Økonomi og budsjett

Hvor mye bruker disse jentene i måneden?

Tre jenter med tre ulike budsjetter.

RIKE ELLER FATTIGE? : Vi har snoket i pengeforbruket til tre jenter, med tre forskjellige inntekter, for å finne frem til hvordan de bruker hver eneste krone i løpet av en måned.
RIKE ELLER FATTIGE? : Vi har snoket i pengeforbruket til tre jenter, med tre forskjellige inntekter, for å finne frem til hvordan de bruker hver eneste krone i løpet av en måned. Foto: Foto: Rasmus Kongsøre
Sist oppdatert
STUDENT: Anneline Victoria W. Danielsen lever på et studentbudsjett.
STUDENT: Anneline Victoria W. Danielsen lever på et studentbudsjett. Foto: Foto: Rasmus Kongsøre

Vi har snoket i pengeforbruket til tre jenter, med tre forskjellige inntekter, for å finne frem til hvordan de bruker hver eneste krone i løpet av en måned.

Anneline Victoria W. Danielsen mobiliserer all sin energi inn på trening og skolearbeid når hun har dårlig råd. Mastercard holder hun seg langt unna.

Navn: Anneline Victoria W. Danielsen (23)

Bor i: Aalborg, Danmark

Stilling: Studerer fysioterapi

Studielån: 6000 kroner fra Lånekassen, og mellom 0 og 4000 kroner fra jobb i klesbutikk i ferier.

Hjem, kjære hjem:

Jeg studerer i Danmark, og bor alene i en 40 kvadratmeter stor loftsleilighet i et hus i Hasseris. I leie betaler jeg 3 300 kr i måneden, inkludert strøm og varmtvann. Det tar meg 15 minutter å gå til Aalborg sentrum, eventuelt to sanger på sykkel.

Bills, bills, bills:

Etter at jeg har betalt en regning får jeg alltid en slags lykkefølelse, jeg føler meg voksen og blir stolt av meg selv. Det er rimeligere å leve i Danmark enn i Norge, og det passer meg ypperlig som student. Jeg betaler kun 200 kr i måneden der jeg trener, og telefonregningen min ligger på mellom 200–600 kr.

Min sparegris:

Jeg er stolt av BSU -kontoen min, og drømmer om egen leilighet når jeg flytter tilbake til Norge etter studiene. Jeg har også en reisekonto og to sparekontoer som jeg overfører penger til hver gang jeg har overskudd. Det er viktig å vise banken at jeg har evne til å spare og planlegge frem i tid. Det er nok av utgifter utenom de faste trekkene, derfor er jeg opptatt av å ha litt å gå på.

Storesøsteren min skal for eksempel gifte seg til sommeren, og jeg hadde revet av meg håret hvis jeg ikke hadde hatt råd til bryllupsgave! Har jeg lite penger en måned, holder jeg meg langt unna byen. Da bruker jeg heller masse tid på trening og skolearbeid. Er det én ting jeg styrer unna, så er det Mastercard.

Les også: Jeg er høysensitiv, ikke innadvent

Shopping:

Før sløste jeg ved å kjøpe ting uten å tenke, og det ble mye jalla i skapet mitt. Nå er jeg mer opptatt av kvalitet og av å se verdien i de klærne jeg har. Å stå foran klesskapet, høre på god musikk og sortere klærne mine etter farger er som meditasjon for meg. Klær jeg ikke bruker lenger leverer jeg til UNICEF.

Dette har jeg med meg hjemmefra:

Jeg har en pappa som er siviløkonom, så han strammer litt i tøylene mine hvis han synes jeg er for raus med meg selv. Pappa er søt, han skjønner ikke hvorfor jeg drar på weekendtur til København når jeg alternativt kan sette inn pengene på BSU-kontoen. Jeg reiser selvfølgelig på weekendtur om jeg har lyst, men så setter jeg også inn noen kroner på BSU, så blir det vinn-vinn. Jeg er takknemlig for alt pappa har lært meg om økonomi.

Matplanen:

Jeg bruker 1300 kr i måneden på mat. Hver mandag handler jeg inn for resten av uka. Jeg setter opp middagslister og handlelister, så unngår jeg å komme hjem med for mye fjas. Jeg spiser gjerne samme middag to dager på rad, eventuelt tar jeg restene med meg som lunsj. Jeg hater å være sulten, så jeg tar ofte med for mye mat på skolen. Kaféturer er noe av det koseligste jeg vet om, og det bruker mellom 400–1300 kr i måneden på. Kaffen på skolen koster fem kroner koppen, så den kjøper jeg stadig. Og sjokolade! Det går det penger på hver helg. Toffifee, Dumle eller Rittersport med hasselnøtter.

