Dette skjer med kroppen når vi eldes
Dette skjer med kroppen når vi eldes
Det er mye som skjer med kroppen når vi blir eldre. Her tar vi for oss de største utseendemessige endringene.
Neida, det er bare å innse. Det er ingen vei utenom. Fra vi bikker 20 begynner det gradvis å gå nedover.
Men hva skjer egentlig med kroppen vår når vi eldes?
Og ikke minst like interessant, - hva kan vi gjøre?
Rynker på rumpa
Kosmetisk sykepleier ved Teres Colosseum, Silje Austnes forklarer:
- Når vi eldes vil huden vår miste både spenst, glød og fuktighet. Rynker vil dannes. Dette kommer av at hudens evne til å danne kollagen, elastin og hyaluronsyre går ned og produksjonen av sebum (talg i huden) reduseres jo eldre vi blir. I tillegg blir hudens ytre lag tykkere og tørrere, og ender opp med å se tørr og sliten ut.
Og ikke nok med det: Rynker og mimikklinjer setter seg konstant i huden, huden blir ujevn i farge, får pigmentflekker og ser grå og livløs ut.
Huden begynner å "henge" fordi vi mister spensten, og vi får dype furer i ansikt, på halsen og brystet.
Også på kroppen vil rynker dannes, spesielt på overarmene, lårene, magen, brystene og rumpa.
Man kan også legge merke til "sovelinjer" i ansikt og på brystet, som normalt glattes ut i løpet av dagen. Men etter hvert som vi blir eldre, setter seg konstant, nesten som arr i huden.
- Opptil 90 prosent av aldring og skader vi ser på huden vår, kommer av solskader fra tidligere år, forteller, Austnes.
Resept-hudpleie, Botox og Restylane
Det er selvsagt mye vi kan gjøre, hvis vi vil det.
Fra smart forebygging til full overhaling i kirurgiklassen.
- Den største synderen i aldring av huden er UV-stråling, sier Austnes, og peker til viktigheten av forebygging.
Solkrem er en selvfølge hos alle som jobber med hud og hudpleie i dag. Det skal smøres hver eneste dag.
- For å bremse aldring er det viktig at man bruker gode nok hudpleieprodukter. Det mest effektive på markedet i dag er det resptbelagte hudprogrammet Obagi Nuderm som kombinerer a-vitaminsyre (tretinoin) og hydroquinon for å behandle både linjer, rynker, pigmentflekker, porer, slapp og gusten hud, hevder Austnes.
Botox, nervegiften som sprøytes inn i musklene for å midlertidig lamme dem og dermed hindre at rynker "setter seg", har blitt svært etterspurt de siste årene.
- Botox vil også kunne reduserer mimikklinjer og forebygge at linjene setter seg dypere i huden. Botox er svært populært i behandling av for eksempel røykelinjer på overleppen, sinnarynker, smilelinjer og pannelinjer.
Fillere, som for eksempel Restylane, Esthelis og Juvederm har også fått mange nye tilhengere.
- Filleren Restylane kan fylle ut dype eksisterende linjer, samt øke collagenproduksjonen i huden for en sunnere hud. Både lepper, hender, hals og decolletage (brystpartiet, journ.anm) kan effektivt behandles for å redusere volumtap, linjer og slapp hud. Restylane kan også gi en "mini-ansiktsløftning" ved å gi tilbake tapt volum i kinn, poser eller søkk under øynene og slapp hud ved kjeve og munn, forteller Austnes.
Hva skjer med håret vårt?
Det skjer en hel del med håret når vi eldes.
Ikke bare det på hodet, men på hele kroppen. Håret på hodet blir tynnere og gråner, mens øyenbrynene vokser seg lengre - og vippene tynnere og skjørere.
- 50 prosent av kvinner som er ferdig med menopausen, legger merke til at håret på hodet blir synlig tynnere, forteller hudlege Ken Washenik ved New York University School of Medicine til Oprah.com.
