Test av sjampo og balsam fra dagligvarebutikken
Billigsjampoen som er best i test
Vi har testet butikksjampo og -balsam fra dagligvare som skal gi håret glans. Se hvilke sjampoer som holder det de lover, og hvilke som ikke gjør det.
Frisør Hilde Christina Oberti Tyldum
Hilde Christina er utdannet frisør og sertifisert hårolog. Hun er kreativ leder i frisørsalongen Hendrix i Oslo, frilanser som hårstylist pluss at hun holder ulike kurs, blant annet produktkurs.
Fakta om testen
Testpanelet består av:
- Aileen Hildre Gjerseth, frisør
- Kristin Foss, frisør
- Charlotte Berg, frisør
- Lise Moa, frisør
- Silje Martinsen, frisør
Produktene er blitt vurdert ut fra:
- Hvordan produktet er i bruk
- Hvordan håret føles etter vask
- Hvordan håret føles i løpet av dagen
- Om produkter gir glans
- Hvor lenge glansen varer
- Duft
Vi har kun testet hvordan produktet virker på håret etter en gangs bruk, og langtidseffekten er derfor ikke testet.
Slik ble testen utført:
Panelet har fått utdelt ett av hvert produkt hver, og testet uavhengig av hverandre.
Alle har fylt ut hvert sitt kriterieark, og gitt karakter fra 1 - 6 på hvert punkt. Til slutt ble karakterene lagt sammen til en karakter.
En uavhengig ekspert, frisør Hilde Christina Oberti Tyldum, uttaler seg om ingrediensene i produktene. Dette vektes også i karaktersettingen.
Utvalg:
De vanligste merkene i de største dagligvarekjedene i Norge.
Glansfullt hår er et tegn på at håret er sunt. Proteiner og fuktighet er nøkkelen. Proteiner styrker håret, mens fuktigheten gir glans. Men i vårt tøffe klima opplever de fleste at håret blir skadet og mister glansen.
Det finnes heldigvis produkter som kan hjelpe oss på veien til glansfulle lokker.
Vi har testet de billigste sjampoene (i kombinasjon med tilhørende balsam) på markedet, nemlig de du finner i dagligvarebutikken.
Ingen i testen fikk stående ovasjoner av frisørpanelet vårt, men et par av dem fikk gode skussmål - og det er jo ekstra hyggelig når du ser på prisen.
Define gikk av med seieren i sjampotesten. I følge panelet er den god i bruk, og er også en av de beste i dagligvareklassen på ingredienser.
Pass på dette når du vasker håret
De fleste har hørt det før, men mange velger å ikke bry seg om det. Håret bør ikke vaskes hver dag. Det er en god grunn til det. Hver gang du vasker håret bryter du ned noe som heter syrekappen.
- Syrekappen ligger øverst på huden som et beskyttelseslag. Hvis den vaskes bort hver dag vil hodebunnen være mer utsatt for blant annet uttørring, flass, høyere talgproduksjon som igjen kan gi fett hår. Eksem og irritasjon kan også forekomme. Alt dette vil påvirke håret ditt, forklarer faglig leder Nina Bjerknes ved Adam og Eva skolen.
Vær også obs på om sjampoen skummer veldig med en gang den påføres, det betyr som regel at den inneholder mye såpe og lite pleiestoffer.
- For mye såpe virker uttørrende på både hodebunnen og håret, sier Bjerknes.
Proteiner og fuktighet er viktig for hårets styrke og glans. Proteinet hjelper på styrken, og fuktigheten gir håret glans.
Riktig føning gjør håret glansfullt
En annen ting som er viktig for at håret skal beholde sin glans, er hvordan du føner håret.
- Når du føner, er det viktig å føne med vekstretningen. Det har en midlertidig «lukkende» effekt på skjellaget. I tillegg vil lyset reflektere og skape glans i håret, noe som gjør at det ser sunnere ut. Føner du over alt og alle veier, vil håret virke mattere, og lyset vil ikke reflekteres like bra, forteller Bjerknes.
Pass også på å ikke holde føneren for nærme håret, da vil håret bli overfønet og miste glans.
Unngå gjerne å bruke hårføner på håret hver dag. Føler du at du må føne håret, er et tips å la det lufttørke litt først, og heller føne på slutten av tørketiden.
Bruk alltid et varmebeskyttende produkt i håret når du utsetter det for varme.
Riktige ingredienser
Det lønner seg å holde tunga rett i munnen når det kommer til ingredienser på hårfronten. For vanlig dødelige er det nesten umulig å kunne uttale de kjemiske navnene, langt mindre forstå hva de betyr.
Frisør Hilde Christina Oberti Tyldum forklarer kort om de viktigste - og mest kanskje mest omdiskuterte ingrediensgruppene i hårprodukter:
Sulfater - dette er "vaskestoffet" i sjampoer. Sulfater bidrar til å rengjøre håret ved å åpne skjellaget og rense hårstrået. Her finnes det flere typer, noen mildere enn andre. Nesten alle sjampoer inneholder sulfater. Sulfater vil slite litt på håret, selv de mildeste variantene. Vaskes håret ofte med en sulfatholdig sjampo, vil slitasjen bli betydelig fremfor om du enten vasker håret sjeldnere eller velger en sulfatfri sjampo. De vanligste sulfatene heter sodium laureth sulfate og sodium lauryl sulfate.
Silikoner - mykgjørende og utglattende ingrediens som gjør håret lettere å gre, og gir håret en silkemyk følelse. Kan også gjøre håret tungt. Svært mange hårprodukter inneholder silikoner i en eller annen form. Silikon kan ved lengre tids bruk feste seg til hårstrået, og forsegles ved bruk av varmeverktøy (føner, stylingjern). Hårstrået blir helt "tett", slik at ikke lenger fuktighet og annen næring kan trenge inn. Du kan gjenkjenne silikoner i produkter ved å se etter ingredienser som for eksempel: dimethicone, cyclopentasiloxane, phenyl trimethicone, amodimethicone, cyclomethicone og dimethicone copolyol.
Salt - Mange produkter blir tilsatt salt for å gi volum til håret samt å tørke ut fet hodebunnen. Det sliter imidlertid på håret, og kan gi tørr hodebunn. Du ser om det er salt i hårproduktene dine ved å titte etter for eksempel sodium chloride.
Naturlige ingredienser vs. syntetiske ingredienser: I motsetning til hva mange tror, er det ikke nødvendigvis en ensidig fordel at hårproduktene inneholder naturlige ingredienser. Mange kan reagere allergisk på naturlige ingredienser, og man antar at det har sammenheng med vanlige allergier som for eksempel nøtte-, pollen- eller dyreallergier. Dette må være opp til hver og en og finne ut av hva man tåler og foretrekker. Mange hårprodukter med naturlige ingredienser virker pleiende på håret.
Konserveringsmidler - alle produkter må konserveres på et eller annet vis. Vi tar ikke parabendebatten her, da ekspertene ikke er enige. EUs vitenskapelige komité mener parabener er helt trygt, mens blant annet Forbrukerrådet i Norge råder oss til å være varsomme med parabenholdige produkter.
Les også:
Dette er de beste neglelakkene
TEST: De beste bodylotionene (vinneren koster bare 80 kr)
Slik kler du deg til din kroppsfasong
Vårens hotteste undertøysmoter
Denne saken ble første gang publisert 27/03 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.