Les også: Menskopp er Guds gave til kvinnen

Her ryker kronene i helgene:

I helgene blir det gjerne et glass rødvin. Jeg er sjelden på byen her i Aalborg, og det gjør at jeg har råd til å ta turen hjem til Norge ganske ofte. Er jeg ute, går pengene til alkohol, cover og taxi hjem. Å gå alene om natten er uaktuelt for meg, så taxituren er verdt de 97 kronene. Jeg kan også dra på kino med gode venninner i helgene. Jeg bruker gjerne litt penger på magasiner, og kunne sittet og lest dagen lang, det er noe av det hyggeligste jeg vet om. Hadde jeg bare lest anatomi på samme måte … 

Mine «must haves»:

Jeg bruker mye tid og penger på håret mitt, som er langt og med masse ukontrollerte, krusete krøller. Jeg må ha en god sjampo, balsam og hårkur samt beskyttelsesspray og stylingmousse. Jeg er også hos frisøren hver tredje måned for å stusse og stripe, og for å nappe bryn. Jeg er også svak for fargerikt treningstøy! Reising er et «must» i budsjettet mitt, opplevelsene er verdt hver krone. Reiser jeg med familien bidrar jeg litt økonomisk, men på venninneturene til Hellas betaler jeg selvfølgelig selv.

Skoene:

Jeg er villig til å betale mye for et par sko som er gode å gå i, og da særlig skoletter og støvletter som kan brukes til alt. Skoene mine koster ofte mellom 1000–2500 kr, men til gjengjeld slipper jeg å klumse meg bortover som Bambi på isen.

Camilla Vinde Norum skulle ha en tre måneders «shoppestopp». Resultatet ble ny garderobe til samboeren.

JOBBER MED KLÆR: Camilla Vinde Norum er innkjøper.
JOBBER MED KLÆR: Camilla Vinde Norum er innkjøper. Foto: Foto: Rasmus Kongsøre

Navn: Camilla Vinde Norum (26)

Bor i: Tønsberg

Stilling: Innkjøper

Brutto månedslønn: 29.000 kroner

Hjem, kjære hjem:

Jeg bor i et rekkehus i Tønsberg med samboeren min Jørgen, og vi betaler rundt 13.000 kr i måneden i lån.

Bills, bills, bills:

Jeg har ca. 3500 kr i transportutgifter, og treningsstudioet jeg er medlem av koster meg 300 kr i måneden. Jobben dekker det meste av telefonregningen min. Husholdningsvarer som vaskepulver, såper, servietter og alt sånt er det kjedeligste å bruke penger på. Jeg er heller ikke overbegeistret for beløpet jeg må ut med til Lånekassen i måneden.

Min sparegris:

Jeg sparer relativt lite, men samboeren min og jeg eier en leilighet som vi leier ut, og det er en fin måte å spare på. Jeg har BSU-konto, men jeg tror det begynner å bli et par år siden jeg satt inn penger der. Vi har heldigvis felles økonomi, så selv om jeg tjener mindre enn Jørgen, tenker jeg ikke at jeg må være mer sparsommelig av den grunn. Drar han på en guttetur, tenker jeg: «YES! Nå kan jeg kjøpe meg en hel del herligheter for det tilsvarende beløpet!»

Les også: - Ikke rart det blir samlivsbrudd hvis man går i daffeklær

Shopping:

Jeg elsker å shoppe, og det mangler ikke akkurat på fristelser i jobben min som innkjøper. Jeg er raus med meg selv, og liker at andre også er rause med seg selv. Jørgen vet godt at jeg lett kan lyve om shoppingen min når det kommer til pris. Det hender nok også at jeg sier at noe som er nytt, ikke er nytt. Men jeg synes at så lenge han er klar over at det kan bli løyet om, er det på en måte greit. Han spør ikke så ofte lenger. Sammen med bestevenninnen min fikk han meg til å ta en tre måneders «shoppestopp». Det var vanskelig. Siden de glemte å påpeke at jeg ikke kunne kjøpe ting til andre, endte det med at Jørgen fikk skiftet ut hele garderoben sin. Pengene brenner ganske godt i lommeboken min!

