Ukemeny
Ukemeny med husmannskost
Lammefrikassé, supergod pytt-i-panne og flesk og duppe er blant høydepunktene denne uka.
Denne uken tenkte jeg å servere skikkelig, ærlig husmannskost. Hele uka.
Og siden temaet er husmannskost får jeg benytte anledningen til å ta i bruk utdannelsen: Husmenn var altså de som måtte leie jord og hus av andre bønder. Husmannsvesenet vokste fram fra ca. 1650, men det var flest av dem på 1800-tallet. Husmennene var det nærmeste vi kom arbeiderklasse før industrialiseringen, og har vært et yndet studieobjekt for radikale historikere. Derfor vet vi litt om hva de spiste - og det var ikke husmannskost slik vi tenker på det i dag. Retter som hønsefrikassé, flesk og duppe og lapskaus var for det meste maten husmenn drømte om, men bare en sjelden gang kunne sette på bordet.
Begrepet husmannskost beskriver derimot temmelig godt 50-tallsmaten. Og særlig svenskene trykker den til sitt bryst. Den legendariske Tore Wretman gjorde denne maten udødelig og fjong fordi han ga husmannskosten en ny drakt på fisefine Operakällaren i Stockholm. Han ga også ut boken "Svensk husmannskost" (som er vrien å få tak i, men du kan prøve i antikvariater).
I denne ukens meny får du blant annet Biff Rydberg fra Sverige. Ellers er det mange kjenninger her.
Mandag
Først ut er en klassiker som nesten er i ferd med å forsvinne, men som sikkert får sin renessanse om noen år. Flesk og duppe står på menyen og sørger for at du kommer i rett stemning til resten av uka. Det eneste du må beherske er å lage hvit saus. Slik gjør du det.
Tirsdag
Og så er det fersk torsk! En herlig, men litt avleggs, måte å lage torsk på er å panere den. Det betyr altså å vende fisken i mel, pisket egg og så brødsmuler (som du kan kjøpe ferdig - kalles griljermel i butikken) før du steker den. Da får du en fin, sprø stekeskorpe. Her får du vite hvordan du steker torsk perfekt.
Onsdag
Vi skal til Sverige. Og der er det som kjent ikke så veldig forskjellig fra hjemlige forhold. Biff Rydberg er en pytt-i-panne med gamle kjenninger som rødløk, gulrot, poteter, men også worchestershiresaus og honning. I oppskriften er det entrecôte, men rimeligere stykker kan også brukes.
Torsdag
Torsdag er den raskeste dagen. Med litt innsats og målrettet energibruk klarer du å stelle i stand middag på omtrent ti minutter. Er du usikker på hvordan du lager ertesuppe på denne måten kan du sjekke videoen.
Fredag
Jansons fristelse er så erkesvensk at jeg måtte ha den med her. Stek finsnittet løk og riv potetene på jern. Legg dette lagvis og bak det i ovnen med litt smør. Hell over fløten etter noen minutter. Og så kommer det som gjør den så spesiell i våre, nordiske øyne: Legg på skiver med ansjos og rå eggeplommer (i skallet).
Klarer du ikke denne, så kan du godt lage deg noen danske frikadeller - det er litt mindre utfordrende.
Lørdag
Siden du har litt bedre tid denne dagen (får vi håpe) har jeg lagt oksehalesuppa til denne dagen. Det krever noen timer i kjelen, men resultatet er forbløffende godt. Du gjør lurt i å sette av fire timer til denne fabelaktige gryteretten.
Har du aldri laget det før gjør du deg en god tjeneste ved å stifte bekjentskap med denne suppa.
Søndag
Siste dagen i uka krones med en rett jeg ikke anbefale sterkt nok. Lammefrikassé er virkelig en av livets herligheter.
Alle oppskriftene finn du nedenfor!
Les også:
Lag din yoghurt med to ingredienser du har
Snickerskake: Bedre enn snickers...
Denne saken ble første gang publisert 03/03 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.