DEN NYE MAKTELITEN: JENTENE SOM FORANDRET VERDEN

Derfor er de verdens mektigste tenåringer

Møt åtte tenåringer som forandret verden ved å kjempe for det de tror på.

ILDSJELER: Fra venstre: Tavi Gevinson, Cassandra Lin, Malala Yousafzai og Anniken Jørgensen har forandret verden gjennom pågangsmot og drivende engasjement.
ILDSJELER: Fra venstre: Tavi Gevinson, Cassandra Lin, Malala Yousafzai og Anniken Jørgensen har forandret verden gjennom pågangsmot og drivende engasjement. Foto: Getty Images/Privat/Irish Examiner
Sist oppdatert

Har du en sak du brenner for? Mange av oss sitter inne med mye iver og drivkraft, men det er fort gjort å føle seg liten og maktesløs.

Heldigvis finnes det smarte, modige jenter som, til tross for sin unge alder, tør å gå i bresjen for å bekjempe urettferdighet og stå opp for det de tror på. Og mange av dem har allerede erfart at de har større gjennomslagskraft enn de kanskje våget å drømme om.

Tenk bare på pakistanske Malala Yousafzai, som ble internasjonalt kjent som 12-åring, da hun blogget om jenters rett til å gå på skole. Selv ikke et angrep fra Taliban gjorde at Malala tok bladet fra munnen, og i år ble hun tidenes yngste mottager av Nobels fredspris.

Det er ikke bare i vår tid at unge jenter har bidratt til at verden skal bli til et litt bedre sted. Allerede på 1400-tallet ledet unge Jeanne d´Arc Frankrike i kamp mot England under hundreårskrigen, og bare 13-år gammel begynte tyske Anne Frank å skrive dagbok om hverdagslivet under andre verdens-krig – som i etterkrigstiden ble verdenskjent.

Vi bøyer oss i støvet og jubler høyt for at det finnes så mange sterke, kloke, kampklare jenter. Her får du møte åtte av dem, som nå er aktive og aktuelle. Og husk: Kan de, kan du!

Julia Bluhm (14)

Daglig blir unge jenter eksponert for manipulerte modellbilder fra moteindustrien. Mange jenter sliter med sitt eget selvbilde, og føler seg mislykket sammenlignet med de plettfrie modellene.

Det nektet amerikanske Julia Bluhm å finne seg i, og satte i gang en underskriftskampanje for å stoppe det amerikanske tenåringsmagasinet Seventeen Magazine fra å publisere manipulerte bilder.

Med 84 000 underskrifter og drøssevis med jenter i protest utenfor kontoret sitt, gikk magasinet med på Julias krav: Aldri å endre en jentes kropps- eller ansiktsform. Dette er et løfte vi også har gitt våre lesere, og vi er stolte av å ha en jente som Julia med på laget.

Anniken Jørgensen (18)

Norske Anniken er en av tre bloggere som dro til Kambodsja tidligere i år for å lage dokumentar om tekstilarbeideres levekår. Da ble det vekket en utrolig kampvilje hos den norske 17-åringen.

Gjennom både blogg og norske og internasjonale nyhetsmedier, har hun presset fram sitt budskap om å forbedre tekstilarbeidernes levekår, og har trengt selveste Hennes & Mauritz inn i et hjørne. Anniken har ingen planer om å gi slipp på kampånden, og vi heier henne gladelig fram.

Cassandra Lin (14)

De fleste av oss har vel sendt en bekymret tanke til problemet om global oppvarming. Cassandra Lin fra USA lot det ikke bli med tanken. Hun oppdaget at mange frøs seg gjennom kalde vintre i sine egne hjem, og tenkte at det må da finnes en løsning på disse problemene?

Hun dro med seg noen klassekamerater, og fant ut at ved å resirkulere matfett og konvertere det til biodiesel, hindret de nesten et tonn karbondioksid fra å stige opp i atmosfæren.

Ved å donere biodieselen de sto igjen med til veldedighetsorganisasjoner, holdt de hele 210 familier varme gjennom vinteren. Prosjektet var så innflytelsesrikt at staten Rhode Island lagde en lov om at alle bedrifter må resirkulere alt av matfett. Snakk om å bruke ungdomstida fornuftig!

Tavi Gevinson (18)

Bare 11 år gammel ble Tavi oppdaget i moteverdenen gjennom bloggen Thestylerookie.com. I 2011, tre år senere, lanserte hun nettmagasinet Rookie, som fikk massiv oppmerksomhet verden over.

Gjennom det populære jentemagasinet, inspirerer og gleder amerikanske Tavi og staben tenåringer verden over med modent sinn og feministisk debatt.

Og når selveste Vouge-redaktør Anna Wintour har gitt sin velsignelse over den unge feministen, gir det klare indikasjoner på at Tavi har en enda lysere fremtid foran seg. Hun har trålet opp sin egen karrieresti med sitt enorme pågangsmot, og det at hun er halvt norsk gjør at vi soler oss ekstra stolte i glansen hennes.

Malala Yousafzai (17)

Den pakistanske menneskerettighetsaktivisten har skrevet seg inn i historien med sin kamp for kvinners rett til utdannelse. Hun har i en årrekke vært utsatt for Talibans maktmisbruk. Jenteskoler ble brent ned på hjemstedet hennes, og i 2012 ble hun skutt i hodet på skolebussen.

Hun har med sitt enorme mot ikke latt seg skremme til stillhet, men heller vært den som taler høyest for det hun tror på. Hun har hele verdens øyne rettet mot seg, og som den yngste vinneren av Nobels fredspris noensinne, beviser hun at ingenting er umulig.

Hun har mottatt flere gjeve priser for sitt arbeid, og gitt ut biografien «I am Malala». Gjennom sin heltemodige kamp har hun blitt en stemme for jenter verden over, og alt tyder på at dette er ei modig jente som kommer til å oppnå store ting!

Denne saken ble første gang publisert 03/01 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også