Dette glemmer du å vaske

Når vasket du denne sist?

Hårbørsten er bare en av mange ting vi glemmer å vaske.

FORT GJORT Å GLEMME: Vi er flinke til å vaske klær, men hva med alt annet vi bruker på hår og kropp?
FORT GJORT Å GLEMME: Vi er flinke til å vaske klær, men hva med alt annet vi bruker på hår og kropp? Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Det påstås at de aller fleste av oss er for ivrige med å vaske klær, og at mange vasker i hjel klærne lenge før bruk og slitasje får tatt knekken på plaggene.

Rengjøringseksperter og hudleger roper varsko om hudproblemer grunnet for mye vask og for mange kjemikalier, men det er slett ikke alle ting vi er like flinke til å holde rene som det vi er med klær.

Vi bruker mange av disse tingene hver eneste dag, men hvor ofte husker du egentlig å rengjøre sminkekoster, smykker og pinsetten din? Eller hva med negleklipper og hårbørste?

Sjekk hva ekspertene sier om vaskevanene dine; bare litt ekkelt eller rett og slett uhygienisk?

Vaske sminkekoster

Mange av oss bruker sminkekoster hver eneste dag, både til foundation, rouge og ikke minst solpudder. Men hvor ofte husker du på å vaske kostene?

- Her er det mange som synder, mener hudpleier og klinikksjef ved Face It Sandvika, Nicola Vendrell.

Og resultatet er rimelig ekkelt.

- Sminkekostene gjør mer enn å påføre sminke, de drar også med seg døde hudceller, oljer som finnes naturlig på huden og også bakterier. Dette samles nede i kosten og gjør at den raskt blir møkkete og uhygienisk, forklarer Vendrell til Det Nye.

Hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter er enig.

- Spesielt nøye bør man være med rengjøring av redskaper om man sliter med problemhud som for eksempel akne, forklarer Guldbakke.

- Bruker man børstene på aktive kviser, kan puss fra disse føre til oppvekst av bakterier i kosten og gjøre at urenhetene spres til andre deler av fjeset.

Vendrell forteller at regelmessig rengjøring er alfa og omega om du vil at kostene skal være hygieniske å bruke.

- I tillegg vil kostene dine vare lengre om du er flink til å ta vare på dem, sier hudlegen.

Hudpleieren anbefaler rengjøring hver 14. dag.

- Alt avhenger av hvor hyppig du bruker kostene og hvilke produkter du bruker kostene på. Jeg vil påstå at hver 14. dag er et minimum, og at du burde rengjøre kostene oftere om du har aknehud eller ved bruk av krembaserte makeupprodukter, da disse restene i større grad samler seg nede i kostene, råder Vendrell.

Til rengjøring av kostene anbefaler hun en rens som er beregnet på sminkekoster.

- Disse vil unngå at børstene dine tørker ut. Dette er spesielt viktig når det gjelder naturkoster, som kan bli tørre og brekke om de rengjøres med såpe eller oppvaskmiddel, forklarer eksperten.

En mild sjampo kan være et fint alternativ.

- Mange sverger til babysjampo. Skyll kosten under lunkent vann, så masserer du kosten forsiktig inn med sjampoen. Vær nøye med å skylle godt med vann til du er helt sikkert på at alle rester av sjampoen er ute av børsten, forklarer den anerkjente makeupartisten Sølvi Stridfeldt.

Husk på å la kostene lufttørke i flere timer i etterkant av vask før du bruker dem igjen.

DØDE HUDCELLER OG BAKTERIER: Det er ikke måte på hvor mye "grums" som samles nede i sminkekostene dine.
DØDE HUDCELLER OG BAKTERIER: Det er ikke måte på hvor mye "grums" som samles nede i sminkekostene dine. Foto: FOTO: Trine Jensen

Pinsett, barberhøvel og negleklipper

Alle er redskaper vi bruker nokså flittig, men er vi egentlig flinke nok til å vaske disse?

- Alle hygieneprodukter bør vaskes jevnlig. Alle er i kontakt med huden og vil derfor utsettes for smuss, fett og bakterier som finnes på hudoverflaten, forklarer Guldbakke.