Dette har jeg med meg hjemmefra:

Min far har i alle år prøvd å lære meg viktigheten av både det å spare og det å investere. Jeg har vel ikke absorbert så altfor mye av det.

Matplanen:

Til frokost spiser jeg havregrøt eller noe Jørgen lager til meg som jeg kan spise i bilen. Til lunsj blir det brød i kantinen. Frokosten og lunsjen er hverken dyr eller veldig spennende, derfor elsker jeg å kose meg til middag. Vi lager alltid det vi vil, og har ikke noe imot å spise helgemat på en mandag. Noen ganger er vi økonomiske og setter oss ned på søndagene for å planlegge måltidsuken og lage handleliste, men siden jeg er så ubesluttsom, kan det ofte bli endringer. Kaffen på jobb duger bra, så jeg bruker sjelden penger på kaffe ute. Godis går det derimot mer penger til, enten om det er store poser med smågodt, en liten eventyrsjokolade eller grønnsaker og dipp. Jeg er veldig glad i kveldskos, så hos oss er det ofte noe godt å finne i skapene.

Les også: Slik får de tid til trening

Her ryker kronene i helgene:

Lørdag er min yndlingsdag – jeg har mer energi, og så har jeg på en måte penger «spart opp» som jeg ikke har rukket å bruke tidligere i uka. Det går mest til lunsjer på kafé, og til å invitere gode venner på god middag og vin. I tillegg til litt shopping, så klart. Før kunne jeg tenke at, søren, nå ryker den vesken fordi vi på død og liv må invitere inn til middag. Men nå elsker jeg det, og synes det er verdt hver krone. Jeg begynner nok å bli mer voksen?!

Mine «must haves»:

Jeg er like impulsiv som shopper som jeg er som person. Jeg er altfor glad i fine ting, og jeg elsker spesielt å kjøpe gaver til andre. Særlig utenom bursdager og jul, det gjør meg så glad å overraske folk. Også klær til meg selv, da. Masse klær! I løpet av året liker jeg også å få inn et par-tre helgeturer til utlandet, og en lengre sommerferie. Siden jeg elsker sommeren i Tønsberg, liker jeg å holde meg hjemme i juli og august. I fjor var jeg fire uker i Hongkong, New Zealand og Singapore. Det var en fantastisk opplevelse – selv om lommeboken var skranten etterpå. Jeg reiser mest med samboeren min, men tar også en årlig tur med lillesøster, noe som er veldig koselig. For meg er ferie å slappe av, nyte lange dager med magasiner, sol, latter og vin.

Skoene:

Jeg er ikke en typisk «skojente». Jeg kan vel så gjerne hoppe inn i Converse-skoene mine som i Fifth Avenue-pumpsene. Selv om sistnevnte er helt magiske, er Conversene et soleklart førstevalg. Som type er jeg laidback i stilen, jeg velger aldri noe ut fra pris, hverken på godt eller vondt. Jeg kjøper det jeg liker.

Line Five liker å smykke seg med sko fra eksklusive merker, og har valgt en karrierevei som gjør det økonomisk forsvarlig.

Navn: Line Five (27)

Bor i: Oslo

Stilling: Key Account Manager (storkundeansvarlig)

Brutto månedslønn: 47.000 kroner

Hjem, kjære hjem:

Jeg bor i en 135 kvadrat stor leilighet med min forlovede på Majorstuen i Oslo. Leiligheten ligger i en gammel familiegård fra 1882, og vi kjøpte den totalrenovert i 2012 til kr 5.950.000. Den koster meg og samboeren min ca. 17.000 kr i måneden, inkludert høye felleskostnader. Vi har en utleiedel som gir inntekt på 8.000 kr hver måned, det hjelper husøkonomien mye. Jeg liker at det er skikkelig kort gangavstand til Bogstadveien (handlegate i Oslo. red.anm.), selv om jeg ikke er like begeistret for at kjedebutikkene begynner å ta over der. Før var det flere koselige og eksklusive klesbutikker, skobutikker og kolonialer der.

