Test av solkrem
Disse solkremene bør du unngå
Forbrukerrådet gir hele ni solkremer strykkrakter.
Hvert eneste år tester Forbrukerrådet solkremene som finnes på det norske markedet, og årets test kan for mange virke overraskende.
Hele ni solkremer får nemlig så dårlig poengsum at Forbrukerrådet gir dem strykkarakter, og det er ikke de solkremene du kanskje ville trodd som ligger på bunn.
Sjekk hvilke du bør unngå, og hvilke du trygt kan kjøpe under.
Holder ikke det de lover
Slik ble testen gjennomført:
Forbrukerrådet er med i et internasjonalt testsamarbeid kalt ICRT (International Consumer Research & Testing).Det er ICRT som står bak testen, som er utført på et godkjent laboratorium i Tyskland
Hele 52 solkremer fra ledende produsenter i Europa er testet, hvorav 30 er i salg i Norge eller på steder der nordmenn ofte reiser på ferie.
Testen er gjennomført av et testpanel etter den internasjonale standarden Coplipa 2009, og sokremen er testet ved at den ble fordelt på ryggen til testpersonen.
Dette er testet:
- UVB-beskyttelsen, teller 39 % av karakteren
- UVA-beskyttelsen, teller 28 % av karakteren
- Kosmetiske egenskaper som lukt, utseende, kelbrighet og påføring, teller 22 % av karakteren
- Tilførsel av fuktighet til huden, teller 11 % av karakteren
I tillegg er vannfastheten til den enkelte krem målt ved å sammenligne beskyttelsesfaktoren før og etter dusj, uten bruk av håndkle.
Det er dessverre ikke alltid solkremen du kjøper holder det den lover.
Noen solkremer beskytter ikke like godt som man tror - den har en lavere faktor enn det den oppgir, mens andre ikke er like vannfaste som de lover.
Andre igjen har en beskyttelsesfaktor som er ekstremt mye høyere enn det som er oppgitt, noe som gjør at man neppe blir spesielt brun i løpet av ferien.
En av kremene havner på bunnen av listen nettopp fordi de har en høyere faktor enn det som er oppgitt på flasken. Forbrukerrådet mener nemlig at om det står at det er faktor 30, så bør ikke avviket være for stort slik at man faktisk vet hvor god beskyttelse solkremen gir. Den testede solkremen hadde en reell beskyttelse på hele 110!
Solkremene du bør styre unna
Det er nok overraskende på veldig mange at det er solkremene som selges på apotek som kommer dårligst ut av testen.
Her er de ni solkremene som Forbrukerrådet gir strykkarakter, de får alle bare 10 poeng ut av 100 mulige:
- Clarins Sun Care Cream SPF 20 - stryker på grunn av for lavt forhold mellom AVB- og UVA-beskyttelse
- Ultrasun Sports Medium SPF 20 Clear Gel Formula - får stryk fordi målt solfaktor er lavere enn oppgitt
- Vichy Capital Soleil Sollotion til kropp SPF 20 - får stryk fordi målt solfaktor er lavere enn oppgitt
- Aco Apotekens Composita Cosmica Moisturising Sun Lotion SPF 15 - får stryk fordi målt solfaktor er mye lavere enn oppgitt
- Juhldal Sun Lotion Natural Sun Control SPF 15 - får strykkarakter fordi målt solfaktor er mye lavere enn oppgitt (selges i Danmark)
- Apotekets Sollotion SPF 20 - stryker på grunn av for lavt forhold mellom UVB- og UVA-beskyttelse, og fordi målt solfaktor er lavere enn oppgitt
- Eco Cosmetics Solkräm SPF15 - stryker på grunn av for lavt forhold mellom UVB- og UVA-beskyttelse, og fordi målt solfaktor er lavere enn oppgitt
- Garnier Ambre Solaire SPF 20 - får stryk fordi målt solfaktor er mye lavere enn oppgitt
- Melvita Creme Solaire SPF 30 - får stryk fordi målt solfaktor er over tre ganger høyere enn oppgitt
Den ene solkremen fra Garneir havner nest nederst på listen, men det skal understrekes at annen solkrem fra merket, nemlig Garnier Ambre Solaire Moisturising Protection Milk SPF 20, derimot får såpass høy poengsum at den havner på syvendeplass i testen.
Se hele testen på Forbrukerrådets hjemmesider.
Solkremene du trygt kan kjøpe
Helt på topp ligger Yves Rocher Protectyl Végétal Moderate protection Milk SPF 15.
Dette er kanskje ikke det mest velkjente solkremmerket her i Norge. Yves Rocher er en fransk familiebedrift som lager miljøvennlige sminke- og skjønnhetsprodukter basert på planter. Alle deres produkter kan bestilles på nett.
Dette skriver Forbrukerrådet om vinneren: «Målt beskyttelse er nesten det dobbelte av oppgitt, 29, mens den i vann gir en beskyttelse på 20. Kremen er bra vannfast, lett å påføre og den tilfører huden fuktighet».
På de tre neste plassene, med ett poeng mindre enn vinneren, ligger det ulike solkremer fra det velkjente merket Nivea.
Nivea Sun Spray 20 medium, Nivea Sun Moisturising Lotion SPF 20 og Nivea Sun Invisible Protection Transparent Spray SPF 20 er dermed også solkremer du trygt kan kjøpe.
På femte og sjetteplass finner vi La Roche-Posay Anthelios Spray SPF 20 og L'Oréal Paris Solar Expertise Sun Lotion SPF 20.
Husk å bruke solvett
Men selv om du går til innkjøp av en av solkremene som kommer best ut av testen, så må du likevel huske at du må smøre deg ofte og mye.
- Smør deg med så mye krem at du virkelig kjenner at du har smurt deg. En av de vanligste feilene ved solbrenthet og solskader er nettopp at for lite solkrem benyttes, og da blir heller ikke faktoren så høy som det står på tuben, forteller hudlege Bjørn Bondevik.
Som et generelt råd, så anbefaler Kreftforeningen at man bruker en håndfull med solkrem når man skal smøre hele kroppen, og at man bruker en solkrem med faktor 15 som har beskyttelse mot både UVB- og UVA-stråler.
Husk også at det ikke hjelper å bare smøre seg én gang om dagen. Som en tommelfingerregel så bør man smøre seg minst annenhver time
Og for all del husk at du fortsatt må smøre deg selv om du har blitt brun.
- Du kan ikke slutte å smøre deg når du har blitt brun. Huden er riktignok bedre beskyttet fordi den har produsert mer pigment, så du kan gå litt ned i faktor. Men ikke la huden være helt ubeskyttet i solen, sier dr. Bondevik.
Les også:
Solens positive om negative effekter
Slik gjør du kroppen klar for sommeren
Her er solvettreglene du bør kunne
Ikke kast solkremen fra i fjor
Du har kanskje en solrem liggende fra i fjor i skapet? Da er det ikke sikkert det er nødvendig å kjøpe ny.
Kreftforeningen skriver på sine hjemmesider at hvis den har ligget mørkt og kjølig i løpet av vinteren, vil den ikke forringes særlig. Du kan eventuelt sjekke om den har holdbarhetsdato.
Forbrukerrådet skriver at det neppe er noen grunn til å kaste solkremen fra i fjor, selv om produsentene sier at kremen blir dårlig etter kort tid. De har nemlig tidligere testet ett år gammel solkrem, og funnet at den trygt kan benyttes - så lenge den er oppbevart riktig.
Denne saken ble første gang publisert 20/06 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.