Dette er «snill» pels
Her er pelsen du kan bruke med god samvittighet
Ønsker du å gå med pels, finnes det noen alternativer som er bedre enn andre.
HVA ER PELS?
Følgende regnes vanligvis ikke som pels:
- Materiale som klippes, skjæres eller gres fra dyr (feks. ull).
- Skinn uten hår fra dyr som benyttes til lær (feks. semsskinn fra storfe eller elg).
- Skinn med hår fra dyr som ikke er drept hovedsakelig for pelsens skyld (feks. skinn fra sau, ku eller rein).
- Syntetisk materiale laget for å se ut som pels.
Følgende regnes alltid som pels av dyreetiske og/eller dyrevelferdsmessige årsaker:
- Pels fra lam av Karakul-sauen (persianerpels).
- Pels fra kanin.
- Pels fra hund, katt og sel.
Kilde: Dyrevernalliansen
Pels er et tema som skaper sterke reaksjoner hos folk og opphetede debatter.
Noen har ikke noen etiske problemer med å gå med pels, mens andre er sterkt imot det de mener er en uetisk bransje.
Har du lyst til å gå med pels i vinter med god samvittighet, så finnes det noen alternativer som Dyrevernalliansen går god for.
«Slem pels» og «snill pels»
- Det er et skille mellom pels og «ekte pels», forteller informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.
Det de kaller ekte pels er pels fra oppdrett, det vil si pels fra rev, mink og kanin som blir alet opp i bur.
Pels som er fangstet for pelsen skyld faller også inn under denne kategorien. Dette er dyr som lever i naturen, som for eksempel coyote, men som blir drept hovedsakelig for pelsens skyld.
- Både pels fra oppdrett og fangst er det vi kaller «slem pels». «Snill pels» er derimot fra dyr som uansett skal slaktes og som har forutsetninger for å leve et bra liv sammen med mennesker, opplyser Kleveland.
Denne typen pels inkluderer blant annet sau, reinsdyr og lama. Dersom man vil ha «ekte» vare, er dette noe Dyrevernalliansen heller anbefaler at man bruker i stedet for pels fra burdyr.
Grunnen til at dette er pels som de kan gå god for, er fordi husdyr har bedre vilkår enn mink og rev, og det er lettere å sette realistiske krav til deres velferd. I tillegg blir hele dyret nyttet, noe som er positivt.
All sauepels kommer fra dyr som blir slaktet og brukt i matproduksjon.
- En type sauepels vi derimot fraråder folk å kjøpe, også second-hand, er persianerpels. Denne pelsen kommer fra ufødte eller nyfødte lam. Bruker man denne typen pels, kan man være med på å øke interessen rundt den, og dette er ikke noe vi ønsker, sier Kleveland.
Positive til fuskepels
Fuskepels er også noe Dyrevernalliansen ser positivt på. De synes det er kjempe bra at mange i moteindustrien har tatt et prinsipielt valg ved å ikke bruke pels, men heller går for fuskepels.
- Vi synes det er kjempebra at moteindustrien ser etter etiske løsninger når de produserer klær, også når det gjelder pels. Mye av fuskepelsen har nå blitt veldig naturtro, og det viser bare hvor unødvendig ekte pels har blitt, mener Kleveland.
Bruk av pels er i dag et motefenomen, og ikke lenger noe man nødvendigvis bruker for å holde seg varm - det er det flere andre materialer som gjør langt bedre. Derfor synes Dyrevernalliansen at fuskepels er et bra alternativ.
De er heller ikke redd for at fuskepels skal gi feil signaleffekt, og få folk til å kjøpe ekte pels. De er overbevist om at signaleffekten som fuskepels eventuelt gir er et tidsbegrenset problem.
- Vi synes det er bra med en ny næring som er etisk bevisst, og støtter opp om dette i stedet for å være surpomper.
Også Charlotte Thorstvedt er veldig for bruk av fuskepels. Hun er aktiv medlem i Mote mot Pels - motebransjens egne faggruppe som samarbeider med NOAH for dyrs rettigheter.
Deres ønske er å få publikum, politikere og presse til å innse at «mote» og «pels» ikke lenger går hånd i hånd.
- Fuskepels går ikke på bekostning av dyrene, så tommelen opp for fuskepels, kommenterer hun.
Thorstvedt bruker selv fuskepels flittig gjennom vinteren.
- En av mine favorittkåper akkurat nå er fuskepels, og den er veldig varm og god, sier hun.
«Økologisk pels»
Flere klesprodusenter bruker det som kalles «økologisk pels». Dette er pels fra dyr som har dødd naturlig.
Pelsfrie motebutikker og merker
Flere og flere merker og butikkjeder har sluttet å produsere og selge pels. Dyrevernalliansen har laget en liste over hvilke dette inkluderer.
For å kunne komme med på listen må klesmerkene og butikkene ha en offisiell policy på at de ikke selger ekte pels, eller skriftlig dokumentere overfor Dyrevernalliansen at de fører denne linjen.
I løpet av kun få år har over 160 merker/butikker sluttet å bruke ekte pels. Den fullstendige listen finner du på Dyrevernalliansens nettside.
Det norske merket Alpaca Society er en av klesprodusentene som kun bruker økologisk pels, og dette er en bevisst, etisk avgjørelse de har tatt.
- Jeg er en gammel venn av Dyrebeskyttelsen, og jeg kunne aldri jobbet med pels hvis jeg visste at pelsen kom fra dyr som har lidd unødvendig. Dette ligger i bunnen av det vi driver med, opplyser Vibeke Stølen Astrup, gründer og eier av Alpaca Society.
Merket jobber bare med alpakka fra Peru, og der innebefatter en liten del av industrien pels. Denne pelsen kommer utelukkende fra dyr som har dødd naturlig i fjellet.
Alpakkaer blir nemlig født i tidsrommet fra november til mars, og det er på denne tiden av året at det er dårligst vær. Dyrene lever utendørs på 3500 meter over havet, og er prisgitt naturen og været. Det er mye regn, snø og minusgrader, så mange av de nyfødte dyrene fryser dessverre i hjel.
Nesten 50 prosent av dyrene dør i løpet av de første levemånedene. Dette er en tragedie for de fattige bøndene, fordi dyrene betyr mye for dem - både personlig og økonomisk.
- Bøndene tar vare på pelsen fra dyrene som dør for å kunne selge dem. På denne måten kan de tjene penger på pelsen, når de ikke kan tjene penger på dyret, sier Stølen Astrup
Det er en naturlig konsekvens av det faktum at så mange av ungene dør. Hadde dyret overlevd, kunne de tjent mye mer penger på å selge ullen i 20 år, legger hun til.
Et annet norsk merke som kun bruker økologisk pels fra alpakka er Fleischer Couture.
Om dette er en type pels du personlig kan gå god for, er et etisk valg du selv må ta. Dyrevernalliansen på sin side har ikke tatt stilling til pels fra selvdøde alpakkaer.
Denne saken ble første gang publisert 20/12 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.