Vendrell er enig:

- Negleklippere, sakser og pinsetter bør vaskes og desinfiseres etter hver gang de brukes, faktisk. Bruk såpe og vann og gjerne også sprit eller klorheksidin for å desinfisere.

Guldbakke forteller at bakterielle infeksjoner eller ulike soppinfeksjoner kan spre seg om man bruker urent verktøy når man klipper negler.

- Vær derfor nøye også på å sjekke at det brukes rene klippere om du går til en fotpleier eller på et spa, råder hudlegen.

GOD HYGIENE: Alle verktøy som potensielt kan lage kutt i huden din bør holdes så rene og bakteriefrie som mulig.
GOD HYGIENE: Alle verktøy som potensielt kan lage kutt i huden din bør holdes så rene og bakteriefrie som mulig. Foto: FOTO: Trine Jensen

Hårbørste

Du føler deg kanskje flink nok når du etter børsting plukker hårene ut av hårbørsten, men visste du at denne faktisk trenger mer rengjøring enn som så?

Slik gjør du:

1. Fjerne hår fra børsten mens den er tørr. Plukk vekk alle småhårene med en pinsett.

2. Bland sjampo og lunkent i en bolle og legg børsten nedi. Gni sjampoen inn i taggene og hele børsten.

3. Dersom børsten din er av tre, bør du unngå å få vann på treet. Gni da heller sjampo og vann rett inn i taggene og børsteputa og skyll godt. Tre råtner nemlig lett hvis du får mye vann på det.

4. Skyll godt.

5. La børsten lufttørke liggende flatt på et håndkle.

- På samme måte som med sminkekoster, er det også viktig å rengjøre hårbørsten din regelmessig, forklarer Vendrell.

Frisør og art director hos Auster Salon & Academy, Andre Auster, er enig.

- Det samler seg både produktrester og fett fra hodebunnen nede i hårbørsten, og en urenset børste gjøre at håret blir fett raskere, forklarer Auster til Det Nye.

- Produktene du bruker i håret overføres til børsten når du børster håret, og vasker du aldri denne, vil restene føres tilbake til håret igjen, legger han til.

Og oppbevarer du, som de fleste av oss, hårbørsten på badet, ja da bør du i alle fall ta deg tid til å gi børsten en omgang med såpe og vann.

- Produktrester og oljer fra håret nede i børsten gjør at bakterier vokser frem. Og disse trives ekstra godt i varme, fuktige miljøer - som på badet, forklarer Auster.

Frisøren anbefaler å vaske børsten en gang i måneden - minst.

- Det funker helt fint å bruke sjampo. Gjerne en rensesjampo, eller en mild variant som babysjampo, sier Auster.

FORT GJORT Å GLEMME: Vi er flinke til å vaske klær, men hva med alt annet vi bruker på hår og kropp?
FORT GJORT Å GLEMME: Vi er flinke til å vaske klær, men hva med alt annet vi bruker på hår og kropp? Foto: FOTO: Trine Jensen

Tørrbørste og svamp

Mange har fått opp øynene for hvor lekker huden blir av å skrubbe og tørrbørste. Men husker du å vaske redskapene du benytter?

- Ta spesielt hensyn til svamper og skrubber som blir hengende fuktige inne i dusjen. Disse er ypperlig grobunn for bakterier som kan gi deg ulike hudinfeksjoner. forklarer Vendrell.

Vendrell foreslår å både rengjøre svamper og børster ofte, og også være flink med å bytte ut etter hvert.

- Vask på samme måte som en hårbørste, la lufttørke til den er helt tørr, og bruk også gjerne an spritbasert rengjøringsspray.

Smykker og øredobber

Mange av oss bruker både ringer, smykker og kanskje også øredobber til daglig. Men hvor ofte tar man disse av seg for å gi dem en runde med såpe og vann?

- Av disse er det nok kanskje ringer som er mest viktig å rengjøre en gang iblant, forteller Guldbakke.

Han mener at vi i alle fall burde huske på å ta av seg ringene når man vasker hendene slik at man også får renset dem grundig på stedet ringen til vanlig dekker.

- For det nytter lite å være nøye med både vask og håndsprit om denne ikke kommer til under ringene, understreker hudlegen.

Vendrell mener man bør rengjøre disse artiklene når man ser at de er skitne.

