Vinterjakker
Dun versus syntetisk
Hva slags jakke bør du velge for å unngå å fryse i vinter? Vi har spurt ekspertene!
Hva er dun?
Dun er det laget av fine fjær som befinner seg like under den ytre fjærdrakten på fuglen.
Dunfjær som brukes i ytterjakker - og også soveposer - kommer ofte fra gjess og ender, har svært gode isolasjonsegenskaper fordi det består av små luftkanaler. Det er denne luften som er fanget inne i dunen som hindrer kulden i å nå kroppen din.
Dun transporterer også fuktigheten vekk fra kroppen, og det er nettopp denne egenskapen som gjør at du holder deg varm og god i de kjøligste temperaturer.
(Kilde: Wikipedia)
Vinterjakker er ikke det de en gang var. Der hvor boblejakker en gang var boblejakker, har vintertøy og dunjakker blitt et hett moteplagg på lik linje med mye annet av det vi kjøper og har på oss.
Mange av oss legger helt greit og frivillig ned mer penger i dunjakken enn det vi bruker sammenlagt på andre klær resten av året.
Men hva betaler man egentlig for? Vil en dunjakke med høyere pris bety en varmere vinter, eller kan en billigere jakke i syntetfiber holde deg like god og varm?
Her er det du trenger å vite før du går til innkjøp av ny vinterjakke.
Stor forskjell på dunkvalitet
Boblejakker som inneholder dun finnes i prisklasser fra noen hundrelapper og opp mot 10 000 kroners klassen.
Noen påstår at dun er dun og man betaler ekstra for et merke over et annet, mens mange eksperter ikke er i tvil om at det også eksisterer store forskjeller på kvalitet, produksjon og forventet levetid på jakkene.
Klesekspert og forsker ved Statens Institutt for Forbrukerforskning (SIFO), Ingun Klepp, forteller at faktisk eksisterer store og mange forskjeller på dun.
- Det er klart at det er store forskjeller på dun, som det jo er på de aller fleste materialer og produkter, forteller hun.
- Dette vil variere fra hvor dunen kommer fra, letthet, finhet og kvalitet på dunet, legger hun til.
Pia Dokken Gundersen hos klesagenturet Ventus Nordic i Oslo, som blant annet har agentur på de eksklusive dunjakkene fra Parajumpers, er helt enig i at det er forskjell på kvaliteten.
- Kvalitet kommer her an på flere faktorer, som hvilket dun som er brukt i jakken, hvilket materiale selve jakken er laget i, hvordan fôret er sydd og hvilken teknologi som er benyttet i produksjonen av jakken, sier hun.
90/10 den beste kvaliteten
Ifølge Klepp vil ting som produksjon, metode og dyrevelferd også spille inn, og vil alle være faktorer som kan være med å avgjøre prisen på dunet og dermed også jakken som dunet befinner seg i.
Hun forklarer at dunkvalitet som regel oppgis i prosentvis forhold mellom dun og fjær.
- Så når du skal kjøpe en dunjakke bør du derfor også se etter dunspensten i jakken, jo høyere tall jo bedre - men desto høyere blir prisen også.
Forholdet mellom dun og fjær på 90 prosent dun og 10 prosent fjær regnes som den beste kvaliteten.
- Da er kvaliteten på jakkene lette og myke, og har optimal varme, sier Dokken Gundersen.
Syntetiske beskytter bedre mot fukt
Ikke materialene i seg selv som er varme
Mange lar seg forvirre over hva fyllet i en jakke gjør, og hva som er varmest.
- Verken dun eller syntetiske materialer er «varme» i betydningen av at de produserer varme. Det er det bare ull som gjør, forklarer forsker Ingun Grimstad Klepp hos SIFO.
Hun forteller at det som gjør både dunjakker og jakker med syntetiske fyllmaterialer varme, er kombinasjonen av luft-vindtetthet.
- Dun er lett i forhold til hvor mye den fyller, og derfor varm. Det samme gjelder syntetiske fyllmaterialer.
Regnvær og fukt er dunjakkens største akilleshæl, og selv om teknologien er i stadig utvikling her, så vil mange jakker i syntetmaterialer være mer motstandsdyktig mot fukt og dermed mer effektiv i å holde seg tørr enn jakker i dun.
- Dun mister varmeegenskapene når det blir vått og når det presses sammen, det gjør ikke syntetisk isolasjon, derfor er det visse fordeler med å bruke dette, forklarer Bjørn Fjellstad hos Norrøna.
