SMARTE SPARETIPS:

- Legg igjen kredittkortet hjemme!

Sparetipsene du trenger akkurat nå!

KREDITTKORT = IMPULSKJØP: – Kredittkortet er ofte broen mellom ønske og handling. Du trenger ikke nødvendigvis å klippe det i to, men legg det rett og slett igjen hjemme, sier siviløkonom og Luksusfellen-ekspert Hallgeir Kvadsheim til Det Nye.
KREDITTKORT = IMPULSKJØP: – Kredittkortet er ofte broen mellom ønske og handling. Du trenger ikke nødvendigvis å klippe det i to, men legg det rett og slett igjen hjemme, sier siviløkonom og Luksusfellen-ekspert Hallgeir Kvadsheim til Det Nye. Foto: Cecilie Leganger
Sist oppdatert

Er det noe ekstra fint du ønsker å gi deg selv til jul i år? Kanskje typen skal få den fiskestangen han har siklet på så lenge, og Fido en ny hundekurv?

Så var det pengesekken, da. Å spare opp nok før jul, eller resten av året, for den saks skyld, kan virke vanskelig - spesielt hvis du er student.

Men du ikke spise dvaske nudler hver dag for å få det hele til å gå opp.

Kanskje skal det ikke mer til enn å droppe turen innom kaffesjappa hver eneste morgen?

Her gir siviløkonom og Luksusfellen-ekspert Hallgeir Kvadsheim, samt blogger Kristina Andersen, deg sine beste sparetips:

1. Kutt impulskjøpene

Det er nok av fristelser rundt omkring, og dersom det er dekning på kontoen kan det hende du får med deg et flunkende nytt skopar hjem – selv om det ikke egentlig var planen.

Ofte har impulskjøpene en årsak, og Hallgeir Kvadsheim råder oss til å tenke over hva som var grunnen til at du dro kortet.

– Spol tilbake og kjenn på følelsen som fikk deg til å handle på impuls. Var du sulten, lei deg eller stressa? Det er følelser du kan sette deg inn i neste gang du skal ut og handle.

- Det handler rett og slett om å unngå de situasjonene der du handler impulsivt, sier han til Det Nye

Kristina Andersen sier hun godt kan handle på impuls, men ikke dyre ting som gjør at økonomien svir. Hun sørger også for å handle inn mat til hele uka hver mandag.

– Slik slipper jeg å dra sulten på butikken og kjøpe masse tull som jeg egentlig ikke trenger, sier hun.

2. Legg igjen kredittkortet hjemme

En annen årsak til impulskjøp er ifølge Kvadsheim at man har muligheten til det. For eksempel i form av et kredittkort.

– Kredittkortet er ofte broen mellom ønske og handling. Du trenger ikke nødvendigvis å klippe det i to, men legg det rett og slett igjen hjemme.

- En annen form for impulskjøp kan være å spandere to bøtter med champagne på vennene sine på byen, sier han.

De fleste av oss har helt sikkert kjent på fylleangsten som brer seg i kroppen når man sjekker forbruket kvelden før. Impulskontrollen er rett og slett dårligere når man har promille, så det å kun ta med kontanter før en våt natt kan være en lur idé.

Det er ikke bare på byen det er lurt å legge igjen kredittkortet hjemme, men også hvis du vet at du lett lar deg friste på kjøpesenteret. Den kjolen du bare ha der og da, kan ende opp med å støve ned i skapet sammen med andre impulskjøp.

– Hvis du bruker brukskontoen på impulskjøp, risikerer du å måtte spise havregryn resten av uka. Hvis du bruker kredittkortet, derimot, kan du risikere å havne i mye større problemer, advarer Kvadsheim.

3. Sett deg et mål

Som med så mye annet er det viktig å sette seg konkrete mål når man vil spare penger. Hallgeir Kvadsheim mener mye av problemet ligger i at folk setter seg for diffuse mål når det gjelder sparing.

– Et konkret mål kan være alt fra et feriemål eller en ny Mac. Dette kan være ting man kjøper uansett, men jeg tror det er bra å vente med å kjøpe noe til man har spart opp nok, sier han.

Et annet godt råd er å spare opp en buffer til uforutsette utgifter. Dersom kjøleskapet takker for seg er det kjipt at brukskontoen må ta støyten.

– Slike uforutsette ting kan ofte bli den lille humpen som gjør at du ikke helt berger deg inn igjen etterpå, sier han.

 

4. Før budsjett

For å ha stålkontroll på økonomien må du sette opp et budsjett. Og det er lettere enn du kanskje tror.

I nettbanken din er det mange smarte verktøy du kan ta i bruk, ifølge Kvadsheim. Her kan du se hvilke utgifter du har hatt tidligere, og du får også en fin mulighet til å finne ut hva du kan kutte ned på.

– Her har du et fiks ferdig budsjett for din økonomi, sier Kvadsheim.

Kristina Andersen forteller også at hun er avhengig av å føre budsjett, og råder andre til å gjøre det samme.