- Hvor ofte man bør vaske smykker og lignende kommer nok litt an på flere ting, som hvor nært inntil kroppen man bærer smykkene, materialene de er laget av og hvor mye bodylotion, parfyme og makeup de kommer i kontakt med ved bruk, sier hudpleieren.

- En generell god regel er å rengjøring ved synlig behov med såpe og vann. På sølv- og gullsmykker til ørene kan man gå over med klorheksidin og bomull eller q-tips mellom hver gang man tar smykkene av og på, legger hun til.

LITT SPRIT I NY OG NE: Sjekk hvor ofte du bør vaske disse.
LITT SPRIT I NY OG NE: Sjekk hvor ofte du bør vaske disse. Foto: FOTO: Trine Jensen

Hender

Jo da, du er kanskje flink til å huske på å vaske hender etter toalettbesøk og før du går i gang med middagen, men hva med før du skal sminke deg? Eller smøre på nattkremen?

Hudlege Dennis Gross forteller til nettstedet Youbeauty at man faktisk burde skrubbe både hender og negler både før og etter man påfører kremer eller sminke på ansiktet. På denne måten unngår du å spre bakterier og forhindrer at du får utbrudd av uren hud som følge av dette, forklarer

Stridfeldt er enig:

- Sminke er faktisk ferskvare, og du forkorter levetiden med å stikke «skitne» finger ned i krukkene, forklarer makeupartisten.

Hun råder oss til å være nøye med å rense hender før man påfører sminken.

- På den måten vil ikke like mange bakterier fra fingrene bli liggende igjen nede i krukken sammen med sminken eller kremen din, noe som vil føre til en oppvekst av bakterier der.

Skjerf og sjal

Du merker kanskje at skjerf og sjal du bruker rundt nakken ofte får flekker av sminke og kremer. Men ifølge ekspertene er dette et mer visuelt enn hygienisk problem.

- Det er begrenset hvor skitne skjerf og sjal blir, sier rengjøringsekspert Ingun Grimstad Klepp hos Statens Institutt for Forbruksforskning.

- Her må man bare følge retningslinjer for andre klesplagg og vaske når man synes plagget ser skittent ut eller begynner å lukte vondt, legger hun til.

SAMLER MED SEG SVETTE OG SMINKE: Slik vasker du skjerf og sjal.
SAMLER MED SEG SVETTE OG SMINKE: Slik vasker du skjerf og sjal. Foto: FOTO: Trine Jensen

Hodepute

Du hviler hodet ditt på den hver eneste natt, og dermed blir hodeputen din også hvilested for alt fra svette, sminke, sjamporester, hudkremer og til og med litt sikkel. Ekkelt?

- Det holder ikke å bare vaske putetrekket, man må vaske selve hodeputen med jevne mellomrom også, mener May Anita R. Berg hos Mascot Høie AS til Det Nye.

- I løpet av natten skiller man ut opp til fem desiliter svette, og dette blandet med sminke, håroljer, sjampo og ansiktskremer gjør at både trekk og puter blir gulflekkete over tid, forklarer hun.

Berg forteller at vi svetter mye gjennom hodet sammenlignet med resten av kroppen, og at all denne fuktigheten går rett ned i puten.

Hun anbefaler derfor å vaske putetrekket ukentlig og hodeputen minst 4-5 ganger i året.

Vendrell er enig:

- Vask putetrekket oftere om du benytter mange produkter på ansikt og i håret. Spesielt stylingprodukter for håret, som hårvoks, er svært komodogent og kan gi problemer med uren hud i ansiktet dersom du ligger på det flere dager i strekk, forklarer hudpleieren.

Grimstad Klepp anbefaler at man vasker putetrekket på høy temperatur.

- Bruk varmt vann når du vasker putetrekket. Det holder ikke med 40 grader om du vil sørge for å ta knekken på både bakterier og støvmidd, sier rengjøringseksperten.

KAN GI DEG KVISER OG FETT HÅR: Derfor bør du vaske hodeputen din.
KAN GI DEG KVISER OG FETT HÅR: Derfor bør du vaske hodeputen din. Foto: FOTO: Trine Jensen

Denne saken ble første gang publisert 27/07 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også