Speilbildet ditt lyver
Derfor ser du rar ut på bilder
Stoler du fullt og helt på ditt eget speilbilde? Det bør du være forsiktig med.
Legge makeup. Style håret. Pusse tenner. Velge antrekk. Det er ikke en ting vi jenter ikke bruker speilet til.
Og vi tar selvfølgelig for gitt at det vi ser i den blanke flaten, er den fulle og hele sannheten.
Men har du noen gang tenkt over at speilbildet ditt faktisk viser deg det totalt motsatte av det alle andre ser?
Hvorfor? Svaret får du her.
Aldri sett deg selv
Det er det amerikanske radioshowet Radiolab som tar opp spørsmålet i programmet «Desperately Seeking Symmetry».
Radiovertene Jad Abumrad og Robert Krulwich intervjuer her den noe geeky dataprogrammereren John Walter som mener at du, av alle personer, aldri har sett deg selv slik du egentlig ser ut.
- Du kjenner kun til speilbildeversjonen av deg selv. Ikke virkelighetsversjonen, forklarer Walter, som skiller mellom det han kaller et «speilbilde-jeg» og et «virkelighets-jeg».
- Jeg ble ofte mobbet da jeg var yngre, og var aldri invitert med på noe som helst, forteller Walter, som mener han fant forklaringen på hvorfor da han var 19 år.
- Jeg fant et bilde av meg selv, og husker min første tanke var: «Hvorfor ser jeg så rar ut?».
Byttet plass
Walter funderte lenge over hvorfor han så så nerdete ut på bildet. I speilet så han jo kul ut. Hva kom det av?
- Plutselig slo det meg. På bildet så jeg en fyr med skillen på høyre side. I speilet så jeg en fyr med skillen på venstre side.
Ja, for det er som kjent sånn at det som i speilet ser ut som det er på venstre side, i virkeligheten vil forekomme på høyre side. Og omvendt.
- Jeg bestemte meg for å bytte plass med speilbildeversjonen av meg selv, og la skillen på den andre siden slik at alle andre så den kule fyren jeg alltid hadde sett. Og jeg så den nerdete versjonen i speilet. Samme kveld ble jeg faktisk invitert med ut av en gjeng fra skolen, sier Walter.
Abumard forteller at ifølge Walter er forskjellen på en venstrestilt og en høyrestilt skill såre enkel.
- Han mener at den venstrelagte skillen får en person til å fremstå som maskuline, mektige og sterke. Den høyrelagte skillen, derimot, får vedkommende til å fremstå som skjør og svak, sier Abumard.
Speilbildet lyver
For Walter var hele opplevelsen med på å overbevise han om at speilet, og det reverserte bildet det reflekterer, lyver til oss.
- Ingen andre har sett deg slik du ser og oppfatter deg selv i speilet, sier Walter.
Mike Nicholls, psykologiprofessor ved universitetet i Melbourne, mener at John Walter kan være inne på noe når han fremmer den venstrestilte skillen.
- Vi mennesker assosierer venstresiden som mer følelsesmessig enn høyresiden. Derfor vil vi også tiltrekkes mer mot det som heller mot venstre, sier Nicholls.
Virkelighetens speil
For å se seg selv nøyaktig slik andre så han, bestemte Walter seg for å lage det han kaller et «virkelighetsspeil».
- Jeg satt to store reflekterende flater mot hverandre, i helt rette, 90-graders vinkler, slik at de til sammen utgjorde en krok. I dette speilet vil du se deg selv slik andre ser deg. Grunnen er at i et felt midt i speilet ser du et speilbilde av et speilbilde, og to ganger speilvendt blir rettvendt, forklarer Walter.
- Jeg visste faktisk ikke at jeg så sånn ut, sier Abumrad overrasket idet han ser sitt eget, sanne speilbilde.
Supermann gjør det også
Det finnes flere hårskill-eksempler i historien. Blant dem; Superhelten Supermann - som tidvis er forkledd som en klønete journalist under dekknavnet Clark Kent.
Mens Supermann har skillen på venstre side, har nerdete Clark lagt sin til høyre.
Også den amerikanske presidenten Jimmy Carter valgte å legge skillen over fra høyre til venstre side etter å ha blitt kritisert for å være for pysete.
Ifølge makeupartist i NRK, Monica Løland, er det gjerne de minste detaljene ved en person som er med på å underbygge hans eller hennes karakter, og at dette brukes aktivt i både filmen og på TV.
- Det er lett å forandre en karakters personlighet ved å forandre små detaljer og fremme visse trekk i ansiktet, sier Løland.
Hun tar ofte utgangspunkt i folks fordommer og generelle oppfatninger når hun skal understreke visse egenskaper til en rolle.
- Skal jeg lage en rik, sleip eller klysete karakter, understreker jeg det ved å kamme håret glatt bakover. Vil jeg ha en streng, maskulin look, får jeg frem de firkantede trekkene i et ansiktet. En veik, puslete karakter sminkes gjerne lysere i huden. Karakteren oppfattes som snillere dersom jeg gir han gode, røde roser i kinnene.
Løland synes videre at nerden Clark Kent presenteres godt, men mener det er langt fra bare skillen som får han til å fremstå skjør og usikker.
- Vi må ikke glemme de tykke brilleglassene, og det litt for stelte håret, sier Løland.
Les også:
Her er produktene som redder hverdagen
Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet
Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide
Denne saken ble første gang publisert 20/03 2013, og sist oppdatert 06/05 2017.