De fem vanligste tabbene på høye hæler

Slik skal du gå på høye hæler

Med disse rådene blir du ikke bare stilsikker, men sklisikker også.

UNNGÅ TABBENE: Vi har fått ekspertene til å avsløre de verste høye hæler-tabbene. Pluss tipsene alle jenter må få med seg.
UNNGÅ TABBENE: Vi har fått ekspertene til å avsløre de verste høye hæler-tabbene. Pluss tipsene alle jenter må få med seg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Stella Pictures
Sist oppdatert

Tips!

I tillegg til brodder, finnes det andre alternativer som "Walk Safe". Dette er et slags sandpapir som limes under sålen foran på skoen, for engangsbruk. I tillegg går det også an å spraye skosålene med dekkspray (!), eller å tre kalosjer på skoene, som er spesiallaget med et hull til hælen.

Høye hæler omtales som den billigste kosmetiske operasjonen som kvinner kan ta, da de umiddelbart gir deg finere figur, lengre bein, rakere holdning, mer selvtillit og autoritet - i tillegg til at gutta elsker det.

Men den store haken ved hælene er at du risikerer å gå skikkelig på snørra, i tillegg til at du kan få fotskader eller vrikke ankelen. Høye hæler kan virkelig være en kvinnes beste venn. Og den aller verste.

Det finnes nemlig ikke bare én felle du kan, bokstavelig talt, falle i når du tar ut de høyhæla skoene dine fra skapet, i stedet for de fornuftige, lave med varmt fôr og kraftige såler.

De vanligste tabbene

Blant de vanligste høyhælte tabbene finner vi kvinner som eksempelvis matcher de høye hælene med feil balansepunkt, bøyd nakke, ustødige ankler, lange steg og knekk i knærne.

Men som alltid finnes det unntak fra regelen, de som vrikker seg over glattisen som den skulle ha vært en catwalk i Paris. Men hvordan gjør de egentlig det?

Vi snudde oss til ekspertene for råd, for heldigvis finnes det andre tips enn å la skoene stå til snøen smelter.

Her er hemmeligheten bak hvordan du kan "hæle" å gå i hæler på vinteren.

GJØR SOM STILETTDRONNINGA: Med disse tipsene kan du bli like flink til å gå på hæler som stilettdronninga sjøl ¿ Carrie i Sex og Singelliv!
GJØR SOM STILETTDRONNINGA: Med disse tipsene kan du bli like flink til å gå på hæler som stilettdronninga sjøl ¿ Carrie i Sex og Singelliv! Foto: FOTO: Stella Pictures

- Gå fra hæl til tå

Høye hæler på holka:

Nei, nei og atter nei. Det er det fotterapeut Jorunn Hilmarsdottir ved Ski Hud og Fotklinikk tenker når hun ser høye hæler på holka.

Sesongens høye støvletter gir riktignok noe støtte til anklene, men siden forfoten bærer hele tyngden kan det likevel ende i både knall og fall, liktorner, feilstillinger i foten og i skjelettet.

- Mange høyhælte sko er for høye og for spisse, i tillegg til at de har for lite støtte og demping. Det finnes ingen høyhælte sko som jeg vil anbefale, men hvis jeg må velge er ikke en variant med platå den aller dummeste. Da er det ikke en alt for stor høydeforskjell mellom tå og hæl. Da er du mer stødig og belastningen på forfoten blir mindre, sier hun.

Hilmarsdottir tipser også om at du ikke bør velge en sko som ikke er smalere enn din egen fot - spisse sko er derfor nærmest som et skjellsord å regne. Hvis ikke du ønsker deg inngrodde negler, da.

Monique Lund er moteblogger, småbarnsmor, prosjektleder, utdannet ingeniør i mekatronikk og over gjennomsnittet glad i høye sko. Med andre ord er det mye som denne dama kan - også å gå i opptil 11,50 centimeter høye pumps, i alle fall for en liten stund.

Heldigvis for oss (og for alle vordende mødre) fødes ingen med hæler på beina, verken Sarah Jessica Parker eller Lund. Alle kan bli heltinner i hæler, det gleder bare å ha rett teknikk og nok tålmodighet.

- Trikset er å ha nok støttemuskulatur i leggene, ellers blir du fort sliten i beina. Så du må øve seg litt først, til du blir sterk nok, sier hun.

- Ellers gjelder det å gå fra hæl til tå. Mange av de som går med knekk i knærne gjør det fordi de tråkker for mye på tærne.

Lærsko med gummisåler

Lund liker høye hæler, siden skoene skjøter på noen centimeter og gir en finere holdning.

