pupper:
Anne ville bare ha LITT større pupper
...men kirurgen mente hun burde dra på med en D-cup. Det ble vendepunktet.
Hvordan få bedre kroppsbilde?
1. Endre stressende tankemønstre
● Slutt å sammenligne deg med mennesker som er mer
attraktive.
● Ikke tenk på deg selv i grove svart-hvitt kategorier, som stygg eller pen.
● Ikke gi utseendet skylda for alt som går galt i livet. Bli oppmerksom på og endre automatiske tanker som: «Hvis jeg bare kunne se ut som jeg vil, så ville livet mitt bli mye bedre og jeg ville bli lykkelig».
2. Utfordre stereotypier om og betydningen av utseende
● Juster ditt kroppsideal slik at du får et ideal som er mulig å oppnå og som fokuserer på helse og trivsel.
● Forsterk aktiviteter som fremmer en sunn kropp.
● Fokuser på det du liker ved ditt utseende i stedet for det du misliker.
● Pynt og stell deg for din egen glede i stedet for å skjule deg.
3. Utsett deg for situasjoner du tidligere har unngått.
● Spesielle aktiviteter som trening, eller å speile deg.
● Spesielle situasjoner som å dra på stranda, til treningssenter, eller prøve klær.
4. Få vekk «kroppskontrollerende» vaner som fører til for mye opptatthet av eget utseende, som for eksempel trekke i genseren, legge pute foran magen, sitte rett i ryggen for å skjule overvekt.
Kilde: Ingela Lundin Kvalem, basert på og oversatt fra Thomas F. Cash sin bok, The Body Image Workbook: An 8-Step Program for Learning to Like Your Looks.
Som de fleste andre, så gledet jeg meg veldig til å bli myndig. Men mens andre talte dagene til bløtkake og 18 lys fordi de snart kunne kjøre bil eller kjøpe øl helt selv, så gledet jeg meg heller til å kunne gjøre alt mye lettere ved å bli noen hundre gram tyngre.
Med en gang jeg ble «voksen», skulle jeg nemlig til konsultasjon hos en plastisk kirurg i Oslo, for å undersøke mulighetene for en brystforstørrelse.
Til tross for at jeg hadde tullet masse med at jeg var «misunnelig på veggen», at «myggstikkene klødde» eller at «jeg nok burde ha tatt litt Clearasil på de to», så syntes jeg ikke det var like stas å være flatbrystet som jeg ga inntrykk av.
Heldigvis skulle turen til privatklinikken i Oslo sentrum vise seg å bli en av de aller beste tingene som jeg har gjort for min egen selvfølelse.
Puter og papir
Kompleksene mine begynte å vokse da puppene mine gjorde det – eller rettere sagt, da de ikke gjorde det. Det skjedde liksom ikke så mye inni Snoopy-bh-en min, som jeg hadde håpet på.
Det hele begynte altså på barneskolen en gang og toppet seg da jeg var mellom 16 og 17 år, hvis jeg skal dømme ut fra gamle bilder. I et «blinkskudd» fra Summer Parade 2003, for eksempel, er bh-en min såpass stoppet at det er tydelig at jeg har mer enn strømpebukse under den sølvfargede technokjolen min. Puter og papir, for eksempel.
Men alt dette endret seg altså på et legekontor i Oslo sentrum, under konsultasjonen hvor jeg fikk tredd på meg en bh som skulle imitere en D-cup, fordi kirurgen synes at ønsket mitt om en liten B var så alt for beskjedent. Da hadde jeg i så fall blitt førstemann fra Mysen som opererte inn noe så smått, ifølge han.
Jeg er evig takknemlig for innspillene fra denne kirurgen, men ikke fordi han forvandlet meg fra paddeflat til Pamela. Heller fordi dette møtet fikk meg til å innse at det var hodet mitt det var noe feil med. Ikke puppene mine.
Normativt misnøye
Selv om jeg er en raring på mange områder, er det å være usikker på det som er under genseren dessverre ikke noe jeg er alene om. Uansett hvor mange undersøkelser som gjøres på nettopp jenter og selvtillit, ender det nesten alltid opp med det samme. Med nedslående lesing om at det stadig blir vanligere å være usikker på seg selv, særlig hvis du er ung og jente.
– Da jeg først begynte å jobbe som psykolog på videregående skole, ble jeg overveldet av hvor ofte jeg møtte på denne problemstillingen. Jeg fikk besøk av 16–17 åringer som nærmest var klinisk deprimerte, fordi de ikke syntes at brystene deres var store nok, sier psykologspesialist Stella Marie Ottesen, som nå driver Psykologonline.no.
At kvinner er misfornøyde med eget ytre er faktisk blitt så vanlig at det kalles «normativt misnøye», noe som betyr at det er uvanlig å finne kvinner som liker sitt eget utseende, ifølge en artikkel skrevet av Psykologisk Institutt.
– Når jenter og kvinner snakker sammen, har de en tendens til å ty til det som kalles for «fat talk». At man klyper seg i valkene og viser fram hvor tjukk man er. Det er blitt vanligere å si at man ikke ser bra nok ut, enn at «jeg er kjempefornøyd med hvordan jeg ser ut», sier Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo.
