Hvordan finne de beste brukt-skattene
Bli en proff bruktkjøper
Lær inside-tipsene til en bruktkuppekspert!
Frida Dahl
Artikkelforfatteren Frida Dahl er utdannet klesdesigner fra Esmod, har jobbet med redesign hos Steen & Strøm og Fretex tidligere. Frida er nok mer erfaren enn de fleste når det kommer til bruktkjøp av klær og tilbehør, det er hennes hobby og store lidenskap! Nå jobber hun som praktikant i Det Nye.
Du verden så glad man blir når plutselig drømmeskoene, eller den lekre designerkjolen plutselig dukker opp, under stabler med gamle joggebukser og utvaskede tunikaer.
Det der skjer aldri meg sier du? Ikke fortvil, alle kan bli gode bruktkjøpere. Men det er noen regler man må følge for å finne skattene. Og i tillegg må man smøre seg med en god dose tålmodighet og ta seg god tid...
I tillegg til loppemarkeder og bruktbutikker, kan man slå kloa i bruktskatter på nettet. For designklær og tilbehør er gode, gamle Finn.no et perfekt sted å gjøre kupp. Sjekk også ut den nye, store konkurrenten Bazar.no .
Hos Fretex sin nyåpnede nettbutikk kan man også komme over flotte ting, men har du mulighet så er et besøk i Fretex-butikkene å foretrekke.
Se potensialet
Essensielt for å gjøre gode kupp, er å kunne se potensialet i plagget du har foran deg.
Tenk at en litt for stor kjole f.eks, kan bli superfin med et belte og et par enkle innsnitt.
Tenk kreativt og gi plaggene muligheter.
Husk på at mange små feil og mangler kan repareres.
Planlegg på forhånd
Er du usikker på hva du egentlig liker mens du står der med grådige loppis-konkurenter på alle kanter, så planlegg litt på forhånd.
Les i blader, eller søk på nettet, og tenk ut hvilken stil du vil gå etter og eventuelt hvilke type plagg/veske/sko. Så ender du ikke opp med å kjøpe en haug med 80-talls kjoler, når du egentlig vil gå våren i møte med pastell-fargede blonder.
Det finnes mange gode bruktmarkeder også, som ofte er åpne i helgene. Birkelunden og Vestkanttorget i Oslo har gode helgemarkeder hvis man er i hovedstaden.
Sjekk nettsiden www.loppemarked.info for en oppdatert oversikt over hvor og når det er loppis!
6 gode tips for å lykkes
1. Stå opp tidlig.
Er det på loppemarked du vil lete etter skattene, så må du være tidlig ute. Stå gjerne i kø ca 20 min før åpning. I hvertfall hvis det er populære loppemarkeder, som de gjerne er i byområdene. Med en gang de åpner porten, må du skynde deg inn, orientere deg og kaste deg inn døren det står "KLÆR" på.
Orienter deg også for hvor vesker og sko finnes, så du eventuelt kaster deg inn her først hvis det er første prioritet. Så må du gå systematisk til verks og lete. Det lønner seg å vite nogenlunde hva man er ute etter, så slipper du å bli handlingslammet når du plutselig har stativ på stativ foran deg. Loppemarkeder pleier stort sett å kategorisere tingene de selger.
2. Vær oppdatert og forberedt.
Som i punktet over, lønner det seg å sjekke hva som beveger seg i motebildet hvis man vil oppdatere garderoben for en billig penge. Trender kommer og går i bølger, og akkurat den trenden som er nå, kan ha vært inn for noen år siden også. Og se! Der fant du plutselig it-jakken som sett på catwalken og i alle bladene om dagen, bare at denne varianten er fra 1991 og koster 30 kroner...
Er du litt fingernem, kan du dra frem nål og tråd og lage et skjørt av kjolen med rødvinsflekk på brystet, eller en kul mini-shorts av den småharry høyvannsbuksa.
Når det kommer til materialer så gå etter kvalitets-stoffer.
Da gjør man som regel de beste kjøpene og du får mest for pengene. Sjekk innholdslappen i plagget. Stoffer som silke, bomull, ull, viskose, skinn o.l er varige, naturlige materialer. For å lære mer om de beste ullmaterialene har vi laget en guide til dette her.
3. Ta deg tid.
Har du mulighet gå gjerne til bruktbutikkene litt tidlig på dagen. Da er det mindre folk der, og godbitene henger der fremdeles. Det samme gjelder markeder av alle slag. Gå systematisk til verks, kanskje drømmekjolen har falt under bordet eller gjemmer seg bak et stativ? Her gjelder det å saumfare området ordentlig.
4. Trål nettet.
Finn.no, Bazar.no, Ebay.com, Etsy.com er eksempler på steder hvor du kan gjøre gode kupp. Spesielt Ebay er et mekka for secondhand-interessere, og her kan man bli sittende leenge, for det er enorme mengder å bla seg igjennom her. Handler du fra over landegrensen, så pass på 200 kroners-grensen for toll.. Sjekk vår store guide til nettshopping her!
5. Prut!
Brukthandling er som regel svært billig, men det hender godbitene er priset relativt høyt. Da kan man prøve å prute.
Ikke vær redd for å prøve deg på pruting. I Norge har vi ikke tradisjon for å prute, og det kan føles litt uvant. Men prøv deg på en høflig måte, og foreslå omtrent 70 % av fullpris, så går selgeren kanskje med på en lavere pris.
6. Vær ekstra obs på tilbehør.
Når det gjelder vesker og sko, så kan man komme over herlige kupp her også, så oppdater deg gjerne på merker(fra de tidligere tiår også) Og gå også her for skinn og gode kvaliteter. Pass på hæler og såler på sko, de kan ofte være skadet eller gått skjeve, og da anbefales det ikke å bruke dem, med mindre du vil satse på en skikkelig reparasjon. På veske-fronten derimot har man fantastiske muligheter til å finne skatter uansett slitasje. Skinnvesker blir jo ofte bare finere med årene, og man kan ofte finne flotte weekendbager i skinn på loppis.
Jeg glemmer ikke ett av mine første bruktkupp, da jeg fant et nydelig YSL-belte på loppis, til skarve 15 kroner. Sånt gir blod på tann!
Når du er på bruktjakt er det lurt å ha i bakhodet de udødelige klassikerne som alltid bør ha en plass i skapet, ha følehornene ute for disse!
Les også:
OMG - jeg dør! - lær deg motespråket du også
Quiz: Er du en fashionista som skjønner motevokalbularet uten å blunke?
Tenk at noe så lite kan skape så stor debatt
Denne saken ble første gang publisert 23/03 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.