BRØDBAKST:
Ha mørk sjokolade i brødet!
Kan spises i stedet for kaker og søtsaker.
Et rykende varmt og ferskt brød er noe av det beste mange av oss vet.
Har du lyst på noen ferske oppskrifter med spennende ingredienser?
Vær så god – her er tre søte superbrød. Og ja - ett av dem skal du ha mørk sjokolade i.
Sjokorug
Mmmm ... søte og saftige rugboller med sjokolade? Spis dem i stedet for kake og søtsaker.
Slik gjør du - 24 stk.:
Fordeig:
3 dl kaldt vann
10 g gjær
300 g rugmel
Deig:
150 g knuste rugkjerner
100 g linfrø
50 g solsikkekjerner
5 dl kokende vann
15 g grovt salt
1 ss maltsirup eller mørk sirup
1 ss kakaopulver
100 g mørk sjokolade
300 g hvetemel
50 g hakkede hasselnøttkjerner
Første dag: Hell vannet i en skål og løs opp gjæren. Rør rugmel i væsken og la deigen stå tildekket i romtemperatur i minst 10 timer.
Neste dag: Ha rugkjerner, linfrø og solsikkekjerner i en skål. Hell kokende vann over, og la det stå i ca. 1 time.
Hell fordeigen i en stor skål sammen med de oppbløtte kjernene, salt, maltsirup og kakaopulver. Hakk sjokoladen grovt, og rør den inn i deigen.
Tilsett hvetemel, litt av gangen, mens du elter deigen. La deigen heve tildekket et lunt sted i ca. 2 timer. Hakk sjokoladen grovt og rør den i deigen.
Hakk hasselnøttkjernene.
Dypp en stor spiseskje i en skål med kaldt vann. Form deigen til boller ved hjelp av skjeen, og fordel dem på to stekeplater med bakepapir.
La brødene etterheve i ca. 30 min. Dryss bollene med de hakkede hasselnøttene, og stek på 250 °C i ca. 20 min. Avkjøl på rist.
Speltbrød med gojibær - søtt og sprøtt
Et både søtt og sprøtt brød du kommer til å elske.
Du trenger til 1 stort brød:
1 dl yoghurt naturell
3 dl lunkent vann
25 g gjær
2 ts salt
1 ss flytende honning
100 g speltflak
50 g linfrø
50 g solsikkefrø
50 g gresskarkjerner
75 g gojibær
100 g grovt speltmel
250–300 g hvetemel
Slik gjør du:
Hell yoghurt og vann i en skål, og løs opp gjæren. Tilsett salt, honning og speltflak, og rør sammen. Ha linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og gojibær i deigen. Bland speltmel og hvetemelet i litt av gangen, og elt godt. Deigen skal være litt klissete.
Dekk til og sett den til heving på et lunt sted i ca. 1 time. Ha deigen ut på en melet kjøkkenbenk, og form den til et rundt eller ovalt brød. Legg brødet på et stykke bakepapir og la det heve tildekket på et lunt sted i ca. 1 time.
Riss rutemønster i brødet. Sett ovnen på 200 °C varmluft, 225 °C på vanlig ovn. La en bakeplate stå i ovnen. Lemp brødet forsiktig med bakepapiret over på den varme bakeplaten, og stek brødet i ca. 25 min. Avkjøl på rist.
Powermuffins
Deilige muffins bakt på sunne råvarer – og helt uten mel.
Du trenger til 14 stk:
100 g gresskarkjerner
100 g solsikkekjerner
100 g linfrø
100 g sesamfrø
100 g mandler
100 g valnøtter eller hasselnøtter
5 egg
2 ss olivenolje
2 ts salt
100 g tørket frukt i små biter (f.eks. fiken og aprikos)
Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene til muffinsene sammen, og fordel massen i 14 muffins-former av silikon. Stek på 160 °C i ca. 50 min. Avkjøl i formene før de tas ut. De holder seg godt i kjøleskapet i ca. en uke.
Denne saken ble første gang publisert 14/01 2016, og sist oppdatert 06/05 2017.