Petter N. Toldnæs hos Stormberg AS er enig:
- Når det gjelder fukt og vann er dunjakker er som regel bare kraftig vannavstøtende, mens jakker med vattering i syntet gjerne også har membran med tapede sømmer og vannavstøtende glidelåser.
Men Fjellstad tror det er vanskelig å slå dun når det kommer til varme.
- Vi bruker dun fordi ingen andre materialer er bedre når det er snakk om våre mest isolerende samt lettvektige og komprimerbare produkter. Dun komprimeres lett, og har en høyere varme-til-vekt verdi enn syntetisk isolasjon.
Noen syntetiske materialer er laget for å ha mange like egenskaper som dun, men de når aldri helt opp når det gjelder isolasjon i forhold til vekt.
Fjellstad forklarer at noen ganger er det praktisk å velge syntetisk.
- Spesielt i våte forhold. For mens dunens isolasjonsegenskaper omtrent er ikke-eksisterende når det blir vått eller komprimert, beholder mange syntetiske materialer sine egenskaper også under vanskelige forhold.
Les vaskelappen
Klepp mener et av de første tingene du bør gjøre deg kjent med før du kjøper vinterjakke, er måten denne skal rengjøres på.
Visste du at...
Grimstad Klepp forklarer at dunjakke faktisk ble oppfunnet allerede i 1939 eller 1940.
- Da patentert med det amerikanske militæret som første kunde. Dette var like etter at nylon ble oppfunnet, og dette var også yttermaterialet i de første dunjakkene, noe som er vanlig også i dag.
- Mange har en oppfatning av at dyre klær holder seg lengre, og det kan nok være tilfellet når det gjelder ting som glidelåser og sømmer. Men også dyre klær blir skitne og må vaskes, og her er for eksempel dunjakker langt mer trøblete enn mange andre jakker.
Dun er nemlig som hovedregel ikke glad i vask og rens, forteller forskeren.
- Dunjakke er derfor ikke det beste valget til jakker der kravet om å se ren ut er stort, eller som utsettes for mye skitt, sier Klepp.
- Vær også skeptisk til kombinasjoner av dun og vanntette stoffer. Dette gjør det vanskelig å få tørket dunet når det vaskes, legger hun til.
Hun forteller at et smart valg vil være om det ytre stoffet kan vaskes separat.
- Dette vil jo være mer holdbart i lengden.
Christina Bredholt, reklamasjonsansvarlig hos Ventus Nordic forklarer at det ikke er noe problem å vaske dunjakker.
- Selve jakken vasker du fint på ullvask. Husk å bruke vaskemiddel beregnet på ull, da enzymene i annet vaskemiddel kan skade både dunet og stoffet på jakken.
Etter vask bør du tromle jakken forsiktig og kjapt med et par tennisballer i maskinen.
- Det er dog viktig at jakken tas ut rett etter vask og inn i trommel i noen minutter. Bruk svak varme så dunet ikke blir svidd, råder Bredholt.
Hun forteller at du dunjakken din vil ha lengre levetid dersom du tar vare på den og vasker ved behov.
- Jeg anbefaler også å vaske jakken før den pakkes bort hvis du har brukt den hele sesongen.
Fokus på dyr og miljø
Den internasjonale dunindustrien har i det siste vært utsatt for stort fokus etter gjentatte avsløringer av dyremishandling i produksjonsland som Kina, Ungarn og Polen.
Flere og flere leverandører garanterer nå at deres dun ikke er plukket fra levende fugler.
- Oppmerksomheten omkring hvordan dyr behandles i forbindelse med klesproduksjon, er heldigvis økende, sier Toldnæs.
Flere klesmerker har strenge retningslinjer og stiller strenge krav til produsentene om dyreetikk - dyremishandling skal ikke under noen omstendigheter forekomme.
Mange benytter seg dessuten også av dun som er et biprodukt fra matindustrien, og utgjør et godt alternativ til det å ta livet av dyrene kun for å isolere klær.
I tillegg ønsker mange å gjøre så liten skade på miljøet som mulig gjennom hele verdikjeden. Også når det gjelder syntetiske materialer er det mer og mer fokus på miljø.
- I utgangspunkt er nok dunjakkene og syntetjakkene like miljøvennlige, og prosessene ved produksjon blir bedre og bedre, forklarer Fjellstad.
- Det benyttes generelt mer og mer resirkulert materiale i syntetisk isolasjonsproduksjon. Generelt blir også sporbarheten bedre og bedre, legger han til
Les også:
Etisk mote: Nå vil vi shoppe oss til god samvittighet
Denne saken ble første gang publisert 10/11 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.