Bunad og bunadsskjorte

Slik vasker du bunaden

Husk at bunadskjorten skal vaskes rett etter bruk.

VASK AV BUNAD: Smarte tips til hvordan du vasker bunadskjorten.
VASK AV BUNAD: Smarte tips til hvordan du vasker bunadskjorten. Foto: Foto: Scanpix
Sist oppdatert

Norges nasjonaldag er nok en gang her, og da er det mange i vårt langstrakte land som kler seg i bunad.

Er du blant dem, så er det én ting du bør huske: vask bunadskjorten og gå over bunaden din med en gang du har tatt den av deg.

Henger du bunaden og bunadskjorten bare rett inn i skapet igjen, så er det nemlig vanskeligere å bli kvitt eventuelle flekker.

Vi samler de flotteste bunadene i Norge. Se om din er med i oversikten, eller last opp bilde!

Vask rett etter bruk

Bunadsskjorter må vaskes rett etter bruk. Lar du skjorta ligge og vente for lenge kan den gulne, og flekker blir også vanskeligere å fjerne.

- En bunadsskjorte holder seg faktisk hvitere hvis man bare vasker den etter bruk og henger den i plast uten å stryke den, sier Malin Skaar i Lilleborgs Forbrukerservice.

Bunadsskjortene er som regel laget i lin. Det er et naturfiber som har god slitestyrke. Lin bør ikke vaskes med høyere temperatur enn 60 grader.

Da kan linfibrene løses opp slik at skjorten blir raskere slitt og tynn i stoffet. Linhuset.no anbefaler heller ikke skylle- eller blekemidler.

Vask for hånd

Bunadsrådet anbefaler å vaske linskjorter for hånd, med for eksempel Sunlight-såpe. Det er veldig viktig å skylle godt ved håndvask, hvis ikke kan du risikere at skjorta gulner.

Har du en vaskemaskin av nyere dato derimot, vil de fleste skjorter vanligvis tåle finvaskprogram på 30-40 grader råder Den norske husfliden. Har du en bunadsskjorte i lin med broderi anbefales det derimot å vaske den for hånd.

Linfibrene kan knekke ved vanlig sentrifugering, og dessuten blir skjorta vanskeligere å stryke. Det rådes til å la skjorta være dryppvåt, og heller strekke den godt når du henger den opp.

Bomullsskjorte tåler mer

VASK: Skjortene skal vaskes og bunaden luftes. Så er bunaden like fin til neste store anledning.
VASK: Skjortene skal vaskes og bunaden luftes. Så er bunaden like fin til neste store anledning. Foto: Foto Stian Lysberg Solum/Scanpix

Bomull er et slitesterkt naturmateriale som både tåler og trenger hardere vask og sterkere vaskemidler enn lin for å bli helt rent.

Bomull krymper, så regn med at bunadskjorta kan krympe med cirka fem prosent. Selv om bomull normalt tåler tørketromling, vil dette slite ekstra på stoffet og gjøre at skjorta krymper enda mer, så dette anbefales ikke.

Har bunadskjorta broderi i for eksempel lin eller silke, er det viktig å ikke vaske skjorta etter bomullsprinsippet - men etter hvilke materiale som er i broderiet.

Flekker?

Har du fått flekker på skjorta? Det er mye enklere å fjerne flekkene dersom du vasker dem når de er ferske, og helst innen 24 timer- hvis ikke kan de bli nesten umulig å få bort. Det gjelder særlig kaffeflekker, bærflekker og flekker fra vin for eksempel.

Linskjorter bør ikke klores, det sliter på stoffet.

Oppvaskmiddel tar effektivt fettflekker. Oppvaskmidler (for eksempel Zalo) har også rykte på seg for å være effektivt mot det gule skjæret slike skjorter kan få i nakken. La virke i maks fem minutter, før du skyller godt.

- Hell på litt flytende Omo, gni vaskemiddelet inn i stoffet og la det virke i en halvtime. Deretter kan skjorten vaskes i maskin, hvis den tåler det, eller for hånd dersom du vil være mer forsiktig, foreslår Skaar.

Bløtlegging i kaldt vann hjelper mot eggehviteflekker anbefaler Norskebunder.no.

Oppbevar bunadsskjorta ren, men ikke nystrøket (da kan den gulne) i en bomullspose, for eksempel et rent putevar. Det beskytter den mot gulning.

Renhold av bunaden

De fleste bunader er laget av ull, og trenger sjelden rensing. Ull er nemlig selvrensende og har også antibakterielle egenskaper.

Skulle du likevel ønske å rense den, ta kontakt med et renseri som har erfaring og kompetanse på bunader.

Før du pakker bort bunaden bør du henge den til lufting, og se over den om den har fått noen flekker.

Tørre flekker kan som regel bare fjernes med en liten børste, eventuelt litt vann. Litt lunkent vann på en klut kan også fungere.

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også