– Just do it! Ønsker du å ha kontroll på økonomien, så er det bare en ting å gjøre, sier hun.

5. Ha faste trekk

Kvadsheim mener at den enkleste måten å spare på, er å spare uten at du tenker over det.

– Ha et fast beløp som automatisk settes over på sparekonto med en gang du har fått lønning eller stipend, foreslår han.

Han tror ikke skippertaksmetoden funker når du skal spare penger.

Kristina Andersen sier selv at hun er flink til å spare, og hver måned setter hun inn et fast beløp på sparekontoen.

- Blant annet sparer jeg fullt på en BSU-konto, samt setter inn en fin sum til pensjonssparing en gang i måneden, sier hun.

De fleste nettbanker har også en funksjon hvor du kan velge at noen få kroner settes over på en sparekonto hver gang du trekker kortet.

– Dette har jeg stor tro på, stikkordet her er å lure seg selv til sparing, sier Kvadsheim.

6. Reduser småutgifter

Visste du at en latte til tjue kroner fem dager i uka blir 5200 kroner i året? Hvis du kutter den ut to dager i uka, har du plutselig spart i overkant av 2000 kroner. Det er en flybillett til Dubai det!

Se for deg at du har mange slike småutgifter i løpet av en uke. Hvis du halverer disse får du en heidundranes ferietur for pengene du sparer.

– Folk tror ofte at skoen bare trykker på en eller to plasser. Ofte er det småbeløpene du bruker hver dag som det kan bli store summer ut av. Det kan være alt fra snus, kaffe latte til apper på telefonen, forteller Kvadsheim.

7. Dropp kaféturen

Hender det ofte at du møter venninnene på kafé? Det kan fort bli dyrt. Å finne på noe med venner trenger ikke nødvendigvis å koste penger, det er jo tross alt ikke latten som avgjør om dere har det hyggelig eller ikke.

– Kom deg ut på tur i skogen! Det er jo deilig, og best av alt – det er gratis terapi i en hektisk hverdag. Ta med deg ei venninne, pakk dere inn i godt tøy og få dere en ordentlig fin tur i naturen, råder Andersen.

8. Kjør konkurranse

Du må ikke nødvendigvis føle deg som gjerrigknarken i gjengen bare fordi du prioriterer sparekontoen over kafébesøk. Hva med å alliere deg med en venn og utfordre hverandre i sparing?

Kvadsheim mener at du har større sjanse for å lykkes om du får med deg en på laget.

– Dere kan ha en konkurranse hvor vinneren er den første til å spare 5000 kroner. Premien kan være enn middag som den andre lager, foreslår han.

Kanskje frister tanken på å slå venninnen ned i støvlene mer enn sjokoladebollene på Narvesen. Oppdater hverandre underveis for å gjøre det ekstra spennende!

9. Selg unna

Hoper klesskapet seg opp av ting du ikke bruker lenger? Da kan det være mye penger å hente på å selge unna. Kristina Andersen har tidligere alliert seg med andre bloggere og arrangert klessalg. Hva med å invitere til venninnekveld hvor dere samler sammen tingene dere ikke har bruk for lenger?

Kanskje venninnen din faller pladask for de skoene du kjøpte, som viste seg å ikke falle helt i smak for deg. Du har også muligheter til å selge unna på både finn.no, i Facebookgrupper og på bloppis.no.

– Her kan du selge klær, sko eller interiør du ikke bruker lengre. Ganske genialt, ikke sant, sier Andersen.

Kvadsheim mener også at dette er en god idé, og forteller at det bare er et spørsmål om kreativitet.

10. Prioriter hvor du setter sparepengene

Når du begynner å få dreisen på sparingen er det lurt å tenke over hva sparepengene går til, mener Kvadsheim. Ifølge han er førsteprioritet å betale ned eventuelt forbruks- og kredittkortgjeld.

– Du bør alltid betale ned den dyre gjelda di før du sparer på andre måter, sier han.

Det nest viktigste sparemålet etter gjeld mener Kvadsheim er Boligsparing for Ungdom.

– Det finnes ingen annen spareordning som er så smart som BSU. Når du setter inn en tusenlapp der, får du igjen 200 kroner av staten. Det er en ganske gunstig måte å spare på.

Deretter forteller Kvadsheim at neste prioritet er en vanlig sparekonto. Han anbefaler absolutt ikke å betale ned ekstra på eventuelt studielån, da renten er veldig lav. Det er også et gunstig lån hvis du av en eller annen grunn ikke har mulighet til å betale. Da får du rentefritak.

11. Belønn deg selv

Har du holdt spareånden oppe hele måneden? Belønn deg selv da vel!

– Dersom man har satt seg et hårete mål som en reise til Hawaii, kan det ta flere år før du har spart opp nok. Å gi seg selv noen belønninger underveis for å holde motivasjonen oppe har jeg tro på. Det må bare ikke være så dyre belønninger at Hawaii-turen blir realisert når du er 70 år, sier Kvadsheim humoristisk.

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2015, og sist oppdatert 30/06 2017.

Les også