Slik unngår du bomkjøpene
12 knep for å unngå de verste bomkjøpene
En ting du ikke kommer til å angre på, er at du leser denne artikkelen.
Er du en av oss, som synes at shoppingturer er litt som å reise på Ikea eller å sove i telt - at det er så mye koseligere i teorien, enn i praksis?
På en av vinterens mange fridager tar vi eksempelvis med oss bankkortet på luftetur i en julepyntet handlegate, hvor det virker som om resten av landet har tenkt samme tanke; "nå fortjener vi jammen noe fint" og "nå skal vi kose oss".
Oi, sann. Unnskyld. Takk for dansen. Kan jeg bare smyge meg forbi her?
Boblejakka virket som en god idé, helt til du befinner deg innenfor kjedebutikkens dører - hvor det føles ut som at gradestokken viser samme tall som det tilbudsskiltene gjør. O' jul med din vrede...
Unngå bomkjøpene
Okay da, så er heldigvis ikke alle handleturer like dramatiske som vi skal ha det til.
En ting som derimot er sikkert, er at det neimen ikke alltid er lett å tenke klart, mellom "to-for-en", "50 prosent" og "tilbud, bare i dag".
For, som flesteparten av oss vet, ender mange kjøp bakerst i skapet, til høyre for den kjolen man skulle bruke hvis man noen gang kom til å bli bedt på cocktailparty og til venstre for den buksedressen man kjøpte en størrelse for liten - fordi man bare skulle gå ned fem kilo først.
Svart er alltid i tiden, men når det er snakk om svart samvittighet, er det ikke like stas.
Så, særlig nå som det nærmer seg salgssesong, hvordan skal man være sikker på at man gjør det rette valget?
Er egentlig den jakka, buksa, toppen eller kjolen en god idé?
- Husk at mote ikke går seg til
Og skulle du likevel angre...
- Ved handel fra norske internettsider eller ved telefonsalg, kan du glede deg over den norske angrerettloven. Den gjelder i 14 dager.
- Handler du over disk, praktiserer butikkene gjerne åpent kjøp i 7 til 14 dager. I mindre butikker derimot, kan det lønne seg å deponere på plagget, hvis du ønsker annet enn tilgodelapp. Det er nemlig opp til butikken selv å avgjøre hvor lenge etter kjøpet du kan bytte, og om du kan få pengene tilbake. Spør hvis du er usikker.
- Handler du på salg, er det vanlig at bytteretten faller bort.
- Undertøy og badetøy kan vanligvis ikke byttes.
- Handler du gave, og spesielt julegave, er det lurt å ta vare på byttelapp og/eller kvittering. Så du har et bevis på varens verdi, hvis den havner på salg før mottakeren rekker å bytte.
- Sitter du med skjegget i postkassa, eller kanskje heller med en garderobe full av "ubrukte salgskupp", finnes det fremdeles råd. Hva med å selge plaggene på en av de norske auksjonssidene? Ordtaket "en manns søppel er en annen manns gull", har aldri passet bedre!
Kilde: Forbrukerradet.no
- Kler du deg etter din egen kropp og er trofast mot din egen smak, slår det sjelden feil, sier Tonje Norum, moteansvarlig i Kamille.
Selv er hun mest fornøyd med de tidløse kjøpene hun gjør, som et par ankelstøvletter i svart skinn, som hun attpåtil fikk til nedsatt pris.
- Husk at mote ikke går seg til. Passer ikke kjolen på dagen som du kjøper den, blir den mest sannsynlig aldri en garderobefavoritt, sier hun.
Det som derimot er trygt, er plagg som er i motebildet sesong etter sesong, som skinnjakka, dressbuksa, jeansen, den hvite t-skjorta og genseren med rund hals. Ja, klær som du alltid liker.
- Det lønner seg ikke å bytte stil hver sesong. Det er gøy å eksperimentere, men skal du investere lønner det seg heller å legge pengene i klassiske plagg og basistøy, sier hun.
Handlelister og tenkepauser
- Jeg er en stor tilhenger av handlelister og tenkepauser, sier Annabel Rosendahl, som er moteblogger på Annabelrosendahl.com og innkjøper for Høyer.
Selv om hun har en stor interesse for klær og mote, er hun fullstendig klar over at handleturer ikke alltid er like stas. Til det har hun noen gode råd.
- Skriv ned det du har lyst på, for eksempel på mobilen, før du drar på shopping, sier hun.
Selv pleier Rosendahl å skrive en ønskeliste som hun lar modne i noen dager eller måneder - avhengig av hvor dyre ønskene er. Hvis hun fremdeles har lyst på det da, slår hun til eller begynner sparinga. Impulskjøp er et fremmedord i denne fashionistaens ordbok. Tips og triks, har hun derimot nok av.