- Årsaken er sannsynligvis at produksjonen av østrogen går ned, forteller han.
Det er vanlig å miste litt hår hver dag, og håravfall regnes først som signifikant når du ser at det tynnes kraftig ut i rekkene bak din naturlige hårlinje.
Bart og skjegg
Og mens håret på hodet faller av, vokser det flere ut der det ikke skal. I ansiktet. Her kan det nemlig vokse ut strie tykke hår, og vi kan få både "bart og skjegg".
- Når vi eldes, mister kroppen østrogen mens testosteronet fortsetter som normalt. Det gjør at det gror mer hår der menn vanligvis har hår, - i ansiktet, forklarer hudlege Doris J.Day, assistentprofessor ved New York University Medical Center til Oprah.com.
Vippene tynnes også ut
- Vippene våre oppfører seg akkurat som alt annet hår når vi blir eldre. De blir skjørere og kortere jo eldre vi blir, forteller Pille Joosep, vippestylist og eier av Pille Joosep Studio i Oslo.
Hun har mange velvoksne kunder som løser problemet ved å sette på vippeextensions.
Tennene blir skjøre og misfargede
Vi trenger ikke å være utdannet tannlege for å se at det skjer noe med tennene når alderen siger innpå. De blir mer misfarget og mange opplever at tennene blir gulere, - selv om de pusser godt.
- Ved økt alder øker forekomsten av syreskader, pusseskader, tannkjøttsykdommer og misfarging på tennene. Syreskaden får tennene til å bli skjøre og gule, forklarer tannlege Brita Lie ved Vestre Aker Tannklinikk i Oslo til Klikk Helse.
Spis smart og ty til bleking
Rent bortsett fra åpenbare tips, som å stumpe røyken, sørge for god tannhygiene og regelmessig oppfølging hos tannlege, finnes det også nå rimelige måter å bleke misfargede tennene på.
Du kan bleke hos tannlege selvsagt, men noen blekekit er også laget for hjemmebruk. Her er vår ferske test av hjemmebleking.
Ifølge American Academy of Cosmetic Dentistry (AACD) kan du også "spise deg til hvitere og sunnere tenner" ved å konsumere blant annet følgende matvarer jevnlig:
Ananas (inneholder enzymet bromelain som fungerer som en naturlig flekkfjerner), ingefær (betennelsesdempende og beskytter tannkjøttet ditt), gulrøtter (med vitamin A som er viktig for emaljen), basilikum (reduserer bakterienivået), sesamfrø (skrubber bort plakk) og rå løk (reduserer bakterier som forårsaker hull).
Nesa og ørene vokser!
Nese og ører fortsetter faktisk å vokse etterhvert som vi eldes.
- Undersøkelsene våre viser klart at ørene vokser. De blir forlenget med omkring 1 cm på lengdeaksen fra man er rundt 16-18 år til man er 70, sier Christensen til forskning.no. Flemming Christensen er førsteamanuensis ved Seksjon for akustikk ved Aalborg universitet.
Årsaken er trolig cellevekst, ifølge Christensen.
At vi hører bedre med større ører er jo en fordel, siden hørselen blir dårligere jo eldre vi blir, men rent utseendemessig er det sjelden større ører og nese som står øverst på ønskelisten.
Det er kanskje ikke allverdens vi kan gjøre med dette, men noe forebygging kan vi bidra med om vi begynner tidlig, sier plastisk kirurg Alan Matarasso:
- Unngå sol, røyking og jojoslanking, og bruk effektive hudpleieprodukter på respept med retinoider allerede fra 20-årsalderen, tipser han.
Les også:
-Den vanligste tabben er å bruke samme fuktighetskrem hele året
Putetipset går som en farsott på nettet
Produktene som er verdt hver krone
Vi har testet 17 populære nettbutikker
Denne saken ble første gang publisert 22/05 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.