- Gjør man det, blir man nærmest mistenkeliggjort; har hun ingen selvinnsikt, eller? Det ligger nesten et forbud mot å være for fornøyd med seg selv, legger hun til.
Et umulig ideal
Et kjapt søk på «pupper» hos Ung.no, det digitale oppslagsverket for deg som er ung, resulterte i nesten 70 000 treff i spørsmål og svar-seksjonen deres.
Burde jeg ta silikon? Hvor lang tid tar det før jeg får passe store pupper? Hva skal jeg gjøre for å få større pupper? Kan jeg få større pupper av å drikke vann? Får jeg mindre pupper av å jogge? Er det noen mulighet for å gjemme puppene? Hvordan skal pupper se ut?
At så mange jenter er misfornøyde med egne kropper kan være fordi kvinneidealet ligger langt unna en gjennomsnittlig kvinnekropp, tror Lundin Kvalem.
Det anslås at kun 3 til 5 prosent av oss passer inn i det kvinnelige skjønnhetsidealet; det er for eksempel uoppnåelig for de fleste av oss å både være slanke og brystfagre.
Det ene utelukker jo gjerne det andre, siden bryster hovedsakelig består av fett. Legger du på deg vil brystene bli større, og om du går ned i vekt blir de mindre. Derfor er det ikke sånn flesteparten av oss ser ut.
– Vi trodde Barbie var anatomisk umulig, men den nye kvinnen er jo mye verre. Man er ganske så uproporsjonert om man har digre øyne, liten nese, store lepper, gigantiske pupper, flat mage og smellstor rumpe, uten muskler i lår og legger, legger Ottesen til.
For små eller for store
Sånn biologisk sett, så består pupper av fettvev, bindevev, blodårer, melkekjertler og melkeganger. Funksjonen som de har, er å kunne produsere melk til barnet, etter at man har født – morsmelk er den primære næringskilden for nyfødte.
Form og størrelse har lite å si for evnen som puppene har til å produsere melk – det er ikke sånn at man har mye melk hvis man har store pupper, eller lite melk hvis de er små.
Brystene er like funksjonelle, uansett om de er store, små, symmetriske, skjeve, slappe eller struttende. Så hvorfor bryr vi oss egentlig så mye om hvordan de ser ut, siden det egentlig er helt likegyldig?
– Puppene er den delen av kvinnekroppen som er mest kjønnstypisk; det som signaliserer at vi er kvinner, som menn ofte er opptatte av og som gjør oss seksuelt attraktive, forklarer Lundin Kvalem.
- Derfor blir det en viktig symboldel av kroppen vår, som vi ofte er misfornøyde med. Vi synes enten at puppene er for små eller store, ut fra hva det gjeldende kroppsidealet er – Twiggy eller Marilyn Monroe.
Å gi faen
Før, da jeg gikk på undertøysshopping, gjorde jeg alltid en manøver som jeg nok ikke lurte noen med. Jeg tok tak i hver enkelt bh for å «se» nøyere på den, mens jeg i virkeligheten sjekket hvor mye padding den hadde. Jo mer, jo bedre.
I dag har derimot pushup-bh-ene blitt til en utrydningstruet art i undertøyskuffen min, mens trekant-bh-ene har spredd seg som ugress – du vet, sånne uten innlegg.
Etter hvert innså jeg nemlig at det som ellers i livet, finnes to ulike måter å se ting på. Er cupen halvtom, eller er den halvfull?
Fordelen med «breast shame» er nemlig at den kan kureres, til og med på andre måter enn å vente på at man blir 55 år – når man blir en del av den aldersgruppa som er mer tilfreds med kroppen sin, ifølge en undersøkelse gjort av analyseinstituttet YouGov.
Ottesen er nemlig overbevist om at det er mulig å endre et allerede negativt kroppsbilde til et positivt et, uten å legge seg under kniven. Hun er verken for eller imot kosmetiske inngrep, men tror likevel at det å jobbe med hvem du føler at du er, er en mer langsiktig løsning enn å operere – i tillegg til at det er langt billigere enn implantater.
Selv om du fikser på puppene dine, endrer du jo ikke på årsaken til at du føler det sånn som du gjør.
– Det finnes ingen «quick fix» til god selvfølelse. Man må jobbe langsiktig med å forsøke å gi fullstendig faen i det andre måtte tenke, mene og synes, sier Ottesen.
- Vi har en lei tendens til å sammenligne det som vi synes er verst med oss selv, kanskje puppene, med det som vi synes at er best med alle andre. Og da taper vi, uansett. Jo mindre opptatt du er av hva andre tenker om deg, desto bedre får du det med deg selv, avslutter hun.
TIPS! Klikk deg inn på Bare Reality, kanskje ikke på jobben, for å se 100 ulike kvinners bryster. Bare Reality Project hyller alle størrelser, former og teksturer som bryster kommer i, sånn at du innser at puppene dine er helt normale – uansett om de er små, store, skeive eller symmetriske.
Denne saken ble første gang publisert 06/01 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.