Finn tonen med svigermor
Føler du at det pågår en evig kamp mellom deg og svigermor? Velg da å si hva du føler fremfor å gå og irritere deg.
Svigermødre er en egen rase, men husk likevel at de ikke er så ulike oss andre. Sannsynligvis ender de fleste av oss selv opp i deres sko en gang, og forhåpentligvis har vi tatt litt lærdom av egne erfaringer. Gjensidig respekt kan vel være et greit stikkord å skrive ned i denne sammenheng.
Si fra!
- Hvis svigermor blander seg for mye bort i deres saker, er dere nødt til å sette klarere grenser. Bruk erfaringer du har fra tidligere for å finne ut hvordan du kan skape avstand. Kanskje har du tidligere hatt en venninne eller kjæreste som virkelig slukte deg helt opp. Hva gjorde du den gangen for å skape avstand? Det sier terapeut i Samtalepartner Irmelin S. Tjelflaat.
Ved hjelp av disse erfaringene mener hun at du kan skape grenser for hvor mye du syns det er greit at svigermor blander seg inn og sette grenser for din egen identitet.
- Gi så beskjed om at i forholdet mellom deg og sønnen hennes er det ikke hun som er sjefen. Det må svigermor respektere, sier Tjelflaat.
Vil guttens beste
Men svigermor er altså ikke den eneste som må vise forståelse. Når du føler at du har skapt den nødvendige avstanden, skal du derfor sette deg ned og prøve å forstå hva hun egentlig ønsker å oppnå. Har hun kanskje egentlig gode hensikter når hun blander seg inn i deres saker? Prøv å få til en dialog med henne der dere begge får si hva dere mener.
- Husk bare å være høflig. Høflighet skaper nemlig avstand, og du vil kanskje få henne til å se ting på en litt annen måte, sier Tjelflaat.
Det kan jo hende at svigermor føler at du tar for lite hensyn til deres familie sine tradisjoner og holdninger, og at hun derfor føler at du ikke har respekt for sønnen hennes. Hun tror jo tross alt fortsatt at det er hun som vet hva som er best for din kjære.
Formuler deg riktig
- Ofte bygger konflikter mellom svigermødre og svigerdøtre rett og slett på sjalusi. Det handler om å forstå hverandre. Overkjøres man av svigermor føler man seg tråkket på og undervurdert, sier Tjelflaat.
Hun mener det er viktig at man tar opp problemene underveis, og at man ikke bare jatter med for enkelthets skyld. Gjør du det, vil denne overkjøringen neppe ta slutt - og småting blir til slutt store konflikter.
- Hvordan man tar opp ting, kan imidlertid ha veldig stor betydning. Formuler deg for eksempel slik: "Jeg føler at du...", fremfor å si: "Du gjør ditt og datt..." Beskriv heller egne følelser enn å slå fast hva hun gjør og føler. Du kommer helt sikkert lenger på denne måten, sier hun.
Denne saken ble første gang publisert 28/11 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.