Billig kosmetikk på nett
Hvilke nettbutikker er trygge?
Hvordan kan enkelte nettbutikker tilby dyre kosmetiske produkter til sterkt reduserte priser?
Tidligere i vinter skrev vi en artikkel om når man bør unngå å kjøpe kosmetikk på nett.
Her kom det blant annet frem at produkter man kan kjøpe på ulike nettsider kan inneholde stoffer som ikke er lovlige å selge her i Norge. I tillegg finnes det piratkopier som kan inneholde farlige ingredienser. I Sverige har det blant annet blitt beslaglagt et parti med produkter som inneholdt kvikksølv.
Selv om det finnes mange useriøse kosmetikkbutikker på nett, så er heldigvis ikke alle av samme ulla.
Mange forbrukere lurer nok på om det er trygt å kjøpe kosmetikk på nett, særlig når kosmetikkmerkene er så mye rimeligere der enn i hudpleiesalongen. Hvordan kan dette gå an? Er det ekte varer, og er det lovlig?
Vi undersøker saken.
Autoriserte forhandlere
I jungelen av nettbutikker er det lett å gå seg vill. For å gjøre det enda vanskeligere, så kan noen nettbutikker være autoriserte forhandlere av enkelte merker, men ikke av alle.
Hvis du er usikker på om nettbutikken er autorisert til å selge det produktet du er i ferd med å bestille, kan du gå inn på merkevarens hjemmeside og sjekke. Mange av de store merkevarene har en oversikt over hvilke nettbutikker som er autorisert til å selge deres produkter. Eventuelt kan du selvsagt ta en telefon.
Den norske nettsiden Blivakker.no er for eksempel autorisert forhandler av Ole Henriksen og GHD, men ikke av mange av de andre merkene de fører.
Daglig leder og gründer av nettbutikken, Einar Øgrey Brandsdal, påpeker likevel at alle produktene de selger er originalvarer av førsteklasses kvalitet.
- Hadde det motsatte vært tilfelle, ville produsentene via sine norske agenturer reagert direkte, sier han til Det Nye.
Parallellimport gjør varen billigere
Trygge nettbutikker
Øgren Brandal er oppgitt over ryktene som spres om utvannet sjampo, stjålne varer og falske produkter. Han hevder at grunnen til at de kan selge kosmetikk til sterkt reduserte priser ikke er fordi de er billige Kina-kopier, men fordi Blivakker.no driver med parallellimport.
- En hvilken som helst person kan dra til Danmark og kjøpe billigere sjampo i en salong der, for så å selge denne varen videre i Norge. I prinsippet er det slik vi opererer, vi kjøper gjennom andre, forklarer han.
Det er likevel viktig å holde seg innenfor reglementet.
Advokat Siw Lyséll Dølvik i advokatfirmaet Grette forteller at parallellimport kun er lovlig når de aktuelle produktene først er brakt på markedet innenfor EØS-området av merkevareinnehaveren selv eller en autorisert forhandler. Det vil dermed si at når produktene først har kommet på det europeiske markedet på lovlig vis, er det lov å videreselge varen uten samtykke fra merkevareinnehaveren.
Det er derfor ulovlig for norske nettbutikker å drive parallellimport av varer fra for eksempel USA og Asia.
- Vi importerer nøyaktig de samme produktene som man får kjøpt hos frisører og i parfymerier, men via færre ledd - noe som gir en lavere pris, understreker Øgren Brandal.
Han forteller at alle de varene de kjøper, kommer rett fra distributører i Europa, og siden de selger varen direkte ut på nett blir mange mellomledd kuttet. I tillegg er prisen på kjente merkevarer billigere i Europa enn her i Norge, noe som også gjør at nettbutikker som driver med parallellimport kan selge varene til en lavere pris.
Norske sider selger originalvarer
Flere andre norske nettbutikker tilbyr også sine kunder kosmetikk til hyggelige priser, deriblant Coverbrands.no og Blush.no.
Daglig leder og gründer av Blush.no, Stein Ingen Hansen, forteller at de importerer alle varene de selger selv (dvs. parallellimport red.anm.).
- Dette er noe alle kan gjøre så lenge de ikke bryter reglementet. Så lenge varen er ment for omsetning i EU, er dette fullt lovlig, sier han.
