Finne ut hva jeg vil studere
Klart det er greit å ikke vite hva man "vil bli"
- Det føles som at de rundt meg har en forventning om at jeg skal ha en tydelig plan med livet mitt, men for å være helt ærlig aner jeg ikke hva jeg har lyst til, og jeg kunne ønske det var mer akseptert.
Leserspørsmål:
Jeg går siste året på videregående og føler meg veldig usikker på hva jeg vil gjøre når jeg er ferdig til sommeren. Det er så mange muligheter! Det blir ikke lettere av at hver gang jeg er i et familieselskap spør alle meg om hva jeg skal bli, og jeg føler meg alltid litt dum når jeg ikke vet svaret. Det føles som at de rundt meg har en forventning om at jeg skal ha en tydelig plan med livet mitt, men for å være helt ærlig aner jeg ikke hva jeg har lyst til, og kunne ønske det var mer akseptert. Jeg stresser mye med dette og lurer på hvordan man kan finne ut hva man egentlig vil – har du noen råd?
Hilsen Emilie
Svar fra psykolog Sigrid Skeide:
Kjære deg!
Jeg synes du påpeker noe viktig om presset som legges på unge i dag til å finne ut hva de vil gjøre i livet. Du er i ferd med å avslutte tretten års skolegang, hvor du i praksis har hatt få valgmuligheter og det meste har blitt bestemt for deg.
Til sommeren blir du kastet ut i en virkelighet med enormt mange veivalg, og det forventes av deg at du allerede nå har en plan om hva du «vil bli». En del av deg ønsker selvfølgelig å finne ut av disse tingene, mens en annen del kunne ønske det var mer akseptert å ikke vite. Begge deler er forståelig og bør få plass.
Egne ønsker og andres forventninger
Jeg vil oppfordre deg til å forsøke å sortere litt i forhold til hva som er dine egne ønsker og hva du opplever at andre forventer. Skal jeg gjette, høres det ut som at magefølelsen din akkurat nå forteller deg at det er for tidlig å ta et valg. Kanskje det er nettopp dette du skal lytte til og tørre å formidle til andre. Du vet rett og slett ikke, og det er greit!
Les også: Jeg er høysensitiv
Jeg tror det kan være en stor fordel å holde seg åpen for ulike muligheter, selv om det også føles krevende. Vi mennesker kan kjenne på angst og uro når vi ikke vet hva fremtiden vil bringe og det er naturlig å søke trygghet. Noen av oss tar kanskje store livsvalg litt for tidlig, nettopp fordi vi ikke orker å være i usikkerheten. Men husk at du er ung, og du har mange år på å bli kjent med deg selv. Ved å ta et valg for tidlig, risikerer du å gå glipp av denne spennende prosessen, og du kan i verste fall angre på det senere.
Trengte et friår
Jeg vil forsøke å belyse spørsmålet ditt med en historie fra mitt eget liv. Selv hadde jeg allerede på din alder bestemt meg for at jeg ville bli psykolog. Rett etter videregående tok jeg fatt på studiene med stor iver. På den tiden måtte man få toppkarakterer det første året for å komme videre, og jeg leste beinhardt for å klare det. Til slutt gikk det min vei, og etter totalt sju lange år med psykologistudier mottok jeg stolt mitt vitnemål. Jeg har aldri angret på valget jeg tok, og jeg elsker å være psykolog. Men for meg ble det nødvendig å ta et friår på en kunstskole etter jeg var ferdig utdannet, for å få rom til å utvikle litt andre sider av meg selv enn den skoleflinke. Når jeg tenker på det i dag kunne jeg ønske at jeg hadde tatt et år på en folkehøgskole, bodd på studenthjem noen år eller reist litt før jeg begynte på studiet. Samtidig føltes det rett for meg der og da, og heldigvis kan man gjøre mye morsomt i voksen alder også. Poenget mitt er at jeg tror det er mange veier til Rom.
Les også: Slik sjekket vi opp fire menn
Vet du hva du vil er det naturligvis ikke noe galt i å gå for det, men hvis ikke er det riktig å gi deg selv litt tid. Jeg tror det er gjennom å forsøke ulike ting, møte ulike mennesker og å utforske ulike sider av seg selv man finner ut hva man brenner for.
Når det er sagt, må man jo begynne utforskningen et sted, og da kan det være nyttig å stille seg noen spørsmål.
Reflekter over dette:
Hva gir meg glede og energi?
Hva er jeg flink til?
Hva er et godt liv for meg?
Hvilke sider av meg selv kunne jeg tenke meg å videreutvikle?
Ved å bruke litt tid på å reflektere over dette, og skriv gjerne ned svarene dine, kan du få en pekepinn på hva første steg kan være for deg. Og husk at det alltid er lov å skifte kurs hvis du velger feil første gang. Det er en del av prosessen.
Jeg ønsker deg lykke til, og avslutter med et sitat fra den amerikanske forfatteren Kurt Vonnegut:
«Don’t feel guilty if you don’t know what you want to do with your life. The most interesting people I know didn’t know at 22 what they wanted to do with their lives. Some of the most interesting 40-year-olds I know still don’t».
Sigrid
Følg Det Nye på Instagram og Facebook
Få 10 utgaver av Det Nye pluss veske til 299 (+porto)
Denne saken ble første gang publisert 21/02 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.