- Jo høyere hælen er, desto viktigere er det å ta korte steg. Og særlig om vinteren. Bruker du teknikken hvor du lander på hælene og ruller over på forfoten før du sparker fra, blir stegene automatisk kortere. Og tryggere, sier hun.

Men veien til en mer forsvarlig gange, begynner allerede i skobutikken.

- Skal jeg kjøpe sko som jeg også skal bruke når det regner eller snør, satser jeg på lærsko med gummisåler. Skinnsko er mer behagelige og vennlige mot føttene, imens gummien gir deg et bedre grep, tipser Lund.

- Det finnes også brodder på markedet

OPP I HØYDEN: Øvelse gjør mester - vips, så kan du gå på like høye sko om Lady Gaga. Eller kanskje ikke...
OPP I HØYDEN: Øvelse gjør mester - vips, så kan du gå på like høye sko om Lady Gaga. Eller kanskje ikke... Foto: FOTO: Stella Pictures

Har skoene for eksempel glatte skinnsåler, trekker hun de om hos en skomaker. Ellers minner motebloggeren om at det også finnes ulike brodder på markedet, noe som kanskje ikke er så sexy - men som i alle fall er ser finere ut enn å ligge langflat i.

TIPSER: Moteblogger Monique Lund er over gjennomsnittet glad i høye sko.
TIPSER: Moteblogger Monique Lund er over gjennomsnittet glad i høye sko. Foto: FOTO: Privat

- Om du ønsker deg en sko med høy hæl, som samtidig er noe komfortabel, bør du se etter en sko med en litt bredere hæl, samt en liten platåsåle i front for noen centimeter med stabilitet, sier Marie Haugen Bævre hos Lille Vinkel Sko.

Tynne hæler krever mer balanse, i likhet med sko som er for høye eller for smale. I tillegg slites stiletthæler fort, spesielt når du går på asfalt.

- Hos oss anbefaler vi kundene å gå noen runder i butikken, samt å prøve ulike størrelser, både med og uten såleinnlegg foran i skoen. Har du mulighet til å deponere på skoen i noen dager bør du gripe den sjansen, da det er lettere å kjenne om skoen passer, i ro og mak hjemme i din egen stue, sier hun.

Og husk, er det skikkelig glatt, er det lov å ha med hælene i jobbveska i stedet. For inne på arbeidsplassen er det sjelden særlig glatt.

De fem verste høyhælte tabbene:

1. Å GÅ PÅ TÆRNE

Har du ikke en stødig nok hæl, for eksempel en veldig høy og tynn en, er det fort gjort å ty til tærne. Går du på tåballene, fører det igjen til en knekk i knærne - en svært ukomfortabel og uflatterende en.

Synes du det er vanskelig å legge vekten bakpå, kan du velge en mindre bratt sko, for eksempel et par som har platå eller kilehæl. Da kommer du opp i høyden, uten å måtte stå og gå som en ballerina.

2. Å SETTE NED HELE FOTEN SAMTIDIG

Tar du på deg de høye hælene ønsker du gjerne å bli lagt merke til, men helst ikke fordi du tramper såpass hardt i gulvet at man må bli oppmerksom på deg. Unngå derfor å sette hele foten i gulvet på en gang.

Tråkk heller på hælen først, før du ruller over til forfoten og sparker ifra. Når du går på høye hæler skal du ses - ikke høres!

3. Å TRÅKKE FOR LANGT OG FOR BREDT

Du kommer ikke fortere fram om du tar lange steg. Mest sannsynlig slår du deg heller gul og blå, i stedet for å komme deg fra A til Å.

Korte og jevne, rolige steg gjør deg mer stødig, i tillegg til at det er mer "ladylike" enn å lange ut på fortauet. Forsøk også å gå på en rett linje, ved å sette den ene foten foran den andre, for økt balanse og stabilitet.

4. Å DIRRE I ANKLENE

Er du mer skjelven i beina enn når du skal tale for en stor forsamling, er det et tegn på at du har sko som ikke gir deg nok støtte ved ankelen.

Velger du et par uten støtte, må du bruke ekstra muskler for å holde balansen. Å tilbringe arbeidsdagen i nette pumps er kun for eksperter, med andre ord!

5. Å SE RETT NED

Forsøk å stramme de nedre magemusklene, rette deg helt opp, løfte brystet og se rett frem, for økt stabilitet. Kikker du ned i bakken, får du tyngdepunktet for langt fram, noe som kan gjøre deg ustø.

Les også:

Glem hælene, nå er det joggesko som gjelder

Dette buksetrikset må du få med deg

- Hele livet mitt handlet om operasjoner

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også