Han avviser at de selger dårlige eller gamle produkter, og hevder at omsetningen er så stor at produktene ikke står lenge på lager.
Vi har også vært i kontakt med Coverbrands som bekrefter at de får alle sine vare fra godkjente forhandlere i Europa. De er autorisert forhandler av blant annet GHD, Ole Henriksen og Murad, i tillegg til at de har agentur på merker som Barry M, The Balm og Everyday Minerals.
Utenlandske nettbutikker
Det går dermed an å friskmelde alle de norske nettbaserte kosmetikkbutikkene, men hva med de utenlandske?
Dette bør du se etter:
Her er et par ting du kan sjekke for å sikre deg at varene du kjøper på nett er ekte:
- Gå inn på vareinnehaverens hjemmeside og sjekk om nettbutikken er en autorisert forhandler
- Er prisen for god til å være sann, så er det ofte en god indikasjon på at dette ikke er originalproduktet
- Styr unna utenlandske butikker med dårlig, engelsk språk
- Er du i tvil, så gjør litt research på nettet om den aktuelle nettsiden før du bestiller
Mange norske forbrukere bestiller fortsatt produkter fra utenlandske nettsider, blant annet har Feelunique.com en stor markedsandel av kosmetikkhandelen i Norge.
Sally Pryce, som uttaler seg på vegne av Feelunique, garanterer ekte varer og påpeker at dette kan kjøperen etterprøve ved å kontakte produsenter og distributører.
- Vi mottar alle produktene enten direkte fra produsenten, eller deres autoriserte distributører. Alle som føler seg usikre kan sjekke dette ved å kontakte selskapene direkte. De har nesten alle sine detaljer tilgjengelig på nettsidene sine, og er mer enn villige til å bekrefte at vi selger deres produkter, sier hun til Det Nye.
Årsakene til at nettsiden kan tilby produkter til en lav pris er blant annet fordi Feelunique har base på øya Jersey som er en del av Kanaløyene i Den britiske kanal. Siden øygruppen ikke er en del av EU, kan Feelunique.com tilby produkter uten moms.
Siden har i tillegg en veldig stor omløpshastighet. Dette gir dem mulighet til å handle i store kvantum, noe som igjen betyr lavere priser på produktene de selger.
Kan ikke garantere for kvaliteten
Vi har også tatt kontakt med Strawberrynet.com og Lookfantastic.com, som er de to andre store utenlandske nettbutikkene som mange norske forbrukere kjenner til. Dette er over en måend siden, og de har ennå ikke svart på våre henvendelser.
Men hvis man går inn på hjemmesidene til kosmetikkmerkene Murad og Glo, skriver de at Strawberrynet.com ikke er en autorisert forhandler av deres varer, og at de derfor ikke kan garantere for varens kvalitet og autentisitet.
Murad nevner også nettbutikken Prettyskin4less.com på sin liste over uautoriserte forhandlere. En av Det Nye sine lesere advarer mot å bestille varer herfra. Hun har bestilt to produkter som hun aldri har mottatt - selv om hun har varslet selskapet om det.
Selges falske produkter på Ebay
Flere andre advarer også mot å bestille kosmetikk fra Ebay.com.
- Jeg har opplevd å få en kopivare kun en gang, og det var en parfyme jeg bestilte på Ebay. Den luktet veldig alkohol og lite godt. I tillegg var detaljene på flakongen skjeve og limt på med lim, forteller Malin Brady.
En annen leser, Kristina, skriver i en mail til oss at hun hadde bestilt et Benefit-produkt på Ebay.com som viste seg å være en kopi, og at det var en «veldig godt utført kopi som fint kunne lurt noen som ikke hadde kjennskap til produktet fra før».
Ebay.com ble i 2008 dømt til å betale en erstatning på hele 304 millioner kroner til luksusvareprodusenten Louis Vuitton. Grunnen til det var at nettsiden hadde solgt piratkopier ikke bare av vesker og klær, men også falske leppestifter og parfymer.
Les også:
Slik sparer du penger på nettshopping
Slik avslører du falske produkter på nett
Denne saken ble første gang publisert 15/12 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.