- Kom deg tidlig ut i butikkene og vær der når det åpner, når det fremdeles er ryddig butikk og få mennesker. Da har du også den fulle oppmerksomheten til butikkselgeren, når du tar turen i prøverommet. Hold av det som du likte, før du tar deg en lunsj og kaffe, eller kanskje til og med et glass vin? Synes du fremdeles at plagget er fantastisk fint etter lunsjen, noe du kan ha i skapet lenge, går du tilbake og kjøper det, sier hun.
På denne måten unngår du bomkjøp, i alle fall i tider hvor det er lov å holde av klær.
Salg
Men hva med når det er salg?
- For meg består den perfekte garderoben av baseplagg, for eksempel en svart skinnbukse og en grå strikkegenser, som du kan kombinere med noe mer iøynefallende - som en rosa kåpe. Så på salg er det nettopp dette jeg ser etter, basisplagg, vesker og sko som ikke går ut på dato, i tillegg til de statementplaggene som jeg ikke hadde tatt meg råd til ellers, sier hun.
Med trendkunnskapene til Rosendahl i veska, går det også an å tjuvstarte på vårtrendene under salget, som det allerede finnes noe av i butikkene.
- Se etter det svarthvite og minimalistiske, noe som blir en kjempestor trend på nyåret. Sats også på lyserosa, striper, collegegensere, ruter, voluminøse bukser og ruteskjorter, sier hun.
Før våren kommer er dette uansett gode kjøp, som kan kombineres med strikk og skinn, før jeansshortsen endelig kan tas fram igjen. God jakt!
Sjekkliste til shoppingturen
1. Hadde jeg kjøpt dette plagget, hvis jeg måtte betalt full pris for det?
Uansett hvor mye prisen på plagget er redusert, er det ikke en god deal hvis du aldri kommer til å bruke det.
2. Passer plagget, akkurat nå?
Å kjøpe et plagg som skal inspirere til vekttap, fører sjelden med seg annet enn dårlig samvittighet. Det samme gjelder hvis du kjøper et plagg som du skal sy om, men først må du bare lære deg hvordan - og kjøpe symaskin.
3. Er jeg komfortabel i det?
Får plagget deg til å klø i løpet av minuttene i prøverommet, kan du bare tenke deg hvordan det kommer til å bli over en hel dag.
4. Vil jeg bare ha plagget, på grunn av merket?
Innrømmer du dette for deg selv, bør du henge plagget tilbake. Merkelappen var kanskje viktig på ungdomsskolen, men nå er det andre ting som bør bety mer - passform og kvalitet, for eksempel.
5. Eier jeg noe som jeg kan kombinere det med?
Hvis skjørtet kommer til å se så bra ut til den toppen og de skoene som du ikke eier ennå, bør du droppe det og ikke shoppe det. En god regel, er å se for deg minst tre ting du kan kombinere plagget med, fra den allerede eksisterende garderoben din.
6. Har jeg en anledning som jeg kan bruke plagget til?
Hvis du tenker at "åh, denne kjolen hadde vært perfekt hvis jeg potensielt blir forlover i et sommerbryllup med svarthvitt-tema", har vi tre ord til deg: Ikke kjøp den.
7. Er plagget vanskelig å ta vare på?
Har du aldri vært hos et renseri og har heller aldri lyst til å være det, bør du droppe plaggene i 100 prosent silke og ull. Dessverre blir ikke genseren eller blusen ren, uansett hvor lenge den ligger i skittentøyskurven.
8. Må du rettferdiggjøre kjøpet?
Krever kjøpet en forsvarstale, "jeg har råd til denne hvis jeg spiser nudler og knekkebrød resten av måneden", bør du la vær. Du vet like godt som oss at det uansett kommer til å bli både sushi og restaurantbesøk denne måneden.
9. Trenger jeg den?
Har du ikke et par med svarte støvletter? Kjøp det. Har du allerede ti par? Vel, da kanskje du burde stå over. Uansett om dette paret er "til å dø av".
10. Er plagget "helt deg"?
Eller passer det kanskje bedre til en du kjenner? Å kjøpe noe som ser best ut på venninna di, er aldri en god idé.
11. Elsker jeg plagget?
Å shoppe er litt som å velge kæll - forplikt deg bare hvis du er skikkelig betatt.
12. Tenk ekte vare!
Selv om det kan være fint, har plagg i akryl, polyester dårlig holdbarhet. Sats heller på naturmaterialer som bomull, kasjmir og lin. Og særlig på salg! Her kan du gjøre ordentlige ullfunn!
Kilde: Whowhatwear.com
Les også:
Slik fikser du håret til julebordet
Ser du hvilken som koster 9600 kroner mer?
Denne saken ble første gang publisert 04/12 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.