Bills, bills, bills:

Jeg betaler 536 kr i måneden for å trene på Elixia, og siden jeg snart skal gifte meg er jeg ikke lenger bare «støttemedlem». Jeg kjører bil til jobb, da samboeren min har kontor i Asker og foretrekker å ta toget. Det koster meg ca. 500 kr i måneden, enda mer hvis det er høy møteaktivitet. Parkering i Oslo er svindyrt, særlig på Aker Brygge og Tjuvholmen, så dit tar jeg helst T-bane eller trikk. Mobilregningen står arbeidsgiveren min for, da de forventer at jeg er tilgjengelig 24/7. Jeg betaler ned 2.500 kr på studielånet mitt hver måned. Det er mer enn nødvendig, men da blir jeg raskere kvitt det. Min kjære tar seg av bil- og innboforsikringen vår, men jeg betaler 200 kr i måneden for reiseforsikring.

Les også: 10 gode grunner til å droppe luksusveskekjøpet

Min sparegris:

Jeg jobber i et amerikansk selskap, og da skal man gjerne jobbe hardest mulig for å synes – og lykkes best mulig. Dette trives jeg godt med. Men at det kommer penger inn, betyr ikke at det ikke går penger ut. Jeg lever nok litt etter «work hard, play hard!», og jeg er ikke lenger så flink til å spare som jeg var før. Jeg prøver å spare i BSU, men ender som oftest med å ta ut pengene før julehandelen hvert år. Av 150 000 mulige oppsparte kroner, har jeg kun klart å spare 60 000.

Dette har jeg med meg hjemmefra:

Jeg vokste opp på Nøtterøy med mor, far og søster. Foreldrene mine var i etableringsfasen under oppveksten min, fordi min mor har sin familie i Sør-Korea og min far hadde sin familie i Nord-Norge. Mamma tok ny utdannelse da vi bygde hus, og pappa jobbet mye skift på Essoraffineriet i Åsgårdstrand.

Foreldrene mine skal virkelig ha en stor takk for innsatsen. De jobbet hardt, og det har alltid inspirert meg. Da de skulle etablere seg lå boligrenta på nesten 18 prosent; nå ligger den på tre–fire prosent. De lærte meg tidlig at penger ikke vokser på trær, og det er takket være dem at jeg har det så økonomisk trygt i dag.

Matplanen:

Jeg bruker mye penger på mat, ca. 2000 kr i måneden. Annenhver torsdag har jeg og min kjære «date night» med middag ute. Det koster oss mellom 1500 og 2000 kr, men siden vi ser hverandre så lite i hverdagen, synes vi det er verdt det. Frokosten min en billig vane, jeg spiser enten fiberknekkebrød med Snøfrisk eller yoghurt naturell med müsli. Via jobben har jeg lunsjavtale på kafeen Godt Brød, der jeg betaler 400 kr i måneden for å spise det jeg vil, og så betaler arbeidsgiver mellombeløpet. Til middag spiser jeg billige supper fra Toro, eventuelt lager jeg gode hjemmelagde supper av ferske råvarer. Jeg spiser bevisst kjedelig mat i ukedagene, så jeg kan glede meg til helgematen.

Les også: Derfor har du sex med drittsekker

Her ryker kronene i helgene:

Jeg elsker å dra ut og kjøpe ting til hjemmet mitt etter en god treningsøkt på lørdager. Det er i helgene jeg har tid til å titte i butikkene, og det går mellom 2 000 og 3 000 kr i måneden på interiør og møbler.

Mine «must haves»:

Jeg elsker å ha et fullt kjøleskap, og bruker gjerne tid på se etter gode matvarer i butikken. Når det gjelder klær, har jeg en fetish for bluser og sorte kjoler – her ser jeg alltid etter påfyll. Hvis jeg har råd, prøver jeg også å få inn en storbytur om høsten, vinteren eller våren. Og om sommeren må jeg ha strand og paraplydrinker!

Skoene:

At skoene er digge, er viktig. Jeg trives best med pumps fra Tiger of Sweden som koster meg rundt 1 500 kr per par. Joggesko kjøper jeg fra Nike, mitt siste par fikk jeg for 600. Skoletter betaler jeg ca. 800 kr for, og støvletter er gjerne av merket Gabor, de koster ofte 2 000 eller mer. Da jeg var i New York sist, kjøpte jeg et par Jimmy Choo-sko til 2 240. De var på halv pris!

KEY ACCOUNT MANAGER: Line Five bor i en råflott leilighet på Majorstua i Oslo.
KEY ACCOUNT MANAGER: Line Five bor i en råflott leilighet på Majorstua i Oslo.

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også