eksisterer på bildedelingstjenesten Instagram.
- Å prøve og gjøre noe med disse subkulturene er en nesten uoverkommelig jobb, forklarer Hassannia til avisen.
- Før media og samfunnet slutter å fortelle unge jenter at tynn er lik vakker, er dette en tapende kamp.
Hassannia forklarer at hun søkte frem bilder med tynnspirasjons-sitater, for så å legge til sin egen vri på disse og re-publisere dem for å skape debatt og oppmerksomhet.
- Da jeg først begynte å bla meg gjennom disse bildene, ble jeg både sint og frusteret, forklarer journalisten.
- Ideen om at Instagram skulle brukes til å promotere en besettelse med tynnhet og slanking som en valgt livsstil og ikke den sykdommen det egentlig er, gjorde meg rasende.
Hassannia har til nå postet hundrevis at sitater som promoterer bedring og kroppsaksept, i tillegg til bilder av normalt store kvinner og kropper.
Gjør oss mer misfornøyde med egen kropp
Lege Marianne Hatle, spesialist i psykiatri og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken, har også notert seg fenomenet med tynnspirajon, og er bekymret for hvordan det påvirker unge jenter og kvinner.
- Flere internasjonale studier viser at økt eksponering av tynne idealer fører til forstyrret spising samt økt kroppsmisnøye, forklarer Hatle.
- Blant annet viser en studie fra 1995 av Dr. Anne E. Becker, professor i global helse- og samfunnsmedisin ved Harvard Medical School, en økning i spiseforstyrrelser blant jenter etter at TV-en for første gang ble introdusert på øystaten Fiji.
Før innbyggerne hadde tilgang på TV, opplyste tre prosent av tenåringsjentene at de kastet opp for å kontrollere vekten sin. Tre år senere hadde antallet økt til 15 prosent.
Ifølge journal European Eating Disorders lar også unge kvinner og menn - som i utgangspunktet har en helt normal BMI - seg påvirke av denne typen bilder, og viser sterke emosjonelle reaksjoner.
"Journalen konkluderte med at kvinner som til stadighet utsettes for bilder med "thinspo" har mye større sjanse for å utvikle en spiseforstyrrelse på grunn av dette enn andre barn."
Synes det er skummelt
Daglig leder ved Senter for Spiseforstyrrelser i Stavanger, Tone Anita Østrådt, tror også trenden med tynnspirasjonsbilder ikke er heldig for unge jenter, men er skeptisk til å si at bilder av tynne mennesker kan gå så langt som å utvikle seg til en faktisk spiseforstyrrelse.
- Jeg tror ikke en blogg eller bilder er nok til å gjøre at noen utvikler en spiseforstyrrelse om de i utgangspunktet ikke har et unormalt spisemønster og forhold til mat og kropp, forklarer Østrådt til Det Nye.
- Men det er klart at summen av det enorme kroppsfokuset, med bilder og tekster, teller. Å konstant bli utsatt for forvrengte bilder av hvordan man skal og burde se ut, kan gjøre at selv normalvektige mennesker begynner å føle at de må gjøre noe med vekten.
Østrådt synes det er skummelt at så mange unge blogglesere hører på og tar med seg kost- og treningstips fra bloggere som slett ikke har noen faglig bakgrunn for å påstå det de påstår.
Forbud mot hashtags med tynnspirasjon
Nettportalen Pinterest går nå i Tumblrs og Instagrams fotspor og forbyr blogger, bilder og innlegg som hyller sylslanke kropper. Å bruke hashtag-tegnet for å søke opp ord som "thinspiration" eller "ana" skal være så godt som umuliggjort.
Men problemet er ikke over.
- Idealkroppen promoteres i nesten alle medier, enten det er musikkvideoen, reklameplakaten eller tv-serien, forklarer den amerikanske regissøren, Jean Kilbourne, i sin dokumentar om anoreksi, Killing us Softly.
- Budskapet er enkelt; du er ikke god nok før du er tynn nok! Når man hele tiden er omgitt av kropp, begynner man å tro på at det veldige fokuset på å oppnå drømmekroppen er helt normalt, og at det er et OK fokus.
Les også:
Derfor ser du rar ut på bilder
Slik løser du skjønnhetskrisene
Dette betyr kjendisenes tatoveringer
Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet
Denne saken ble første gang publisert 04/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.