Guide til etisk motehandel
I dag åpnet nettstedet som skal vise vei til etisk riktig motehandel.
Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem åpnet i dag forbrukerportalen www.etiskforbruk.no, som skal være Norges første forbrukerportal med tips om produkter som ikke utnytter arbeidere, ødelegger miljøet eller er til skade for deg.
Ikke bare ponchoer fra Peru
Et av hovedfokusene til nettsiden vil være klesdesign.
- Vi fokuserer på klær på nettsiden vår, blant annet fordi vi vet at dette er noe folk er interessert i. Man hører mange elendighetsbeskrivelser på hvordan de store kjedene utnytter sine arbeidere og hvordan de ikke bryr seg om miljøet. Vi har klart å finne mange gode løsninger på problemet, noe som ikke har blitt gjort før, sier redaktør for etiskforbruk.no, Eidi Ann Hansen til DetNye.no.
Redaktøren gleder seg til å vise mangfoldet av produkter og vise at etiske produkter ikke nødvendigvis kun er ponchoer fra Peru.
- Vi har samlet de fleste nettbutikkene rundt om i hele verden, som selger etiske klær. Informasjonen vi har samlet, og skal samle videre, er noe som folk måtte ha brukt veldig, veldig lang tid på selv. Nå skal vi gi folk et nettsted som skal være et slags oppslagsverk, sier hun.
Tilknytter seg designere
Hansen mener det også er viktig å få frem at det er mange norske designere som har en god samvittighet i forhold til hvordan man kan produsere plaggene sine på en riktig måte.
- Designerne produserer kanskje i Nepal eller Peru, men da vet de hva de gjør. De kjenner til fabrikken, til folkene som lager dem, og de velger stoff ettersom hvor miljøvennlige de er, sier hun.
Etiskforbruk.no er et samarbeid mellom organisasjonene i Etisk forbrukernettverk: Miljømerking, Fairtrade Max Havelaar, Global.no, Regnskogfondet, Framtiden i våre hender, Forbrukerrådet og Grønn Hverdag.
Organisasjonene vil skrive om det folk vil vite mer om.
- Etter hvert vil vi også skrive om kosmetikk, for det er noe folk virkelig brenner for. På den måten kommer vi til å utvikle oss til et nettsted folk kommer til å bruke veldig mye, sier Hansen.
Positivt for alle
Kreativ leder hos undertøysmerket Vera&William, Anne Cecilie Rinde, ser veldig lyst på prosjektet. Hun syntes det er på tide at fashion kommer i fokus.
- Når man tenker på etisk forbruk er det ofte økologisk mat og lignende som man tenker på. I forhold til klær ligger man litt etter. Det er viktig å få frem at det å være miljøvennlig og etisk skal underbygge kvaliteten. Alle burde hatt en etisk grunnlag for produksjon, sier Rinde til DetNye.no.
Her er de norske designerne som er knyttet opp mot den nye nettsiden:
- Aloha Hemp selger t-skjorter, hettejakker og luer laget av hamp. De har utsalg flere steder i Norge i tillegg til nettbutikken.
- Alpaca Society produserer klær av alpakkaull. Fabrikken ligger i Peru og designeren er i landet minst en gang i året.
- Arne & Carlos er en svensk-norsk designerduo som har jobbet med økologiske tekstiler siden 2005. Fra vinteren 2007 vil to av fire kolleksjoner bestå kun av økologiske tekstiler, og i 2007 kommer også jeans av resirkulert økologisk bomull av Arne & Carlos.
- Filtmakeriet jobber med nunofilt, en kombinasjon av ull og tynne stoffer. De produserer klær, tøfler, vesker og hatter av brukte materialer.
- Leila Hafzi er designer og produserer alle produktene sine i Nepal og Bangladesh. Hafzi jobber tett med samtlige fabrikker, bruker så mye naturmaterialer som mulig og jobber mot full økologisk produksjon.
- Vera & William produserer strømper og undertøy av råvarer som merinoull og silke. Produktene finnes i butikker i hele landet.
- Who Knew?! er merket til designer Ellen Knutsen. Hun redesigner brukte klær. Du finner klærne hennes i Fredrikstad, Tønsberg og Stockholm kan du få tak i klærne hennes.
- Etiqua er en nettbutikk som selges rettferdige og miljøvennlige klær til hele familien, samt interiør, hudpleie og kosmetikk.
(Sjekk lenkene til høyre for å komme inn på hjemmesidene).
Denne saken ble første gang publisert 07/11 2006, og sist oppdatert 04/05 2017.