Bleking av hår
Klikk tester hjemmebleking
Se hvordan det gikk da vi testet ut bleking av hår hjemme.
Vi har vel alle hørt skrekkhistoriene, i hvert fall har jeg det. Historier om folk som har bleket håret sitt hjemme, og som et resultat har mistet store hårtuster.
Den verste skrekkhistorien kan få det til å gå kaldt nedover ryggen. En mann tenkte han skulle være lur å la blekingsmiddelet sitte i ekstra lenge slik at håret ble ekstra lyst. Han endte opp med å få store blødende sår i hodebunnen.
Mannen fikk seg nok en lærepenge - det er aldri lurt å la blekingsmiddelet sitte i lenger enn anbefalt.
På grunn av alle historiene var det derfor med blandet sinn jeg sa ja til å teste ut hjemmebleking for Klikk.no.
Se video av hvordan det gikk over.
Les og se video: Hvordan sette opp trendy vårhår
Les også: Nytt håp for grått hår
Frisøren fraråder hjemmebleking
Hanna Holster
Utdannet frisør på Oslo Frisørskole i Göteborg
Ansatt på Adam & Eva i Oslo i 2,5 år
Jobber som hårstylist på diverse fotoshoots innen mote og reklame
Var teamleder på hår under Oslo Fashion Week 2008 og 2009.
Holder kurs og gjør visninger som akademikonsulent for Adam & Eva
Jeg har alltid vært veldig skeptisk til hjemmebleking, til tross for at jeg har farget håret hjemme selv mange ganger. Jeg har sett en del dårlige resultater og har derfor overlatt blekingen til frisøren.
- Som frisør anbefaler jeg selvfølgelig ikke hjemmefarging, og spesielt ikke hjemmebleking, sier Hanna Holster, frisør på Adam & Eva i Gamlebyen i Oslo.
Hun påpeker at bleking av hår er en avansert kjemisk behandling som er det sterkeste man kan utsette både hår og hodebunn for. Bleker du håret hjemme har du ikke kontroll over hvilken bleking du bruker i forhold til ditt eget hår, og et utrent øye har vanskelig for å vite om håret og hodebunnen faktisk tåler en bleking.
Dessuten finnes det en risiko for å ende opp med en gult, i stedet for blondt, hår.
Les også: Her er den beste skjønnhetsmaten
Unngå «kjemisk klipp»
Bleker du håret hos frisøren derimot, kan han eller hun tilpasse blekingen etter din hvilken type hodebunn og hår du har, i tillegg til dine egne ønsker om nyanse. Et tykt hår trenger nemlig en annen type bleking enn det et tynt og fint hår trenger og takler.
- Ved bruk av hjemmebleking har du ikke samme mulighet til å regulere styrken og risikoen for å få en bleking som er mye sterkere enn du trenger er stor. Dette resulterer i en større slitasje på håret. Er blekingen for sterk for håret kan du i verste fall ende opp med en «kjemisk klipp». Dette innebærer at håret helt enkel knekker, forteller Hanna.
Hun understreker også at det kan være vanskelig å påføre blekingsmiddelet jevnt når man bleker håret selv, og du kan derfor ende opp med et ujevnt resultat.
Som frisør har hun sett mange mislykkede resultater som hun selv har måttet rette opp i. Dette er en dyrebar affære, både for lommeboken og håret.
- En hjemmebleking kan alltid mislykkes, og da må man gå til frisøren. Å endre hårfarge er vanskelig, husk at frisøren er eksperten, legger Hanna til.
Les også: Stjel kjendisstilen
Hjemmebleking lysner 4-6 toner
Jeg er overhodet ingen ekspert på hår, og resultatet av min hjemmebleking ble deretter.
Fakta om hjemmebleking:
- hjemmebleking lysner håret 4-6 toner - resultatet avhenger derfor av utgangspunktet
- produktene er like sikre å bruke som de frisøren bruker - har du normalt og sunt hår er det derfor ikke farlig å bruke hjemmebleking
- les alltid bruksanvisningen nøye før du setter igang
- test alltid om du tåler produktet før du faktisk går igang med blekingen - dette skal gjøres 24 timer før
- er du usikker på noe, ring kundesenteret
Nå skal det sies at alle reagerer forskjellig på blekingsmiddel, og andre har kanskje opplevd gode resultater når de har bleker håret selv. Jeg derimot endte opp med gult hår.
Jeg ringer derfor L'Oréal sitt kundesenter, da de er størst innen hjemmebleking og hjemmefarging i Norge, for å få svar på hva som har skjedd.
Jeg får forklart at grunnen til at jeg har endt opp med gult hår er fordi håret mitt mest sannsynlig har vært for mørkt.
Alle har en naturlig hårfarge, og blekingsmiddelet aktiverer hårets egne pigmenter slik at undertonene i håret kommer fram. I løpet av en lysningsprosess blir håret først oransje, deretter guloransje, så gult og til slutt lysegult. Hvor lyst håret ditt blir kommer an på utgangspunktet. Hjemmebleking lysner håret normalt sett mellom fire til seks toner, og deretter stopper prosessen.
Og siden jeg fra før av hadde lyse striper i håret, og bleket håret mitt for halvannet år siden, er dette håret blitt helt lyst. Hår som er blitt behandlet før tar nemlig letter farge enn ubehandlet hår.
Jeg går derfor i dag rundt med helt lyse tuper, og noen lyse striper, i tillegg til det gule håret. Ikke særlig lekkert!
Kundesenteret anbefaler meg å farge håret med en lys hårfarge, noe som vil dempe det gule. Jeg kan også bruke en såkalt sølvsjampo som også skal fjerne noe av det gule skjæret.
Les også: Gi håret ro og fred
Trygt å bleke hjemme
Kundesenteret opplyser meg også om at blekingsproduktene man kjøper i butikken er like sikre å bruke som de produktene en frisør bruker - det er tross alt strenge regler og lover man må følge for å få lov til å selge ting her i Norge.
Har du sunt og normalt hår vil du derfor ikke oppleve å miste håret ditt.
Men en frisør har tross alt en fire år lang utdannelse, og har derfor en kompetanse en vanlig forbruker ikke har. Frisøren kan sjekke hvordan håret ditt er, og lage en kombinasjon av blekingen som passer akkurat for deg.
Jeg får dessuten opplyst at mange ikke leser bruksanvisningen nøye, og at resultatet selvfølgelig blir deretter.
Jeg leste bruksanvisningen veldig nøye, men siden utgangspunktet mitt var som det var, ble det ikke slik jeg hadde ønsket.
Det er sikkert mange der ute som sverger til hjemmebleking, så konklusjonen min er at neste gang lar jeg en frisør styre sjappa.
Les også: Alt om vårmotene
Denne saken ble første gang publisert 03/04 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.